Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία χάνει εδάφη και δεν ελέγχει πλέον ολόκληρο το Λουχάνσκ - Με δημοψηφίσματα απαντά η Μόσχα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Η Ουκρανία ανακατέλαβε χωριό κοντά στην ανατολική πόλη Λισιτσάνσκ, σε μια μικρή αλλά συμβολική νίκη που σημαίνει ότι η Ρωσία δεν έχει πλέον τον πλήρη έλεγχο της περιοχής του Λουχάνσκ, έναν από τους βασικούς πολεμικούς στόχους του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ, Serhiy Haidai, δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν «πλήρη έλεγχο» της Bilohorivka. «Πρόκειται για ένα προάστιο του Λισιτσάνσκ. Σύντομα θα διώξουμε αυτά τα καθάρματα από εκεί με μια σκούπα», είπε. «Βήμα προς βήμα, εκατοστό προς εκατοστό, θα απελευθερώσουμε ολόκληρη τη γη μας από τους εισβολείς».
Βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Telegram έδειξε Ουκρανούς στρατιώτες να περιπολούν πεζοί σε έναν κατεστραμμένο δρόμο. Οι ρωσικές δυνάμεις είχαν καταλάβει όλη την επαρχία Λουχάνσκ τους τελευταίους δυόμισι μήνες. Μετά από μια μακρά και εξοντωτική μάχη, το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας αποφάσισε να υποχωρήσει τον Ιούλιο από τις πόλεις Σιβιερντονέτσκ και Λισιτσάνσκ.
Τις τελευταίες 12 ημέρες, τα ουκρανικά συντάγματα στα βορειοανατολικά πραγματοποίησαν μια εκπληκτική αντεπίθεση, απελευθερώνοντας περισσότερους από 300 οικισμούς σε ολόκληρη την περιοχή του Χάρκοβο και αναγκάζοντας τις ρωσικές μονάδες να διαφύγουν αποσυντονισμένες. Η ανακτηθείσα περιοχή έχει το μισό μέγεθος της Ουαλίας και φτάνει μέχρι τα ρωσικά σύνορα.
Τη Δευτέρα υπήρχαν ανεπιβεβαίωτες αναφορές για προέλαση ουκρανικών στρατευμάτων στο Λισιτσάνσκ. Φαίνεται τώρα ότι υπάρχει μικρή προοπτική ότι το Κρεμλίνο θα μπορέσει να θέσει υπό τον έλεγχό του ολόκληρο το Ντονμπάς, το οποίο περιλαμβάνει τις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ. Τον Μάρτιο, ο Πούτιν δήλωσε ότι αυτός ήταν ο στόχος της «ειδικής στρατιωτικής του επιχείρησης» στην Ουκρανία, μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του να καταλάβει την πρωτεύουσα, το Κίεβο.
Απαντά με δημοψηφίσματα η Μόσχα
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα ότι είναι «ζωτικής σημασίας» για τους φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία να πραγματοποιήσουν δημοψηφίσματα προκειμένου οι επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ να προσαρτηθούν στη Ρωσία.
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας οι αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ να γίνουν επισήμως μέρος της Ρωσίας ώστε να προστατευθούν τα συμφέροντά τους και προκειμένου να δικαιολογηθεί περαιτέρω η χρήση στρατιωτικής βίας από τη Ρωσία.
Χθες Δευτέρα οι ηγέτες των δύο Λαϊκών Δημοκρατικών συμφώνησαν να «συντονίσουν» τις προσπάθειές τους για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων με στόχο την ένταξή των δύο ουκρανικών περιφερειών στη Ρωσία.
«Τα δημοψηφίσματα στο Ντονμπάς είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για τη συστηματική προστασία των κατοίκων των Λαϊκών Δημοκρατικών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ και των άλλων απελευθερωμένων περιοχών, αλλά επίσης και για την αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης», τόνισε ο Μεντβέντεφ σε ανάρτησή του στο Telegram.
Ο Μεντβέντεφ, που είναι πλέον αναπληρωτής πρόεδρος του ισχυρού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, επεσήμανε ότι η Μόσχα θα πρέπει να επιτρέψει στις δύο περιοχές να ενταχθούν στη Ρωσία καθώς αυτό θα προσφέρει μία ακόμη δικαιολογία στο Κρεμλίνο για τη χρήση βίας στην Ουκρανία.
«Η καταπάτηση του εδάφους της Ρωσίας είναι ένα έγκλημα το οποίο μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε όλες τις αμυντικές δυνάμεις», εξήγησε.
- Έρχεται «μπαράζ» πλειστηριασμών: Κίνδυνος να μείνουν στο δρόμο δεκάδες χιλιάδες οικογένειες – SOS από τις ομοσπονδίες
- Προσωπικός γιατρός: Ποιες ειδικότητες εντάσσονται - Τι είπε για τις «ποινές» ο Θάνος Πλεύρης
- Ταγματάρχης Τζόνι Τόμσον: Ο άνθρωπος «σκιά» του βασιλιά Καρόλου έγινε viral στο TikTok
- Appodixi: Ξεκινά η εφαρμογή - Ποιοι και πώς θα παίρνουν χρηματικό μπόνους
- Τρόμος στη Βρετανία για τον Κάρολο Γ’: Ποιοι ήταν οι άλλοι δυο βασιλιάδες με το ίδιο όνομα: Το τραγικό τους τέλος και η κακότυχη περίοδός τους
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr