Αγκάθια και συναινέσεις των 27 της ΕΕ για μείωση των τιμών στην ενέργειας - Τι ισχύει με το πλαφόν στο φυσικό αέριο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Δεν βγήκε «λευκός καπνός» από την η πολυαναμενόμενη σημερινή Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες, καθώς δεν επιτεύχθηκε συμφωνία επί των προτάσεων που παρουσίασε η Κομισιόν. Οι υπουργοί Ενέργειας των 27 κρατών μελών έδωσαν εντολή στην Κομισιόν να επανέλθει με προτάσεις για τη μείωση των τιμών στην ενέργεια, ρίχνωντας έτσι το «μπαλάκι» στην Επιτροπή που καλείται πλέον να βρει λύση.
Σύμφωνα με το OPEN υπάρχει μία πρόοδος καθώς, οι νέες προτάσεις της Κομισιόν θα περιλαμβάνουν αυτή τη φορά ένα γενικό πλαφόν που θα αφορά στην τιμή του φυσικού αερίου και δεν θα ισχύει μόνο για το ρωσικό, όπως είχε προταθεί. Η απόφαση για αυτήν την νέα πρόταση που μένει να δούμε με ποιον τρόπο θα πάρει τελικά «σάρκα και οστά», έρχεται μετά την εναντίωση 16 χώρών μεταξύ των οποίων είναι η Ελλάδα η Ιταλία, το Βέλγιο, η Κύπρος, η Πολωνία αλλά και η Γερμανία υπό προϋποθέσεις που δεν ήθελαν πλαφόν αποκλειστικά για το αέριο από τη Ρωσία.
Στην Ελλάδα συγκεκριμένα απέρριψαν την πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, διότι εκτιμούν ότι θα μπορούσε οδηγήσει σε πλήρη διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αέριου από τονTurkStream, αλλά και να εκτοξεύσει τις τιμές σε άλλες αγορές.
Σημειώνεται ότι δεν έχουν καταγραφεί ρητές αντιρρήσεις στην πρόταση για γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο, ωστόσο ένα μπλοκ χωρών τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να προσέξει την εφοδιαστική της ασφάλεια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας του OPEN, Μαίρης Αρώνη.
Συναίνεση για μέτρα για την μείωση των τιμών στην ενέργεια
Από τη σημερινή Σύνοδο επιτεύχθηκαν μικρά βήματα. Αναλυτικότερα οι 27 συμφώνησαν στη δημιουργία μηχανισμού ανάκτησης εσόδων από εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που βασίζονται σε φτηνές πηγές (π.χ. ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) . Τα έσοδα αυτά θα αναδιανεμηθούν με επιδόματα σε φτωχά νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Συμφωνήσαν, ακόμα, στη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και στην επιβολή τέλους αλληλεγγύης στις εταιρείες ορυκτών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά τη μείωση της κατανάλωση ορισμένες χώρες -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- προτείνου το μέτρο να είναι υποχρεωτικό και ο στόχος να τοποθετηθεί στο 5%, ενώ άλλες διεκδικούν να έχει εθελοντικό χαρακτήρα.
Την επόμενη εβδομάδα η Κομισιόν θα αναπροσαρμόσει τις προτάσεις της και θα συγκληθεί νέο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας στα τέλη Σεπτεμβρίου σύμφωνα με τη Μαίρη Αρώνη.
Οι θέσεις των χωρών στα ζητήματα που τέθηκαν
Στη σημερινή Σύνοδο Υπουργών Ενέργειας τα κράτη μέλη έλαβαν τις παρακάτω θέσεις στα θέματα που τέθηκαν:
- Σχετικά με το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, την πρόταση στήριξαν οι Γαλλία, Δανία, Ισπανία κι Ολλανδία, ενώ αντίθετες ήταν οι Αυστρία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ελλάδα και Λουξεμβούργο.
- Για το γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο την πρόταση στήριξαν οι Ιταλία, Ελλάδα, Βέλγιο, Ιρλανδία, Μάλτα, Κύπρος, Σουηδία, Κροατία, Ρουμανία, Πολωνία, Λουξεμβούργο, Λετονία, Λιθουανία, Βουλγαρία, Σλοβενία και Γερμανία (υπό προϋποθέσεις). Κανένα κράτος- μέλος δεν αντιτάχθηκε ρητά αλλά όλοι εστίασαν στην ανάγκη εξασφάλισης ασφάλειας εφοδιασμού και μη αύξησης της ζήτησης του φυσικού αερίου.
- Την πρόταση για υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στήριξαν οι: Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ιρλανδία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία ενώ αντίθετες ήταν οι Κύπρος και Μάλτα. Η Ελλάδα εξέφρασε επιφύλαξη.
- Την πρόταση για μηχανισμό ανάκτησης εσόδων στήριξαν οι: Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Γαλλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Ισπανία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Σλοβακία, Σουηδία ενώ αντίθετες ήταν οι Λιθουανία, Μάλτα, Ολλανδία και Λετονία. Η Επίτροπος Ενέργειας Simson επεσήμανε την καλή και ενδιαφέρουσα λειτουργία του ελληνικού μηχανισμού που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο.
- Την πρόταση για στήριξη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε προθεσμιακή αγορά στήριξαν Βέλγιο, Γαλλία, Σλοβακία, Ιρλανδία, Ισπανία, Σουηδία, Δανία, Κύπρος, Φινλανδία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβενία ενώ το Λουξεμβούργο συνέστησε προσοχή
- Αλλαγές στο ETS στήριξαν οι Εσθονία, Πολωνία και Ουγγαρία, ενώ αντίθετες ήταν οι Γερμανία, Ισπανία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Σουηδία και Δανία
- Τέλος την πρόταση για φορολόγηση των υπερβολικών κερδών των εταιρειών ορυκτών καυσίμων στήριξαν Ελλάδα, Γερμανία, Ισπανία ενώ αντίθετη ήταν η Σλοβακία
Σκρέκας: Μεγαλύτερη επιδότηση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις αν η εξοικονόμηση είναι στο 10%
Τα μέτρα που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση για μειωθεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τα νοικοκυριά ανήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες. Οι υπουργοί της ΕΕ απέτυχαν στο να βρουν κοινώς αποδεκτή λύση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο ρίχνοντας ουσιαστικά το «μπαλάκι» στην Κομισιόν για να βρει λύση.
Όσον αφορά στα μέτρα που προανήγγειλε ο κ. Σκρέκας και το νέο μοντέλο επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος ο υπουργός σημείωσε ότι η ελληνική Κυβέρνηση θα εισάγει κίνητρα για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από νοικοκυριά με τη χορήγηση υψηλότερων επιδοτήσεων, όταν επιτυγχάνεται μείωση της τάξεως του 10%. Ανάλογα κίνητρα εξετάζεται να θεσπιστούν και για τις επιχειρήσεις.
Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης με τον Ιταλό ομόλογό του για την αποθήκευση φυσικού αερίου 1,5 TWh στην Ιταλία, ποσότητα η οποία μπορεί να μεταφερθεί στην Ελλάδα μέσω της αντίστροφης ροής. Τα μέτρα αναμένεται να διευκρινίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, το Σαββατοκύριακο.
- Βασιλιάς Κάρολος: Έφτασε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ - Στις 8 διάγγελμα στον βρετανικό λαό
- Υπόθεση παρακολουθήσεων: Σε νέα διάσταση μετά την καταγγελία Σπίρτζη για τα μηνύματα στο κινητό του
- Νέο περιστατικό κακοποίησης ζώου: Μαθήτρια κλώτσησε γατάκι και οι φίλες της γελούσαν στην Κρήτη
- iLLEOo: Νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ο γνωστός ράπερ μετά από σοβαρό τροχαίο ατύχημα
Επιστροφή στον Λευκό Οίκο για την οικογένεια Τραμπ: Ο ρόλος του κάθε μέλους – Ποιοι θα είναι στην πρώτη γραμμή και ποιοι στο περιθώριο
Μέση Ανατολή: Πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία
Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται 27χρονος που μεταφέρθηκε από τον Πύργο με τραύμα από όπλο ή μαχαίρι – Οι έρευνες της ΕΛΑΣ
Η Τέιλορ Σουιφτ προσφέρει δωρεές σε διάφορες οργανώσεις για τους πληγέντες του Λος Άντζελες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr