Νέα επικίνδυνη κλιμάκωση στην Ουκρανία: Ο Πούτιν απειλεί με μεγαλύτερα χτυπήματα την ώρα που ΗΠΑ και Βρετανία στέλνουν νέα όπλα στο Κίεβο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία παρά την προειδοποίηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι οι επιθέσεις στην Ουκρανία θα αυξηθούν εάν οι δυτικές χώρες συνεχίσουν να προμηθεύουν το Κίεβο με όπλα μεγάλου βεληνεκούς.
Η ανακοίνωση του Ηνωμένου Βασιλείου έρχεται λίγο μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι προμηθεύουν επίσης με πυραυλικό σύστημα στο Κίεβο.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι ο ουκρανικός στρατός θα εκπαιδευτεί στη χρήση των εκτοξευτών του συστήματος εκτοξευτήρων πολλαπλών ρουκετών M270 τις επόμενες εβδομάδες.
Ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο προμηθεύει τα ουκρανικά στρατεύματα με «ζωτικής σημασίας όπλα που χρειάζονται για να υπερασπιστούν τη χώρα τους από απρόκλητη εισβολή».
Είπε χαρακτηριστικά πως: «Οπως αλλάζει η τακτική της Ρωσίας, έτσι πρέπει να αλλάζει και η υποστήριξή μας προς την Ουκρανία. Αυτά τα εξαιρετικά ικανά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων πυραύλων θα επιτρέψουν στους Ουκρανούς φίλους μας να προστατευτούν καλύτερα από τη βάναυση χρήση πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς, το οποίο οι δυνάμεις του Πούτιν χρησιμοποιούν αδιακρίτως για να ισοπεδώσουν πόλεις».
Η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν πρωτοστατήσει στην προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, αλλά η παροχή προηγμένων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή, δήλωσε ο ανταποκριτής του BBC για θέματα άμυνας Τζόναθαν Μπιλ.
Είναι επίσης μια αναγνώριση ότι η Ουκρανία δυσκολεύεται να ανταγωνιστεί το τεράστιο οπλοστάσιο πυροβολικού της Ρωσίας, πρόσθεσε.
Το βρετανικό σύστημα μπορεί να εκτοξεύσει 12 πυραύλους επιφανείας-επιφανείας μέσα σε ένα λεπτό και μπορεί να πλήξει στόχους σε ακτίνα 80 χιλιομέτρων (50 μιλίων) με ακρίβεια - πολύ πιο μακριά από το πυροβολικό που διαθέτει σήμερα η Ουκρανία.
Είναι παρόμοιο με το σύστημα που στέλνουν οι ΗΠΑ, το σύστημα πυραύλων πυροβολικού M142 (HIMARS).
Την περασμένη εβδομάδα η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι θα προμηθεύσει τέσσερις εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων HIMARS στην Ουκρανία - μετά την παραλαβή εγγυήσεων ότι θα χρησιμοποιηθούν μόνο για αμυντικούς σκοπούς και όχι για την προσβολή στόχων εντός της Ρωσίας.
Νέες ρωσικές απειλές
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι η χώρα του θα πλήξει νέους στόχους, αν οι ΗΠΑ αρχίσουν να παρέχουν στην Ουκρανία πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς, μετέδωσε το πρακτορείο TASS.
Αν δοθούν τέτοιου είδους πύραυλοι στο Κίεβο, «θα εξάγουμε τα κατάλληλα συμπεράσματα και θα χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας (...) για να πλήξουμε στόχους που δεν έχουμε πλήξει ακόμη», τόνισε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-1. Ο Ρώσος πρόεδρος δεν διευκρίνισε σε ποιους στόχους αναφέρεται.
Η Ουκρανία ζητεί από τη Δύση να της δώσει πυραυλικά συστήματα πολλαπής εκτόξευσης, όπως τα Μ270 και τα Μ142 HIMARS, για να πλήξει στρατεύματα και όπλα στην οπισθοφυλακή της Ρωσίας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι αποφάσισε να προσφέρει στην Ουκρανία HIMARS, αφού έλαβε διαβεβαιώσεις από το Κίεβο ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσει για να πλήξει στόχους στο έδαφος της Ρωσίας.
Αν και Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η αμερικανική απόφαση να δοθούν τέτοιου είδους προηγμένα πυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία απλώς θα οξύνει τη σύγκρουση, ο Πούτιν δήλωσε ότι δεν πρόκειται να φέρει σημαντικές αλλαγές στο πεδίο της μάχης.
«Κατανοούμε ότι η παροχή (προηγμένων πυραυλικών συστημάτων) από τις ΗΠΑ και κάποιες άλλες χώρες έχει στόχο να αντισταθμίσει τις απώλειες αυτού του στρατιωτικού εξοπλισμού», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Δεν είναι κάτι καινούργιο», τόνισε και κατέληξε «Ουσιαστικά δεν αλλάζει κάτι».
Σεβεροντόνετσκ: Μαίνονται οι σφοδρές μάχες
Οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται γύρω από την ανατολική πόλη Σεβεροντόνετσκ, αναφέρει το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου (ΥΠΑΜ) στην τακτική πρωινή ενημέρωση.
Τα ρωσικά στρατεύματα λέγεται ότι πιέζουν προς το Σλοβιάνσκ σε μια προσπάθεια να αποκόψουν τους Ουκρανούς.
Το υπουργείο Άμυνας επιβεβαιώνει επίσης ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν σιδηροδρομικές υποδομές στο Κίεβο νωρίς την Κυριακή - το πρώτο τέτοιο χτύπημα στην πρωτεύουσα εδώ και εβδομάδες. Η επίθεση πιστεύεται ότι ήταν μια προσπάθεια να διακοπεί ο εφοδιασμός της Ουκρανίας με δυτικό στρατιωτικό εξοπλισμό.
Η ενημέρωση επικεντρώνεται επίσης στο Φιδονήσι της Ουκρανίας. Η Ρωσία πιστεύεται ότι έχει μεταφέρει εδώ συστήματα αεράμυνας για να παρέχει υποστήριξη στα πλοία της στη Μαύρη Θάλασσα - μετά την απώλεια της ναυαρχίδας της, του καταδρομικού Moskva, τον Απρίλιο.
Η Μόσχα λέγεται επίσης ότι χρησιμοποιεί το Φιδονήσι για να διατηρήσει τον αποκλεισμό των ουκρανικών ακτών - εμποδίζοντας την αποστολή σιτηρών στο εξωτερικό.
Στην πρώτη γραμμή ο Ζελένσκι
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι επισκέφθηκε στρατιώτες της χώρας του στη γραμμή του μετώπου στο Ντονμπάς, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου μαίνονται εχθροπραξίες με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με το μαγνητοσκοπημένο βραδινό διάγγελμά του που μεταφόρτωσαν οι υπηρεσίες του σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
«Πήγαμε στη Λισιτσάνσκ, πήγαμε στη Σολεντάρ», είπε ο αρχηγός του κράτους μετά τις επισκέψεις του σε κέντρα διοίκησης σε αυτές τις κοινότητες κοντά στη Σεβεροντονιέτσκ, πόλη-κλειδί στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι δυνάμεις της Μόσχας στη λεκάνη του Ντονμπάς.
Πήγε επίσης στην Μπαχμούτ, στο νοτιοδυτικό τμήμα της περιφέρειας Ντονιέτσκ, όπου συζήτησε με στρατιωτικούς, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του «ενημερώθηκε σε βάθος για την επιχειρησιακή κατάσταση στη γραμμή του μετώπου άμυνας», κατά την ίδια πηγή.
«Θέλω να σας ευχαριστήσω για το εξαίρετο έργο σας, για την υπηρεσία σας, για το ότι μας προστατεύετε όλους, το κράτος μας. Είναι ευγνώμων σε όλους σας. Να φροντίζετε τους εαυτούς σας», τους είπε.
«Είμαι υπερήφανος για αυτούς που συνάντησα, που τους έσφιξα το χέρι, που μίλησα μαζί τους, τους υποστήριξα», διαβεβαίωσε ο ουκρανός πρόεδρος στο διάγγελμά του.
Ανέφερε ακόμη πως πήγε στη Ζαπορίζια, για να δει κατοίκους της Μαριούπολης που μπόρεσαν να φύγουν από το λιμάνι στρατηγικής σημασίας αυτό στην Αζοφική Θάλασσα, το οποίο καταστράφηκε από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.
Ο κ. Ζελένσκι είχε πάει επίσης τον Μάιο στο μέτωπο στην περιφέρεια Χάρκοβο.
Η επίσκεψη του κ. Ζελένσκι στα μέτωπα του επέτρεψε να αποκτήσει καλύτερη επίγνωση της επιχειρησιακής κατάστασης και του ηθικού των δυνάμεων στην πρώτη γραμμή, εκτίμησε ο αυστραλός στρατηγός ε.α. Μικ Ράιαν.
Επέδειξε επίσης με αυτό τον τρόπο πως έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη στον στρατό του», καθώς και πόσο «διαφορετικός» είναι από τον αντίπαλό του, τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, έκρινε μέσω Twitter ο αυστραλός απόστρατος. «Είμαι σίγουρος πως ο Πούτιν δεν θα λάβει πρόσκληση να πάει να επισκεφθεί τους ρώσους στρατιώτες, που σιτίζονται άσχημα και έχουν κακή διοίκηση -αλλά άφθονα όπλα- στο εγγύς μέλλον», υποστήριξε ο ίδιος.
Power Pass: 10 ερωτήσεις - απαντήσεις για το επίδομα ρεύματος έως €600
Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr