Τέλος στο θρίλερ με τον κινεζικό πύραυλο - Συνετρίβη στον Ινδικό ωκεανό
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Όπως ανακοίνωσε πριν λίγο η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία, κινεζικός πύραυλος που βρισκόταν εκτός ελέγχου, έπεσε στον Ινδικό Ωκεανό.
Σύμφωνα με την υπηρεσία, τα εξαρτήματα βάρους 23 τόνων μέρους του πυραύλου, εισήλθαν στην ατμόσφαιρα πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό. Ό,τι απέμεινε από την καύση τους, χάθηκε στην άβυσσο της θάλασσας.
Μέχρι να γίνει γνωστό το τέλος του θρίλερ με τον κινεζικό πύραυλο, σε κατάσταση συναγερμού είχαν τεθεί το μεξικανικό θέρετρο του Καμπ Σαν Λούκας και οι Φιλιππίνες, καθώς και περιοχές της Νότιας Αμερικής. Το πιθανότερο σημείο που έδιναν οι ειδικοί για τη συντριβή του πυραύλου, ήταν ο Βόρειος Ειρηνικός Ωκεανός.
Συναγερμός και σε δύο περιοχές της Ελλάδας
Σύμφωνα με τους ειδικούς οι δύο περιοχές της Ελλάδας που υπήρχε πιθανότητα να πέσουν τα συντρίμμια του πυραύλου είναι η Βόρεια Ελλάδα και η Κρήτη.
Σύμφωνα με το CNN, ο πύραυλος Long March 5B μετέφερε εργαστηριακή μονάδα στο διαστημικό σταθμό που δημιουργεί η Κίνα. Αν και οι κίνδυνος είναι μικρός, κανείς δεν αποκλείει να πέσουν τμήματα του πυραύλου σε κατοικημένη περιοχή.
Ο πύραυλος μήκους 30 μέτρων, ζυγίζει περίπου 22 τόνους και θεωρείται αρκετά δύσκολο, να διαλυθεί σε πολύ μικρά κομμάτια, όση ώρα περιστρέφεται στην τροχιά της Γης. Ταυτόχρονα, δεν διαθέτει το καθιερωμένο σύστημα ελέγχου, που δίνει την δυνατότητα σε κάποιον, να δώσει μια προκαθορισμένη πορεία πρόσκρουσης. Έτσι, το αντικείμενο εισέρχεται ανεξέλεγκτο στη Γη και είναι αβέβαιο το σημείο πρόσκρουσης του.
#Κινεζικός_πύραυλος
— PROMETHEUS Team - Disaster Intelligence (@PROMETHEUSTeam1) July 29, 2022
Η νεότερη απεικόνιση των δεδομένων πτήσης του Κινεζικού πυραύλου CZ5B. H τροχιά του χαμηλώνει ακόμη πιο πολύ και κ οι νοείται ανεβοκατεβαίνοντας σε ύψη από 170 έως 231 km πάνω από την επιφάνεια της Γης. pic.twitter.com/SO0SN7HXy0
Σύμφωνα με την ομάδας «Προμηθέας», που ανάρτησε σχετικά γραφήματα, το στάδιο του προωθητικού πυραύλου CZ-5B παραμένει σε μια αργά απομειούμενη χαμηλή τροχιά (κόκκινη γραμμή).
Υπάρχει και ένα σημείο δεδομένων για ένα αντικείμενο συντριμμιών (πράσινο) του οποίου η φύση του οποίου δεν είναι σαφής.
Παράλληλα, δημοσιεύτηκε ένας πρώτος μη λεπτομερής χάρτης για τις πιθανές περιοχές πτώσης του πυραύλου. H επανείσοδος υπολογίζεται να γίνει στις 31 Ιουλίου 2022, σύμφωνα με τον αστροφυσικό Jonathan McDowel.
Οι αρχικές εκτιμήσεις για τα σημεία πρόσκρουσης:
Our latest prediction for #CZ5B rocket body reentry is:
— The Aerospace Corporation (@AerospaceCorp) July 26, 2022
🚀 31 Jul 2022 07:34 UTC ± 22 hours
Reentry will be along one of the ground tracks shown here. It is still too early to determine a meaningful debris footprint. Follow this page for updates: https://t.co/SxrMtcJnj0 pic.twitter.com/MwWiF85iPI
Οι πρώτες εκτιμήσεις έδιναν ένα εύρος που εκτείνονταν από τον Ατλαντικό Ωκεανό, μέχρι και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Σύμφωνα όμως με τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια (European Union Aviation Safety Agency – EASA), φαίνεται ότι τα συντρίμμια αναμένεται να πέσουν σε μια περιοχή που εκτείνεται από τις Αζόρες στον Ατλαντικό και επεκτείνεται έως και την Ελλάδα.
#EASA has issued a Safety Information Bulletin on the expected re-entry of large space object Rocket Long March 5B (CZ-5B) to raise awareness for aviation stakeholders. https://t.co/Vzjw6JyJKg https://t.co/siVRv285uG
— EASA (@EASA) July 28, 2022
Η πιο πρόσφατη πρόβλεψη λοιπόν, αναφέρει ότι κομμάτια του πυραύλου ενδέχεται να πέσουν είτε στην Ισπανία, είτε στην Πορτογαλία, είτε στη Μάλτα, είτε στην Ιταλία, είτε στην Ελλάδα. Όσον αφορά την Ελλάδα, οι υποψήφιες περιοχές στις οποίες ενδέχεται να προσγειωθούν συντρίμμια είναι η Βόρεια Ελλάδα και η Κρήτη. Παρόλα αυτά, δεν θεωρείται βέβαιο ακόμα, εάν θα πέσουν σε κάποιες από τις παραπάνω χώρες, καθώς η έκταση της πρόσκρουσης καλύπτει ένα τεράστιο θαλάσσιο τμήμα, με αποτέλεσμα να κομμάτια να μπορεί να προσγειωθούν στο νερό.
Έχουν πέσει ξανά συντρίμμια από κινέζικους πυραύλους
Το γεγονός ότι ο κινεζικός πύραυλος πρόκειται να προσγειωθεί στην Γη, είναι απόλυτα φυσιολογικό, καθώς ο στόχος δεν είναι να ταξιδέψει στο διάστημα, αλλά να δώσει ώθηση στο διαστημόπλοιο που μεταφέρει, ώστε να εξέλθει της ατμόσφαιρας.
Έτσι, σε κάθε ανάλογο διαστημικό ταξίδι, οι αντίστοιχοι πύραυλοι επιστρέφουν στην Γη, με τα συντρίμμια τους να διασκορπίζονται και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις τα εκάστοτε γεγονότα δεν προκαλούν αίσθηση ή ανησυχία. Παρόλα αυτά, στην συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν τρία στοιχεία που ανησυχούν τους επιστήμονες, οι οποίοι προειδοποιούν για τα συντρίμμια που έρχονται.
Πρώτον, δύο εκτοξεύσεις κινεζικών πυραύλων του ίδιου μοντέλου που έγιναν το 2018 -όταν δοκιμάστηκε το πρωτότυπο- και το 2021 -που έγινε η πρώτη επίσημη δοκιμή- είχαν ως αποτέλεσμα να διασκορπιστούν ανεξέλεγκτα πολλά συντρίμμια στην Γη. Τότε δεν είχει σημειωθεί κάποια καταστροφή, όμως οι επιστήμονες θεώρησαν ότι πήραν μια γεύση, του τί μπορεί να ακολουθήσει αν επαναληφθεί αυτή η διαδικασία με ένα μεγαλύτερο και βαρύτερο αντικείμενο.
- Διπλωματικός «πυρετός» με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις - «Η σταθερή πολιτική έχει αποτελέσματα», λένε κυβερνητικές πηγές
- «Μεγάλη Παραίτηση»: Θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό, παγκοσμίως, και τους επόμενους μήνες
- Σύλληψη αστυνομικού για σεξουαλική κακοποίηση: «Την εκβίαζε, τον εμπιστευόμασταν» - Ξεσπά η μητέρα της 14χρονης
- Ελπιδοφόρο επίτευγμα στον αγώνα για το «ιερό δισκοπότηρο» των εμβολίων για τον κορονοϊό - Θα χτυπά πολλές παραλλαγές
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr