Πρόεδρος Φινλανδίας σε Ερντογάν για ΝΑΤΟ: Θα δώσουμε ξεκάθαρες απαντήσεις – Πειστική υποστήριξη από Μπάιντεν
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Το Ελσίνκι θα εξετάσει τις ενστάσεις που διατύπωσε η Τουρκία αναφορικά με την προοπτική ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και θα δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις, διαβεβαίωσε ο φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο μετά τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν και τη σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον.
«Θα δώσουμε ξεκάθαρες απαντήσεις»
«Έχουμε λόγους να εξετάσουμε αναλυτικά όσα έχει εκφράσει η Τουρκία και να δώσουμε ξεκάθαρες απαντήσεις», είπε ο Νιινίστο σε δημοσιογράφους, συμπληρώνοντας ότι θεωρεί πως το ζήτημα πρέπει να συζητηθεί σε «ανώτερο επίπεδο».
Χαρακτήρισε «πάρα πολύ πειστική έκφραση υποστήριξης» τις διαβεβαιώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την αντιμετώπιση τυχόν επίθεσης που δεχθούν οι δύο σκανδιναβικές χώρες στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την ένταξή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Συμπλήρωσε ότι, όπως και η Σουηδία, εκτιμά την δυνατότητα των ΗΠΑ να αντιδράσουν στην περίπτωση που υπήρχε τέτοια ανάγκη.
Ο πρόεδρος της Φινλανδίας υπογράμμισε ότι χρειάζεται «ευελιξία» σε ό,τι αφορά τις ασκήσεις με το ΝΑΤΟ και τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού. Δεν πρέπει να δοθεί αφορμή σε κανέναν να αντιδράσει υπερβολικά, είπε, φωτογραφίζοντας τη Ρωσία.
Ο Νιινίστο εκτίμησε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες για ειρήνευση στην Ουκρανία, επικαλούμενος μεταξύ άλλων την πρόσφατη επικοινωνία που είχε με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η στήριξη Μπάιντεν
Οι δηλώσεις του προέδρου της Φινλανδίας έρχονται μετά την ξεκάθαρη στήριξη που έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην είσοδο των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο Μπάιντεν, διαμήνυσε πως οι δύο σκανδιναβικές χώρες έχουν ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς, ισχυρούς στρατούς, ισχυρές και διαφανείς οικονομίες και ισχυρή ηθική αίσθηση του τι είναι σωστό. «Οι χώρες αυτές πληρούν κάθε απαίτηση του ΝΑΤΟ και ακόμη περισσότερες. Η ύπαρξη δύο νέων μελών του ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια της συμμαχίας μας και θα εμβαθύνει τη συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας και σε όλους τους τομείς».
Ο κ. Μπάιντεν χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «σημαντική, πολύ καλή» και ότι είναι υπερήφανος που προσφέρει την «ισχυρή υποστήριξη» των ΗΠΑ στις αιτήσεις «δύο μεγάλων δημοκρατιών και δύο εξαιρετικά ικανών εταίρων» να ενταχθούν στην «ισχυρότερη αμυντική συμμαχία στην ιστορία του κόσμου».
Ο ίδιος δήλωσε: «Πρόκειται για το μέλλον. Πρόκειται για ένα αναζωογονημένο ΝΑΤΟ που διαθέτει τα εργαλεία και τους πόρους και τη σαφήνεια και την πεποίθηση να υπερασπιστεί τις κοινές μας αξίες και να ηγηθεί του κόσμου. Η συμμαχία θα "ενισχυθεί για πάντα" με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας».
Ο ίδιος δήλωσε: «Πρόκειται για το μέλλον. Πρόκειται για ένα αναζωογονημένο ΝΑΤΟ που διαθέτει τα εργαλεία και τους πόρους και τη σαφήνεια και την πεποίθηση να υπερασπιστεί τις κοινές μας αξίες και να ηγηθεί του κόσμου. Η συμμαχία θα "ενισχυθεί για πάντα" με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας».
Δυσαρέσκεια στο Κογκρέσο από το τουρκικό βέτο
Οι επισημάνσεις του Μπάιντεν έρχονται ενώ επικρατεί κλίμα εκνευρισμού εντός του Κογκρέσου μετά τη συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας να πει το «ναι» στην άμεση ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο NATO. Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα της Washington Post, που αναφέρει ότι φωνές στην Ουάσινγκτον με πρωτοστάτη τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ επισημαίνουν ότι η κίνηση αυτή προστέθηκε στις ευρύτερες ανησυχίες για την αξιοπιστία της Τουρκίας ως συμμάχου των ΗΠΑ.
Η αντίρρηση της Τουρκίας για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ προκάλεσε κάποια ανησυχία στο Καπιτώλιο σημειώνει σε άρθρο της η Washington Post. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ άσκησε έντονη κριτική, λέγοντας ότι η κίνηση αυτή προστέθηκε στις ευρύτερες ανησυχίες για την αξιοπιστία της Τουρκίας ως συμμάχου των ΗΠΑ μετά την αγορά ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων και την άρνησή της να συμμετάσχει σε ορισμένες ευρύτερες δυτικές κυρώσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Μενέντεζ σημείωσε ότι ο ελιγμός έρχεται καθώς η Τουρκία επιδιώκει να αγοράσει δεκάδες νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16, μια πώληση που θα απαιτούσε την έγκριση της κυβέρνησης Μπάιντεν και του Κογκρέσου. «Ελπίζω η κυβέρνηση να το προσέξει, καθώς εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς των F-16», είπε. «Θα πρέπει να πείτε στον Ερντογάν ότι πρέπει να ενεργήσετε με διαφορετικό τρόπο, αν θέλετε να ληφθεί υπόψη οτιδήποτε».
Την ίδια ώρα ο γερουσιαστής Τομ Τίλις, συμπρόεδρος της ομάδας παρατηρητών του ΝΑΤΟ της Γερουσίας, δήλωσε ότι ελπίζει σε θετική έκβαση της υπόθεσης επισημαίνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πολλούς «μοχλούς» για αποσπάσουν τη συνεργασία της Τουρκίας. Παράλληλα ο πρόεδρος Μπάιντεν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου αν πιστεύει ότι θα μπορούσε να πείσει τον Ερντογάν να εγκαταλείψει τις αντιρρήσεις του. «Δεν πρόκειται να πάω στην Τουρκία», είπε. «Αλλά νομίζω ότι θα είμαστε εντάξει».
Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίζεται 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ – Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις
Αστυνομικός της Βουλής: Βρέθηκε πορνογραφικό υλικό με ανήλικους σε ψηφιακό μέσο κατοχής του
«Απόβαση» Chevron στη Νότια Ελλάδα: Άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων ζήτησε η αμερικανική εταιρεία
A Complete Unknown: Η αληθινή ιστορία πίσω από την άνοδο του Bob Dylan
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr