Έπεσε η Μαριούπολη! Ο Σοιγκού ανακοίνωσε στον Πούτιν τον πλήρη έλεγχο στο Αζοφστάλ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ο Σεργκέι Σόιγκου , ανακοίνωσε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, την πλήρη «απελευθέρωση της Μαριούπολης από τους Ουκρανούς μαχητές». Αυτό συνεπάγεται ότι η πολύπαθη Μαριούπολη πλέον έχει τεθεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων και επίσημα καθώς το τελευταίο οχυρό της πόλης έχει πλέον πέσει και οι υπόγειες εγκαταστάσεις του εργοστασίου, στις οποίες μάχονται οι Ουκρανοί τέθηκαν υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων. Εάν οι ισχυρισμοί της Μόσχας είναι αληθείς, μπαίνει τέλος στην πιο αιματηρή μάχη του πολέμου.
«Το έδαφος του Αζοφστάλ έχει απελευθερωθεί πλήρως», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, το οποίο από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία μιλά για «απελευθέρωση» προσθέτοντας ότι συνολικά 2.439 Ουκρανοί μαχητές έχουν παραδοθεί.
«Το έδαφος του μεταλλουργικού εργοστασίου Αζοφστάλ στη Μαριούπολη , όπου μια ομάδα Ουκρανών μαχητών του ναζιστικού σχηματισμού Αζόφ έχει αποκλειστεί από τις 21 Απριλίου φέτος, έχει απελευθερωθεί πλήρως», δήλωσε ο υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria. Υπενθυμίζεται ότι η ουκρανική κυβέρνηση έδωσε τη Δευτέρα εντολή στους τελευταίους υπερασπιστές της Μαριούπολης να εγκαταλείψουν τη μάχη.
Κανάλια στο Telegram που υποστηρίζουν τη Μόσχα δημοσίευσαν βίντεο με τον Σεργκέι Βολίνσκι, τον διοικητή της μονάδας της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, στο οποίο δήλωσε ότι η μονάδα του έχει περικυκλωθεί. Η μονάδα ήταν μία από τις κύριες δυνάμεις που υπερασπίζονταν τη χαλυβουργία.
Η Ρωσία δήλωσε νωρίτερα ότι πάνω από 900 Ουκρανοί στρατιώτες που βρίσκονταν στο πολιορκημένο χαλυβουργείο Azovstal της Μαριούπολης έχουν σταλεί σε αποικία αιχμαλώτων σε έδαφος που ελέγχεται από τη Ρωσία. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι οι μαχητές θα αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες για τους αιχμάλωτους πολέμου, αν και αρκετοί ανώτεροι Ρώσοι πολιτικοί απαίτησαν αυτή την εβδομάδα να δικαστούν και ένας μάλιστα ζήτησε την εκτέλεσή τους.
12 νέες στρατιωτικές βάσεις
Ο Σοϊγκού είπε νωρίτερα πως η Ρωσία θα δημιουργήσει δώδεκα νέες στρατιωτικές βάσεις στο δυτικό τμήμα της χώρας απαντώντας στην ενίσχυση του ΝΑΤΟ και στην αναμενόμενη διεύρυνσή του με τη Φινλανδία και τη Σουηδία.
«Μέχρι τα τέλη του έτους, 12 στρατιωτικές βάσεις και μονάδες θα αναπτυχθούν στον δυτικό στρατιωτικό τομέα», δήλωσε ο Σοϊγκού σε στελέχη του υπουργείου του και του στρατού, επισημαίνοντας «την αύξηση των στρατιωτικών απειλών στα ρωσικά σύνορα» και κατηγορώντας το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι Ουκρανοί επιχείρησαν να ανακαταλάβουν το Φιδονήσι
Αποκάλυψε, επιπλέον, πως οι ουκρανικές αρχές έκαναν «μια περιπετειώδη προσπάθεια να καταλάβουν το Φιδονήσι την παραμονή της 9ης Μαΐου».
«Την παραμονή της Ημέρας της Νίκης, οι ουκρανικές αρχές έκαναν μια περιπετειώδη προσπάθεια να καταλάβουν το Φιδονήσι. Αυτή η αμφίβολη ενέργεια αποδείχθηκε πλήρης αποτυχία. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εκκαθάρισαν περισσότερους από 50 στρατιωτικούς των επίλεκτων μονάδων των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας. Σε τρεις ημέρες καταστράφηκαν τέσσερα εχθρικά αεροσκάφη, δέκα ελικόπτερα, 30 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τρία πλοία», δήλωσε ο Σοϊγκού.
Ειρηνευτικό σχέδιο από Ιταλία: Προτείνει ουδετερότητα του Κιέβου – Τι αναφέρει για Ντονμπάς και Κριμαία
Στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατέθεσε η Ιταλία το σχέδιο ειρήνης για την Ουκρανία, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της La Repubblica, σύμφωνα με την οποία πρόκειται για ένα τετρασκελές σχέδιο και υπό την στενή επίβλεψη μιας Διεθνούς Ομάδας Διευκόλυνσης (GIF):
- την κατάπαυση του πυρός,
- την πιθανή ουδετερότητα της Ουκρανίας,
- εδαφικά ζητήματα – ιδίως στην περίπτωση της Κριμαίας και του Ντονμπάς
- ένα νέο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Σύμφωνο Ασφαλείας.
Σε κάθε βήμα θα εξακριβώνεται η πιστότητα στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει τα μέρη, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ντι Μάιο σχεδιάζει έτσι και την δράση για την μεταπολεμική περίοδο, ενώ μέχρι στιγμής η Ιταλία επιβεβαιώνει την γραμμή της περί κυρώσεων, υποστήριξη για την αυτοάμυνα της Ουκρανίας, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στο Κίεβο, με απώτερο σκοπό την επίτευξη της ειρήνης. Tο σχέδιο παρουσιάστηκε στους Σέρπα της G7 και στην ομάδα Quint, δηλαδή ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο.
H εκλογή Τραμπ «πιέζει» το ευρώ: Ένας εμπορικός πόλεμος Ευρώπης-ΗΠΑ θα φέρει αναταράξεις - Τι προβλέπουν αναλυτές
Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Μια γυναικοκτονία κάθε 10 λεπτά - Τα σοκαριστικά στοιχεία
Επίδομα θέρμανσης: Βροχή αιτήσεων σε 12 μέρες - Πότε κλείνει η πλατφόρμα
Η συγκινητική έκπληξη στον Μανούσο Μανουσάκη λίγους μήνες πριν πεθάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr