Αποκαλυπτήρια για τη νέα κυβέρνηση Μακρόν: Για πρώτη φορά σε κυβερνητική θέση Ελληνίδα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Τη νέα κυβέρνησή του αποκάλυψε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, λίγες εβδομάδες μετά την ανανέωση της θητείας του στις προεδρικές εκλογές.
Βασικότερη αλλαγή είναι αυτή στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς την θέση του Ζαν Ιβ Λεντριάν καταλαμβάνει η Κατρίν Κολονά, διπλωμάτης και πρώην υπουργός επί Ζακ Σιράκ. Στο υπουργείο Οικονομίας παραμένει ο Μπρούνο Λεμέρ, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της Γαλλίας μια Ελληνίδα αναλαμβάνει κυβερνητικό πόστο. Πρόκειται για την ως σήμερα ευρωβουλευτή με το κόμμα του Μακρόν Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, με καταγωγή από την Κορίνθια και ιατρός γυναικολόγος, η οποία ανέλαβε τα θέματα Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, προσαρτημένη στην υπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών.
Μεταξύ των άλλων μελών της κυβέρνησης υπό την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν που ανακοινώθηκαν σήμερα από την προεδρία, είναι ο ιστορικός ειδικός στις μειονότητες Παπ Ντιαγέ για να ηγηθεί του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και μια Γαλλολιβανέζα, η Ριμά Αμπντούλ Μαλάκ στο υπουργείο Πολιτισμού.
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να διεξαχθεί τη Δευτέρα. Την περασμένη Δευτέρα, ο Μακρόν επέλεξε την υπουργό Εργασίας Ελιζαμπέτ Μπορν να γίνει η νέα του πρωθυπουργός για να ηγηθεί του νέου υπουργικού του συμβουλίου στην υλοποίηση των προγραμματισμένων μεταρρυθμίσεων και να βοηθήσει τον πρόεδρο να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία τον Ιούνιο.
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τις βουλευτικές εκλογές
Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της OpinionWay-Kea Partners ενόψει των βουλευτικών εκλογών για τη γαλλική εφημερίδα «Les Echos», η αριστερή συμμαχία υπό τον Ζαν Λικ Μελανσόν παραμένει πίσω από την προεδρική πλειοψηφία υπό τον Εμανουέλ Μακρόν στις προθέσεις ψήφου.
Ειδικότερα, η αριστερή συμμαχία πιστώνεται με το 24% των ψήφων κατά μέσο όρο, σε ολόκληρη την επικράτεια, έναντι 27% που συγκεντρώνουν οι σχηματισμοί που υποστηρίζουν τον Μακρόν.
Αναφέρεται επίσης ότι οι βουλευτικές εκλογές δεν φαίνεται να συγκινούν τους Γάλλους, καθώς μόνο ένας στους δύο ισχυρίζεται ότι «ενδιαφέρεται» για αυτές.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr