TikTok: «Γροθιά» στον μεσαίωνα των ΗΠΑ - Χρήστες ανοίγουν τα σπίτια τους «δίνοντας» δικαίωμα στην άμβλωση
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Μία χαραμάδα ελπίδας μέσα στον «σκοταδισμό» των τελευταίων ημερών ανοίγουν βίντεο τα οποία αναρτώνται τις τελευταίες ώρες στο TikTok. Χρήστες από τις ΗΠΑ αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης ανοίγοντας τα σπίτια τους σε γυναίκες από τις ΗΠΑ που επιθυμούν να προχωρήσουν σε άμβλωση, αφού το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο τούς στέρησε το συνταγματικό αυτό δικαίωμα.
«Ρίχνοντας» λίγο... 20ό αιώνα στον μεσαίωνα που «σκέπασε» τις Ηνωμένες Πολιτείες με την αναχρονιστική αυτή απόφαση, χρήστες της δημοφιλούς πλατφόρμας -ανάμεσά τους και κάποιοι από την Ελλάδα- προσφέρουν στέγη και φιλοξενία σε γυναίκες που ζουν σε πολιτείες, οι οποίες απαγορεύουν την άμβλωση.
«Γεια, είμαι η Κλόε, ζω στη Βρετανία με τον σύζυγό μου και τα παιδιά μας, έχουμε αρκετά άδεια δωμάτια εάν χρειάζεσαι να έρθεις και να επισκεφθείς κάποια κλινική. Δεν μαγειρεύω άσχημα και ο σύζυγός μου ξέρει να οδηγεί οπότε μπορεί να σε πάρει από το αεροδρόμιο. Παρακαλώ μην κάνεις κάτι που δεν είναι ασφαλές, είμαστε εδώ για σένα» γράφει χαρακτηριστικά στο βίντεό της μία χρήστης.
Άλλη χρήστης από την Ελλάδα, γράφει: «Η άμβλωση στην Ελλάδα είναι νόμιμη. Το σπίτι μου έχει χώρο για ακόμα δύο άτομα. Είσαι ευπρόσδεκτη να έρθεις όποτε θες. Ας μιλήσουμε».
Τα βίντεό τους -που ολοένα και πολλασιάζονται- συνοδεύονται με το τραγούδι «Paris» των Chainsmokers και ειδικότερα με τον συμβολικό στίχο «If we go down, then we go down together», ο οποίος σημαίνει: «Εάν πέσουμε, θα πέσουμε μαζί».
Ο μεσαίωνας που «έπεσε» στις ΗΠΑ
Την Παρασκευή 24 Ιουνίου, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την απόφαση Roe v. Wade, κρίνοντας πως πλέον δεν υπάρχει ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαίωμα μίας γυναίκας στην άμβλωση.
Αυτή η οπισθοδρομική και απάνθρωπη απόφαση ορίζει το εξής: Στο εξής, τα δικαιώματα στις αμβλώσεις θα καθορίζονται από τις πολιτείες, εκτός αν το Κογκρέσο ενεργήσει. Δυστυχώς, ήδη πολλές πολιτείες έχουν ή θα ψηφίσουν νόμους που απαγορεύουν τις αμβλώσεις, ενώ άλλες έχουν θεσπίσει αυστηρά μέτρα που ρυθμίζουν τη διαδικασία, όπως έχει μεταδώσει το CNN.
«Η απόφαση ήταν εξ' αρχής κατάφωρα λανθασμένη», ανέφερε ο δικαστής Σάμιουελ Αλίτο στη γνώμη της πλειοψηφίας. «Το σκεπτικό του ήταν εξαιρετικά αδύναμο και η απόφαση είχε επιζήμιες συνέπειες. Και μακριά από το να επιφέρει μια εθνική διευθέτηση του ζητήματος των αμβλώσεων, η απόφαση έχει φουντώσει τη συζήτηση και έχει βαθύνει τη διαίρεση».
Οι δικαστές Στίβεν Μπρέιερ, Σόνια Σοτομαγιόρ και Έλενα Κάγκαν που μειοψήφησαν, επέκριναν έντονα την πλειοψηφία, υπογραμμίζοντας: «Με λύπη -για αυτό το Δικαστήριο, αλλά περισσότερο, για τα πολλά εκατομμύρια Αμερικανών γυναικών που έχασαν σήμερα μια θεμελιώδη συνταγματική προστασία - διαφωνούμε».
Μέχρι την Παρασκευή, οι ΗΠΑ ήταν μία από τις 56 χώρες όπου η άμβλωση ήταν νόμιμη κατόπιν αιτήματος οποιασδήποτε γυναίκας, χωρίς να απαιτείται αιτιολόγηση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Από τις 36 χώρες που το Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών ορίζει ως ανεπτυγμένες οικονομίες, όλες εκτός από δύο -η Πολωνία και η Μάλτα- επιτρέπουν τις αμβλώσεις κατόπιν αιτήματος είτε για λόγους υγείας είτε για κοινωνικοοικονομικούς λόγους, σύμφωνα με το Κέντρο για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα (CRR), το οποίο διεξάγει εκστρατείες για τη βελτίωση της πρόσβασης στις αμβλώσεις και παρακολουθεί τους νόμους παγκοσμίως.
Πέρυσι, το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού έκρινε ομόφωνα ότι η τιμωρία των αμβλώσεων είναι αντισυνταγματική, σε μια απόφαση που επηρέασε το προηγούμενο για το νομικό καθεστώς των αμβλώσεων σε εθνικό επίπεδο.
«Ποτέ ξανά μια γυναίκα ή ένα άτομο με την ικανότητα να κυοφορήσει ένα παιδί δεν θα διώκεται ποινικά», είχε δηλώσει ο δικαστής Λουίς Μαρία Αγκιλάρ μετά την απόφαση. «Σήμερα η απειλή της φυλάκισης και το στίγμα που βαραίνουν τους ανθρώπους που αποφασίζουν ελεύθερα να διακόψουν την εγκυμοσύνη τους εξορίζονται».
Ακτιβιστές σε όλη την ΕΕ έχουν επίσης ζητήσει χαλάρωση των περιορισμών στις χώρες τους- στη Γερμανία, για παράδειγμα, η άμβλωση επιτρέπεται μέχρι τις 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, αλλά τα άτομα που επιθυμούν τη διαδικασία πρέπει να παρακολουθήσουν μια υποχρεωτική συμβουλευτική συνεδρία, την οποία ακολουθεί μια υποχρεωτική τριήμερη περίοδος αναμονής.
Η Ιαπωνία, μαζί με χώρες όπως η Φινλανδία και η Ινδία, προβλέπει την άμβλωση σε περιπτώσεις βιασμού ή κινδύνου για την υγεία της γυναίκας, αλλά και για ευρύτερους κοινωνικοοικονομικούς λόγους.
Οι ΗΠΑ εντάσσονται σε μια «ομάδα χωρών» που δυσχεραίνουν την πρόσβαση στην άμβλωση
Στις χώρες όπου οι αμβλώσεις είναι περιορισμένες ή παράνομες, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των διαδικασιών δεν μειώνεται -αντίθετα, οι γυναίκες καταφεύγουν σε μη ασφαλείς αμβλώσεις, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Αυτές οι επικίνδυνες διαδικασίες είναι σπάνιες στον δυτικό κόσμο, αλλά η ανατροπή της απόφασης Roe v. Wade θα μπορούσε να τις κάνει πιο συχνές στις ΗΠΑ.
Σχεδόν οι μισές αμβλώσεις παγκοσμίως είναι μη ασφαλείς και το 97% των μη ασφαλών αμβλώσεων συμβαίνουν στις αναπτυσσόμενες χώρες, αναφέρει επίσης ο ΠΟΥ. Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι το μόνο έθνος όπου τα δικαιώματα στις αμβλώσεις απειλούνται -σε άλλους, πιο κοινωνικά συντηρητικούς θύλακες του κόσμου, λαϊκιστικές και αυταρχικές κυβερνήσεις έχουν κινηθεί ομοίως για να περιορίσουν την πρόσβαση στη διαδικασία.
Μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων από αυτή την άποψη είναι η Πολωνία, όπου πέρυσι τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση των αμβλώσεων λόγω εμβρυϊκών ελαττωμάτων -ουσιαστικά τερματίζοντας σχεδόν όλες τις αμβλώσεις στη χώρα. Η άμβλωση επιτρέπεται πλέον στην Πολωνία μόνο σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας ή όταν η εγκυμοσύνη απειλεί τη ζωή της μητέρας.
Η Σλοβακία προσπάθησε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Πολωνίας, αλλά το κοινοβούλιο της χώρας απέρριψε αρκετά νομοσχέδια που πρότειναν περιορισμούς στα αναπαραγωγικά δικαιώματα τα τελευταία δύο χρόνια.
Σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, οι νόμοι περί αμβλώσεων είναι γενικά αυστηροί. Στη Βραζιλία, για παράδειγμα, η διαδικασία είναι παράνομη εκτός από ορισμένες περιπτώσεις, όπως οι εμβρυϊκές ανωμαλίες ή αν η άμβλωση είναι αποτέλεσμα βιασμού, σύμφωνα με το HRW. Οι γυναίκες και τα κορίτσια που τερματίζουν την εγκυμοσύνη τους υπό άλλες συνθήκες μπορούν να αντιμετωπίσουν έως και τρία χρόνια πίσω από τα κάγκελα, λέει η HRW.
Στη Νικαράγουα και το Ελ Σαλβαδόρ, η άμβλωση είναι εντελώς παράνομη σε κάθε περίσταση και οι ποινές φυλάκισης στην τελευταία χώρα μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 40 χρόνια. «Τέτοιοι νόμοι ισοδυναμούν ουσιαστικά με βασανιστήρια, διακρίσεις και άρνηση ορισμένων από τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στη ζωή και την αξιοπρέπεια», δήλωσε πέρυσι η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία, σε σχέση με το Ελ Σαλβαδόρ.
Τα τελευταία χρόνια ορισμένες αποφάσεις εκεί έχουν ανατραπεί, με αρκετές γυναίκες να αποφυλακίζονται αφού εξέτισαν μέρος των μακρών ποινών τους.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr