Σύνοδος ΝΑΤΟ: Το παρασκήνιο της συμφωνίας Τουρκίας με Φινλανδία και Σουηδία – Το τηλεφώνημα Μπάιντεν και τα F-16 από τις ΗΠΑ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Σε άρθρο του σήμερα ο έγκριτος Τούρκος αρθρογράφος και πολιτικός αναλυτής, Μουράτ Γετκίν, υποστηρίζει ότι το τηλεφώνημα του Τζο Μπάιντεν χθες το πρωί στον Τούρκο πρόεδρο ήταν καταλυτικό των εξελίξεων στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη χθες το βράδυ (σ.σ. με τη συμφωνία με Σουηδία και Φινλανδία). Ο Γετκίν υποστηρίζει ότι η Τουρκία βρίσκεται κοντά τώρα στην απόκτηση F-16.
«Δεν γίνεται να πούμε ότι η Τουρκία έλαβε όλα όσα ήθελε με το ‘Τριμερές Μνημόνιο’ που ενέκρινε ο Ερντογάν. Το έγγραφο, το οποίο αποκαλείται υπόμνημα, δηλαδή κείμενο υπενθύμισης και του οποίου η νομική δεσμευτικότητα αμφισβητείται, αναφέρει ότι η Σουηδία και η Φινλανδία σκοπεύουν να λάβουν μέτρα και όχι συγκεκριμένα βήματα. Τα συγκεκριμένα βήματα περιλαμβάνουν την απόφαση για τη δημιουργία μηχανισμού συνεργασίας μεταξύ των μονάδων ασφαλείας. Το ίδιο ισχύει και για την άρση των εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκαν από τις δύο χώρες λόγω της επιχείρησης της Τουρκίας στη Συρία το 2019. Το γεγονός ότι η παράνομη οργάνωση Φετουλάχ Γκιουλέν χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση αποκαλώντας την ‘ορίζεται ως FETO στην Τουρκία’ μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως ένα ιδεολογικό/πολιτικό κέρδος της κυβέρνησης. Ως αποτέλεσμα, η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ ξεκίνησε χωρίς εμπόδια για την Τουρκία».
Τι κρύβεται λοιπόν πίσω από τον απότομο ελιγμό του Ερντογάν;
Ο Μουράτ Γετκίν υπογραμμίζει ότι: «Σημείο καμπής αποτέλεσε το τηλεφώνημα του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στον πρόεδρο Ερντογάν και το ραντεβού για συνάντηση στη Μαδρίτη.
Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν έστειλε τον εκπρόσωπό του και σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Ιμπραχίμ Καλίν, και τον υφυπουργό Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ, στις Βρυξέλλες για συνομιλίες. Επρόκειτο να συναντηθούν τόσο με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ όσο και με Σουηδούς και Φινλανδούς αξιωματούχους. Μια εξέλιξη σε αυτές τις 24 ώρες –η οποία αποτυπώθηκε στην κοινή γνώμη– ήταν η ανακοίνωση ότι η Baykar δώρισε 3 UAV Bayraktar TB2 στην Ουκρανία. Αν και η Τουρκία γνώριζε ότι θα εξόργιζε τη Ρωσία, έδειξε τη σημασία που αποδίδει στην αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ».
Θα πάρει τα F-16 η Τουρκία;
Στη δήλωση του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση με τον Μπάιντεν τονίζεται ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τον Τούρκο πολιτικό αναλυτή, «μεταξύ των γραμμών της δήλωσης είναι το συμπέρασμα ότι η Τουρκία θα μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνη για τις συνέπειες, εάν η Σουηδία και η Φινλανδία αντιταχθούν στη διεύρυνση σε μια στιγμή που η Ρωσία έχει πλέον ανακηρυχθεί επίσημα στόχος του ΝΑΤΟ.
Αυτό ανοίγει την πόρτα στο θέμα της πώλησης F-16 της Τουρκίας με έμφαση στην άμυνα του ΝΑΤΟ. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε προηγουμένως ζητήσει από το Κογκρέσο να στηρίξει την πώληση F-16 στην Τουρκία για την άμυνα του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, έγινε λόγος ότι αυτή η έγκριση δεν θα περάσει από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, το οποίο αργότερα χειροκροτούσε θερμά τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ειδικά ενόψει των εκλογών του 2023 στην Τουρκία. Είναι το θέμα των F-16 πίσω από τη διεύρυνση για την οποία συναίνεσε ο Ερντογάν με το ‘Τριμερές Μνημόνιο’, παρότι είπε ότι ‘δεν γίνεται χωρίς συγκεκριμένη πρόοδο’; Ο Μπάιντεν, ο οποίος θεωρείται ότι θα αποδυναμωθεί στο Κογκρέσο στις (ενδιάμεσες) εκλογές του Νοεμβρίου, θα αφήσει πίσω το ειδικό βάρος του και θα εγκρίνει αυτή την πώληση;», αναρωτιέται ο Μουράτ Γετκίν.
Στριμώχτηκε ο Μουσουλμάνος…;
Ο Τούρκος αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι όταν αναφέρθηκε για πρώτη φορά η υποψηφιότητα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για το ΝΑΤΟ το Μάιο, ο Τούρκος πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά ότι «Ένας μουσουλμάνος δεν θα μπει ποτέ ξανά λαθραία». Τί εννοούσε;
«Μετά το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου 1980, οι ΗΠΑ έδωσαν υποσχέσεις στην Τουρκία, που δεν τηρήθηκαν. Η υπόσχεση που δόθηκε στον Κενάν Εβρέν από τον Διοικητή των Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, Μπέρναρντ Ρότζερς, ήταν ότι, εάν η Τουρκία εγκρίνει την επιστροφή της Ελλάδας στη στρατιωτική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, θα έμπαινε στην τότε ΕΟΚ κι η Τουρκία. Ανάμεσα στα ονόματα που άσκησαν πίεση στην Άγκυρα τότε ήταν κι ο νεαρός γερουσιαστής, Τζο Μπάιντεν. Αυτό λοιπόν υπενθύμισε ο Ερντογάν. Για να δούμε αν θα κερδίσει η Τουρκία αυτή τη φορά κάτι», αναρωτιέται ο Μουράτ Γετκίν.
Turkaegean: ΕΔΕ από Γεωργιάδη μετά την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος από την Τουρκία
Τι καλό κρύβεται στις αχνιστές κατσαρόλες του 23ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Αθήνας;
Αυτονόητη η κυκλοφορία τρένων μόνο στα τμήματα με έγκριση ασφαλείας - Νέα πρόστιμα σε ΟΣΕ και Hellenic Train
«Βαθμό» στους...καθηγητές τους θα βάλουν οι φοιτητές - Θα κρίνουν τον τρόπο διδασκαλίας, τη μεταδοτικότητα και την προθυμία
Απίστευτη καταγγελία: Πήραν το 100 για περιστατικό κλοπής και αρνήθηκε να πάει - «Μας είπαν δεν μπορούν να έρθουν»
Από τη Μαρία Κάλλας στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γκαμπίτο: Βιογραφίες που φωτίζουν το χθες και εμπνέουν το σήμερα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr