Όσα πρέπει να ξέρετε για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Πώς θα επηρεαστούν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές – Οι συνέπειες για τη Μόσχα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Μετά από σχεδόν ένα μήνα διαμάχης, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε το βράδυ της Δευτέρας κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, σε μερικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, με στόχο να διακόψει τη χρηματοδότηση της πολεμικής μηχανής του Κρεμλίνου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τα τρία τέταρτα των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου θα επηρεαστούν άμεσα και θα ανέλθουν στο 90% μέχρι το τέλος του έτους.
Ποιες χώρες έχουν εξαιρεθεί και γιατί;
Η ΕΕ απαγορεύει τις εισαγωγές δια θαλάσσης του ρωσικού πετρεαλαίου, το οποίο καλύπτει περίπου τα δύο τρίτα των ρωσικών εισαγωγών στην ΕΕ, σύμφωνα με τον Guardian. Το πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω του κρίσιμου αγωγού Druzhba ("φιλία") θα εξαιρεθεί από την απαγόρευση, μια σημαντική παραχώρηση προς την Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο.
Η ΕΕ είναι βέβαιη ότι οι περισσότερες ροές ρωσικού πετρελαίου θα σταματήσουν μέχρι το τέλος του έτους, επειδή η Γερμανία και η Πολωνία, χώρες που βρίσκονται στον βόρειο κλάδο του Druzhba, έχουν υποσχεθεί να παραιτηθούν από τις προμήθειές του. Οι χώρες στο νότιο κλάδο του αγωγού της σοβιετικής εποχής - Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχική Δημοκρατία - θα επωφεληθούν από την προσωρινή εξαίρεση.
Πότε η ΕΕ θα προχωρήσει σε πλήρες εμπάργκο πετρελαίου;
Αυτό δεν είναι σαφές. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάγιεν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχει καθοδηγήσει την πολιτική κυρώσεων, υποσχέθηκε ότι η ΕΕ θα συζητήσει πώς θα κλείσει το παραθυράκι «το συντομότερο δυνατό». Η Ουγγαρία αναζητά χρήματα από την ΕΕ για να αναβαθμίσει τα διυλιστήρια πετρελαίου της, τα οποία μπορούν να δέχονται μόνο ρωσικό αργό. Η Κροατία χρειάζεται επίσης χρόνο για να ενισχύσει τις προμήθειες προς τον βόρειο γείτονά της μέσω του αγωγού Adria. Οι ηγέτες της ΕΕ απέφυγαν να δώσουν λεπτομέρειες σχετικά με την ημερομηνία λήξης της εξαίρεσης για την κεντρική Ευρώπη.
Πώς θα επηρεάσει το εμπάργκο την πολεμική μηχανή της Ρωσίας;
Η ΕΕ πληρώνει στη Ρωσία περίπου 1 δισ. ευρώ ημερησίως για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, μια ανεκτίμητη πηγή σκληρού νομίσματος για το Κρεμλίνο στη χρηματοδότηση του πολέμου του κατά της Ουκρανίας. Μια απότομη περικοπή αυτών των οικονομικών ροών βαθαίνει μακροπρόθεσμα τα οικονομικά προβλήματα της Ρωσίας. Ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει, ωστόσο, ότι θα μπορούσε να έχει το στρεβλό αποτέλεσμα να βοηθήσει τη Μόσχα βραχυπρόθεσμα, καθώς η Ρωσία επωφελείται από τις υψηλές τιμές. Οι μακροχρόνιες συζητήσεις της ΕΕ έχουν επίσης δώσει στη Ρωσία χρόνο για να βρει εναλλακτικούς αγοραστές.
Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη;
Οι αυτοκινητιστές και οι επιχειρήσεις θα δουν υψηλότερες τιμές στις αντλίες, καθώς το εμπάργκο τροφοδοτεί τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου. Οι κυβερνήσεις θα δυσκολευτούν ακόμη περισσότερο να διαχειριστούν το ήδη αυξημένο κόστος ζωής. Μετά την ανακοίνωση του πετρελαϊκού εμπάργκο της ΕΕ, η τιμή του βαρελιού του αργού τύπου Brent έφτασε τα 124,10 δολάρια (98,59 λίρες Αγγλίας), το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο, αν και υποχώρησε λίγο στις μετέπειτα συναλλαγές. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ήδη αυξηθεί περισσότερο από 55% φέτος και βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδά τους από το 2008.
Η ΕΕ έχει να παίξει κι άλλα χαρτιά κυρώσεων;
Πριν καν συμφωνήσει η ΕΕ για το εμπάργκο πετρελαίου, ορισμένες χώρες εξέταζαν ήδη το ενδεχόμενο περαιτέρω κυρώσεων κατά της μεγαλύτερης εξαγωγής της Ρωσίας: του φυσικού αερίου. Πριν από τον πόλεμο, η Ρωσία προμήθευε το 40% του φυσικού αερίου της ΕΕ, αλλά οι ηγέτες της ΕΕ έχουν υποσχεθεί να το εξαλείψουν σταδιακά. Ωστόσο, οι πιο ειλικρινείς σύμμαχοι της Ουκρανίας στην ΕΕ, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής, πιστεύουν ότι η ΕΕ θα πρέπει τώρα να θέσει ημερομηνία λήξης του ρωσικού φυσικού αερίου. Αυτό το βήμα δεν είναι καθόλου σίγουρο και θα είναι ακόμη πιο δύσκολο από τις συνομιλίες για το ημιτελές εμπάργκο πετρελαίου.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr