Οι Αμερικανοί βουλευτές «μπλόκαραν» τα τουρκικά F16 - Οι πολιτικές Ερντογάν, οι S-400 και τα «παζάρια» στο ΝΑΤΟ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ έβαλε μπλόκο την Πέμπτη στην πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία, με το POLITICO να σχολιάζει ότι σταμάτησε την προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να πουλήσει νέα αεροσκάφη στην Άγκυρα και κάνει λόγο για νέο πλήγμα στις προσπάθειες της κυβέρνησης από τους ίδιους τους Δημοκρατικούς. Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία του Κρις Πάπας απαγορεύει όχι μόνο την πώληση F-16 στην Τουρκία αλλά και την αναβάθμιση εκείνων που ήδη διαθέτει η γειτονική χώρα.
Πρόκειται για το τελευταίο χτύπημα σε μια πιθανή πώληση των αεροσκαφών που κατασκευάζει η Lockheed Martin στην Άγκυρα. Οι ΗΠΑ θα μπορούν να πουλήσουν ή να μεταβιβάσουν τα αεροσκάφη, εκτός εάν η Αμερικανική κυβέρνηση πιστοποιήσει ότι κάτι τέτοιο είναι κρίσιμο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Η ψηφοφορία πέρασε με 244-179 επί τροπολογίας που πρότεινε ο Δημοκρατικός βουλευτής από το Νιου Χαμσάιρ Κρις Πάππας. Την τροπολογία στήριξε η συντριπτική πλειοψηφία των Δημοκρατικών (184), μαζί με 60 Ρεπουμπλικάνους. Η τροπολογία του Παππά απαιτεί επίσης από την κυβέρνηση να πιστοποιήσει ότι τα αεροσκάφη που διαθέτει ήδη η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιηθούν για παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου
«Σήμερα η Βουλή ενέκρινε μια τροπολογία που παρουσίασα μαζί με συναδέλφους μου για να εμποδίσουμε την πώληση από τον πρόεδρο Μπάιντεν μαχητικών αεροσκαφών F-16 ή συναφούς τεχνολογίας στην Τουρκία έως ότου (η Τουρκία) λογοδοτήσει για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειές της σε βάρος συμμάχων μας», ανέφερε από την πλευρά του ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζον Σαρμπάνης.
Το επόμενο διάστημα η τροπολογία αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στην αμερικανική Γερουσία. Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας -ένας από τους τέσσερις κορυφαίους νομοθέτες που πρέπει να υπογράψουν για τις πωλήσεις όπλων σε ξένα έθνη- αρνείται να υποστηρίξει τη μεταφορά.
ΟΙ καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον Ερντογάν έπαιξαν καθοριστικό ρόλο
Η ολοένα και πιο αυταρχική διακυβέρνηση της Τουρκίας από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου, έχει κάνει πολλούς στην Ουάσινγκτον να εκφράσουν τη διαφωνία τους σχετικά με την πώληση όπλων στην Άγκυρα.
Πλέον είναι αδύνατον για τον Μπάιντεν να προχωρήσει στην πώληση των μαχητικών αεροσκαφών στη χώρα σύμμαχο του ΝΑΤΟ, καθώς οι νομοθέτες εκφράζουν παράλληλα την αγανάκτησή τους για την αγορά των S-400, τις παραβίασεις των εδαφών των γειτόνων της (στις οποίες περιλαμβάνονται και οι συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού FIR) και την πορεία προς ένα απολυταρχικό καθεστώς με τον πρόεδρο Ερντογάν στο τιμόνι. Επίσης, το γεγονός ότι η Άγκυρα έβαλε εμπόδια στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να ξεχαστεί από τους Αμερικανούς νομοθέτες.
«Μίλησα στη Βουλή για την τροπολογία που μόλις υπερψηφίστηκε και απαγορεύει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία χωρίς πιστοποίηση από το Κογκρέσο. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον Ερντογάν να εξακολουθήσει να χρησιμοποιεί την ιδιότητα του μέλους του ΝΑΤΟ για να αποφεύγει τις συνέπειες για τις πράξεις του», αναφέρει ο Δημοκρατικός βουλευτής Φρανκ Παλόνε σε ανάρτησή του στο Twitter.
Ήττα για τον Μπάιντεν το «μπλόκο» των βουλευτών
Ο Μπάιντεν δήλωσε την υποστήριξή του στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία σε σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα, παρά την τουρκική αντίσταση στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην Βορειοατλαντική συμμαχία. Μάλιστα ο Λευκός Οίκος τονίζει ότιτα δύο ζητήματα δεν συνδέονται, αλλά αυτός ο ισχυρισμός δεν έπεισε τους βουλευτές
Η απόρριψη της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία δεν είναι η μόνη επίπληξη του Μπάιντεν για την πολιτική εθνικής ασφάλειας στην ετήσια Πράξη Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας.
Το νομοσχέδιο, το οποίο πρόκειται να εγκριθεί την Πέμπτη, επιτρέπει την ενίσχυση κατά 37 δισεκατομμύρια δολάρια του αρχικού αιτήματος του Μπάιντεν για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου. Διατηρεί επίσης ένα πρόγραμμα πυρηνικών πυραύλων κρουζ που εκτοξεύονται από τη θάλασσα, το οποίο η κυβέρνηση επεδίωκε να ακυρώσει.
Ενεργειακός εφιάλτης και σχέδιο «έκτακτης ανάγκης» - Ο σχεδιασμός του Μαξίμου για επάρκεια και τιμές
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr