Σκληρό μπρα ντε φερ Ρωσίας-Δύσης για την ενέργεια με φόντο πλαφόν και κλειστό Nord Stream - «Η ενεργειακή κρίση μετατρέπεται σε οικονομική»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
O χειμώνας που έρχεται αγχώνει έντονα τη Δύση για όσα δύσκολα αναμένονται στο μέτωπο της ενέργειας. Οι ηγέτες των χωρών καλούν τους πολίτες να προετοιμαστούν, αλλάζοντας τις καθημερινές τους συνήθειες, ενώ την ίδια ώρα η Gazprom διακόπτει επ’ αόριστον τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1.
Ότι κι αν συμβεί το επόμενο διάστημα και όποιες κι αν είναι οι αποφάσεις που θα παρθούν, σαφές έχει γίνει πια πως οι δυτικές κοινωνίες έχουν μπει σε τροχιά εξοικονόμησης ενέργειας ζητώντας από καταναλωτές και επιχειρήσεις να μειώσουν την κατανάλωση.
Economist: Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη μετατρέπεται σε οικονομική
Το δημοσίευμα του Economist που κυκλοφόρησε την Παρασκευή είναι ενδεικτικό. Οι συντάκτες εκτιμούν πως η ενεργειακή κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη θα μετατραπεί σε οικονομική με συνέπειες για όλους.
«Το βάρος για τους πολίτες θα είναι μεγάλο και θα επεκταθεί, καθώς λήγουν τα υπάρχοντα ενεργειακά συμβόλαια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και συνάπτονται νέα. Αυτό θα εντείνει την πίεση που στην οικονομία, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Πολλοί οικονομολόγοι προβλέπουν ύφεση τους επόμενους μήνες και το ενιαίο νόμισμα φλερτάρει με το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών έναντι του δολαρίου. Η προοπτική αναταραχών και διαπληκτισμών μεταξύ των κρατών-μελών διαφαίνεται αυξημένη», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
«Αντί να «τσακώνονται» μεταξύ τους, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν σε δύο μεγαλύτερα ζητήματα. Το πρώτο είναι να επιτραπεί στον μηχανισμό της αγοράς να περιορίσει τη ζήτηση, υποστηρίζοντας παράλληλα τα πιο ευάλωτα άτομα. Θα χρειαστεί μεγάλη στήριξη, αλλά η στοχευμένη βοήθεια μπορεί να περιορίσει το κόστος», σημειώνεται επίσης.
Δεν θα λειτουργήσει το Σάββατο ο Nord Stream 1
Σε έναν πόλεμο νεύρων χωρίς τέλος έχει επιδοθεί η Ρωσία, που ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ο αγωγός Nord Stream 1 δεν θα ξεκινήσει κανονικά να λειτουργεί, όπως είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο. Η Gazprom στην ανακοίνωσή της δεν έδωσε χρονικό πλαίσιο για την επανεκκίνηση του αγωγού.
Σύμφωνα με την ίδια, ο αγωγός θα παραμείνει κλειστός λόγω διαρροής. Πιο συγκεκριμένα, η κρατική εταιρεία της Ρωσίας λέει ότι βλάβη εντοπίστηκε στον σταθμό συμπίεσης Portovaya, με την επιθεώρηση να πραγματοποιείται μαζί με εργάτες από τη Siemens - τη γερμανική εταιρεία που βοηθά στη συντήρηση του αγωγού.
Η Gazprom ισχυρίζεται ότι η διόρθωση διαρροών πετρελαίου σε βασικούς κινητήρες είναι δυνατή μόνο από εξειδικευμένα συνεργεία, για τα οποία η Ρωσία έχει πει στο παρελθόν ότι παρεμποδίζονται από τις δυτικές κυρώσεις.
Στη δήλωση παράλληλα διευκρινίζεται πως οι εισαγωγές φυσικού αερίου έχουν σταματήσει μέχρι να επιλυθεί αυτό.
Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα είχε μειώσει την προμήθεια μέσω του αγωγού στο 40% της χωρητικότητας τον Ιούνιο και στο 20% τον Ιούλιο, κατηγορώντας τα θέματα συντήρησης και τις κυρώσεις που λέει ότι εμποδίζουν την επιστροφή και την εγκατάσταση του εξοπλισμού.
Η ανακοίνωση της εταιρείας έρχεται έπειτα από τη συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της G7 για επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, κίνηση που η Μόσχα έχει ήδη χαρακτηρίσει εχθρική και έχει πει ότι μια τέτοια απόφαση από τη Δύση θα οδηγούσε σε διακοπή της παροχής προς τις χώρες που θα υιοθετήσουν τέτοια μέτρα.
Οι υπουργοί Οικονομικών της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως, ειδικότερα σχεδιάζουν να εφαρμόσουν «επειγόντως» ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και των προϊόντων πετρελαίου, και ενθαρρύνουν έναν «ευρύ συνασπισμό» χωρών να μετέχει σε αυτό, όπως επιβεβαιώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους που εξέδωσαν σήμερα.
«Το ανώτατο όριο της τιμής θα οριστεί σε ένα επίπεδο που θα βασίζεται σε μια σειρά τεχνικών δεδομένων και θα αποφασιστεί από το σύνολο του συνασπισμού πριν από την εφαρμογή του», γράφουν οι επτά χώρες στη δήλωση αυτή, διαβεβαιώνοντας ότι οι μελλοντικές τιμές «θα ανακοινωθούν δημόσια με σαφή και διαφανή τρόπο». «Στόχος μας είναι να ευθυγραμμίσουμε την εφαρμογή με το χρονοδιάγραμμα των σχετικών μέτρων εντός του έκτου πακέτου των κυρώσεων της ΕΕ», προσθέτουν.
Η Ρωσία απειλεί με πλήρη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου
Την ίδια ώρα, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε πως, στην περίπτωση επιβολής πλαφόν στο ρωσικό αέριο από τις Βρυξέλλες, η Ρωσία θα σταματήσει την παροχή αερίου στην Ευρώπη. Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας σε ανάρτησή του στο Telegram σχολίασε τις δηλώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχετικά με την επιβολή πλαφόν, σημειώνοντας: «Απλώς δε θα υπάρξει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη».
Πεσκόφ: Οι αμερικανικές εταιρείες γίνονται πλουσιότερες και οι Eυρωπαίοι φορολογούμενοι φτωχότεροι
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις του εκπρόσωπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος σημείωσε παράλληλα ότι η Ρωσία θα σταματήσει να πωλεί πετρέλαιο σε χώρες που επιβάλλουν ανώτατο όριο τιμών στους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας --πλαφόν που η Μόσχα σημείωσε ότι θα οδηγήσουν σε σημαντική αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου.
«Εταιρείες που επιβάλλουν ανώτατο όριο τιμών δε θα βρίσκονται μεταξύ των παραληπτών ρωσικού πετρελαίου», σημείωσε ο Πεσκόφ, υιοθετώντας τα σχόλια που έκανε χθες, Πέμπτη, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ. Ο Πεσκόφ σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες πληρώνουν το τίμημα για τις κινήσεις αυτού του είδους. Τα μέτρα αυτά ελήφθησαν σε αντίδραση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Οι αγορές ενέργειας βρίσκονται σε πυρετό. Αυτό συμβαίνει κυρίως στην Ευρώπη, όπου τα αντιρωσικά μέτρα έχουν οδηγήσει σε μια κατάσταση στην οποία η Ευρώπη αγοράζει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ για πολύ περισσότερα χρήματα -- αδικαιολόγητα χρήματα. Οι αμερικανικές εταιρείες γίνονται πλουσιότερες και οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι φτωχότεροι, σημείωσε ο Πεσκόφ. Η Ρωσία εξετάζει πώς η επιβολή πλαφόν στις τιμές των εξαγωγών της πετρελαίου μπορεί να επηρεάσει την οικονομία της, συνέχισε. «Ένα πράγμα μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα: μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει σε σημαντική αποσταθεροποίηση των αγορών πετρελαίου», κατέληξε.
«Βόμβα» από τη Ρωσία: Τέλος το πετρέλαιο στις χώρες που θα αποφασίσουν πλαφόν στην τιμή
Tην ίδια ώρα, η Ρωσία δείχνει να σκληραίνει τη στάση της, εξαπολύοντας απειλές σε όποιον τάσσεται κατά των σχεδίων της.
Η Ρωσία πρόκειται να αναστείλει τις προμήθειες πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου στα κράτη, τα οποία θα αποφασίσουν να περιορίσουν την τιμή του πετρελαίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, μετέδωσε το πρακτορείο TASS.
«Εάν επιβάλλουν περιορισμούς στις τιμές, απλώς δε θα προμηθεύουμε πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου σε τέτοιες εταιρείες ή κράτη που επιβάλλουν περιορισμούς, καθώς δε θα εργαστούμε μη ανταγωνιστικά», είπε.
Ο Νόβακ επέκρινε επίσης τις προτάσεις για επιβολή περιορισμών στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου ως «εντελώς παράλογες», προσθέτοντας ότι το μέτρο θα μπορούσε να καταστρέψει εντελώς την παγκόσμια αγορά πετρελαίου.
«Παρέμβαση στους μηχανισμούς αγοράς μιας τόσο σημαντικής βιομηχανίας όπως η πετρελαϊκή βιομηχανία, η οποία είναι η πιο σημαντική από την άποψη της διασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας όλου του κόσμου, τέτοιες προσπάθειες θα αποσταθεροποιήσουν μόνο τη βιομηχανία πετρελαίου, την αγορά πετρελαίου», είπε σημειώνοντας ότι όσοι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί καταναλωτές πληρώνουν ήδη υψηλές τιμές για την ενέργεια τώρα, θα πληρώσουν για το μέτρο αρχικά.
«Αυτό θα καταστρέψει πλήρως την αγορά», τόνισε ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός.
- Νέα επιθετική κίνηση από Ρωσία στην ΕΕ - Η Gazprom δεν επαναφέρει τη ροή του αερίου από τον Nord Stream
- Ανασκευάζει ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος μετά τον σάλο: Τώρα υποστηρίζει ότι παρεξηγήθηκαν οι δηλώσεις του για τους βιασμούς
- Κορονοϊός: Ποιοι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από βαριά νόσηση - Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα
- Eurobasket 2022: Με το δεξί η Εθνική που έκανε τα εύκολα... δύσκολα - Καθάρισε στο τέλος ο Γιάννης
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr