Οι ΗΠΑ εγκρίνουν το πακέτο - μαμούθ 40 δισ. για όπλα στην Ουκρανία, ενώ περιμένουν μεταφορά του πολέμου στην Υπερδνειστερία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε το βράδυ της Τρίτης νομοσχέδιο για το πακέτο - μαμούθ σχεδόν 40 δισ. δολαρίων που ζήτησε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για να προσφερθεί στρατιωτική, ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία για τον πόλεμο με τη Ρωσία.
Το κείμενο, που εγκρίθηκε με τις ψήφους και των δύο κομμάτων, μένει να εγκριθεί από τη Γερουσία προτού καταλήξει στο γραφείο του Αμερικανού προέδρου.
Με το «πρόγραμμα βοήθειας» αυτό «η Αμερική στέλνει στον κόσμο ολόκληρο το μήνυμα πως είναι απαρασάλευτη η αποφασιστικότητά μας να υποστηρίξουμε τον θαρραλέο λαό της Ουκρανίας ως τη νίκη» επί της Ρωσίας, δήλωσε η Νάνσι Πελόσι, η Δημοκρατική πρόεδρος του σώματος, λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία.
Για τεθωρακισμένα, αεράμυνα, όπλα και πυρομαχικά το πακέτο στήριξης
Τα 6 δισ. προορίζονται για να αποκτήσει η Ουκρανία τεθωρακισμένα οχήματα, να ενισχύσει την αντιαεροπορική της άμυνα και να λάβει διάφορα όπλα και πυρομαχικά, την ώρα που μαίνονται μάχες στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της. Σχεδόν 9 δισεκ. προορίζονται για την εξασφάλιση «της συνέχειας των ουκρανικών δημοκρατικών θεσμών», ενώ μέρος του ποσού προορίζεται για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, έκρινε χθες ότι «η γρήγορη υιοθέτηση της χρηματοδότησης είναι απαραίτητη για να βοηθήσουμε τον ουκρανικό λαό στον αγώνα του εναντίον του απάνθρωπου (προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν», κάνοντας λόγο περί «ηθικού καθήκοντος» των ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό «των φίλων μας στην Ουκρανία». Η αμερικανική άνω Βουλή αναμένεται να εκφραστεί για το νομοσχέδιο στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας, ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης.
Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Μπάιντεν κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει «αμέσως» τη χρηματοδότηση, καθώς το θέμα είναι επείγον, κατ’ αυτόν.
Η επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών υποστήριξε χθες ότι ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν, που ετοιμάζεται για παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία, λογαριάζει πως η βοήθεια που προσφέρει η Δύση στο Κίεβο θα αρχίσει να λιγοστεύει.
«Πιθανόν» ο πρόεδρος της Ρωσίας «λογαριάζει στην εξασθένιση της αποφασιστικότητας των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» εν μέσω «ελλείψεων διατροφικών ειδών και ανόδου των τιμών της ενέργειας που ενδέχεται να επιδεινωθεί», κατά την άποψη της κυρίας Χέινς.
Εξάλλου δύο γερουσιαστές με επιρροή, ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ (Ρεπουμπλικάνοι) και ο Ρίτσαρντ Μπλούμενθαλ (Δημοκρατικοί), εισηγήθηκαν χθες, στο πλαίσιο των αμερικανικών αντιποίνων σε βάρος της Μόσχας, η Ρωσία να καταχωριστεί στη μαύρη λίστα των «κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία». Στον κατάλογο αυτό σήμερα περιλαμβάνονται σήμερα τέσσερις χώρες: η Κούβα, το Ιράν, η Συρία και η Βόρεια Κορέα.
Μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ: Ο Πούτιν θέλει να μεταφέρει τον πόλεμο στην Υπερδνειστερία
Την Τρίτη η Άβριλ Χέινς προχώρησε σε μία ζοφερή πρόβλεψη για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία καταθέτοντας στην επιτροπή ενόπλων υπηρεσιών της Γερουσίας ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας προετοιμάζεται για παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία και πως σκοπεύει να επιτύχει στόχους πέραν του Ντονμπάς, εννοώντας ότι θέλει επέκταση του πολέμου στην Υπερδνειστερία.
«Εκτιμούμε ότι οι στρατηγικοί στόχοι του Πούτιν δεν έχουν αλλάξει, κάτι που σημαίνει ότι η απόφαση του στα τέλη Μαρτίου να επικεντρωθούν εκ νέου οι ρωσικές δυνάμεις στο Ντονμπάς, είναι απλά μία προσωρινή μετατόπιση για να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες στη συνέχεια», δήλωσε.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι «οι βραχυπρόθεσμοι στρατιωτικοί στόχοι του Πούτιν είναι να καταλάβει τις δύο περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ καθώς και μια ζώνη απομόνωσης γύρω από αυτές ώστε στη συνέχεια να περικυκλώσει τις ουκρανικές δυνάμεις σε αυτό το σημείο και να εδραιώσει τον έλεγχο μιας χερσαίας γέφυρας προς την Κριμαία αλλά και να κρατήσει την περιοχή της Χερσώνας».
Στόχος η Υπερδνειστερία - Δύσκολο να την ελέγξει
Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες βλέπουν επίσης ενδείξεις ότι ο Πούτιν θέλει να επεκτείνει τη χερσαία γέφυρα μέχρι την Υπερδνειστερία, την κατεχόμενη από τη Μόσχα περιοχή της Μολδαβίας, ελέγχοντας έτσι όλες τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας. Ωστόσο, η Haines πιστεύει ότι ο Πούτιν θα αντιμετωπίσει δύσκολο έργο για να επιτύχει όλους αυτούς τους στόχους.
«Ενώ οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να είναι σε θέση να επιτύχουν τους περισσότερους από αυτούς τους βραχυπρόθεσμους στόχους τους επόμενους μήνες, πιστεύουμε ότι δεν θα είναι σε θέση να επεκτείνουν τον έλεγχο σε μια χερσαία γέφυρα που εκτείνεται στην Υπερδνειστερία και περιλαμβάνει την Οδησσό χωρίς να ξεκινήσουν κάποια μορφήμαζικής στρατιωτικής κινητοποίησης και είναι όλο και πιο απίθανο ότι θα μπορέσουν να εγκαθιδρύσουν τον έλεγχο και στις δύο περιοχές [Ντονέτσκ και Λουχάνσκ] και τη νεκρή ζώνη που επιθυμούν τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε.
Η Ρωσία πιστεύει ότι η πίεση της Δύσης θα εξασθενήσει - Απρόβλεπτη η τροπή του πολέμου
«Ο Πούτιν πιθανότατα κρίνει ότι η Ρωσία έχει μεγαλύτερη προθυμία να αντέξει τις προκλήσεις από τους αντιπάλους της και πιθανότατα υπολογίζει ότι η αποφασιστικότητα των ΗΠΑ και της ΕΕ θα εξασθενεί καθώς οι ελλείψεις τροφίμων, ο πληθωρισμός και οι τιμές της ενέργειας θα επιδεινώνονται. Επιπλέον, καθώς τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία πιστεύουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να σημειώνουν πρόοδο σε στρατιωτικό επίπεδο, δεν βλέπουμε μια βιώσιμη διαπραγματευτική πορεία προς τα εμπρός, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα», ανέφερε και πρόσθεσε:
«Η αβέβαιη φύση της μάχης που εξελίσσεται σε πόλεμο φθοράς, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Πούτιν δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες του με τις σημερινές συμβατικές στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας, σημαίνει πιθανότατα ότι τους επόμενους μήνες θα μπορούσαμε να κινηθούμε σε μια πιο απρόβλεπτη και δυνητικά κλιμακούμενη τροπή.
Ανοιχτό ενδεχόμενο να επιβάλει στρατιωτικό νόμο ο Πούτιν
Η επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών πρόσθεσε: «Αυξάνεται αυτή τη στιγμή η πιθανότητα ο πρόεδρος Πούτιν να στραφεί σε πιο δραστικά μέσα, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής στρατιωτικού νόμου, του αναπροσανατολισμού της βιομηχανικής παραγωγής ή ακόμα και να κλιμακώσει στρατιωτικές ενέργειες για να απελευθερώσει τους πόρους που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων του, ειδικά εάν αντιληφθεί ότι η Ρωσία χάνει στην Ουκρανία.
Το πιο πιθανό σημείο ανάφλεξης για κλιμάκωση τις επόμενες εβδομάδες είναι γύρω από τις αυξανόμενες ρωσικές προσπάθειες εκφοβισμού της δυτικής βοήθειας ασφαλείας, αντίποινα για τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις ή απειλές προς το καθεστώς στο εσωτερικό της χώρας».
Η Μόσχα διατείνεται πως οι αυτονομιστές έφθασαν στα όρια της Λουγκάνσκ
Φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία προέλασαν ως τα σύνορα της περιφέρειας Λουγκάνσκ, σύμφωνα με τη Μόσχα, καθώς η Ρωσία συνεχίζει τις επιχειρήσεις για να κυριεύσει ολόκληρο τον ανατολικό τομέα της χώρας, έναν από τους βασικούς σκοπούς του πολέμου που εξαπέλυσε την 24η Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, τον Ιγκόρ Κονασένκοφ, η μικρή πόλη Ποπάσνα, όπου διεξάγονταν σφοδρές μάχες ως πρότινος, «εκκαθαρίστηκε» από τις ουκρανικές δυνάμεις.
Η Μόσχα έχει ήδη διαμηνύσει πως σκοπός της είναι να αποσπάσει ολόκληρο το Λουγκάνσκ από τα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων.
Ο ουκρανός κυβερνήτης της περιφέρειας Σερχίι Χαϊντάι διέψευσε τη ρωσική ανακοίνωση περί προέλασης, κάνοντας λόγο για «φαντασίωση». Οι ουκρανοί στρατιωτικοί χρειάστηκε να αποσυρθούν από την Ποπάσνα, παραδέχθηκε, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν διασπάσει τις άμυνες, πρόσθεσε μέσω Telegram. Δεν έγινε πιο σαφής.
Στον νότο, αναφέρθηκαν νέα ρωσικά σφυροκοπήματα στην Αζοφστάλ, το εργοστάσιο που αποτελεί το έσχατο οχυρό των ουκρανικών δυνάμεων στη Μαριούπολη, και στην Οδησσό.
Και στα δύο αστικά κέντρα βρίσκονται λιμάνια στρατηγικής σημασίας. Από τη Μαριούπολη περνά εξάλλου η οδός που συνδέει την ανατολική Ουκρανία με τη χερσόνησο της Κριμαίας, που προσάρτησε η Μόσχα το 2014.
Χθες Τρίτη ο ουκρανός ορθόδοξος αρχιεπίσκοπος Ονούφριος απηύθυνε έκκληση στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να επιτρέψει, σαν καλός χριστιανός όπως το έθεσε, στους πολιορκημένους στη χαλυβουργία Αζοφστάλ να φύγουν, είτε προς περιοχές ελεγχόμενες από τις ουκρανικές αρχές ή προς κάποιο τρίτο κράτος. Ουκρανοί αξιωματούχοι διατείνονται ότι στις εγκαταστάσεις παραμένουν περίπου 100 άμαχοι. Ρωσικές πηγές λένε ότι στο αχανές εργοστάσιο βρίσκονται οχυρωμένοι 2.000 ουκρανοί στρατιωτικοί, ακροδεξιοί και ξένοι μισθοφόροι, που έχουν απορρίψει τις επανειλημμένες προσφορές του ρωσικού στρατού να καταθέσουν τα όπλα για να ζήσουν.
Ο πόλεμος, που οδεύει στην 11η εβδομάδα του, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 3.381 άμαχους, σύμφωνα με το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ στην Ουκρανία, εκ των οποίων κάπου 1.000 σκοτώθηκαν μόνο στη Μαριούπολη.
Ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων όμως πιθανότατα είναι πολύ βαρύτερος, δεδομένου πως είναι αδύνατη οποιαδήποτε ολοκληρωμένη καταγραφή τους εν μέσω εχθροπραξιών.
Σύμφωνα με τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, η σύρραξη ξερίζωσε μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Ουκρανίας. Ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων έχει φθάσει τα οκτώ εκατομμύρια, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ)· ενώ 5,9 εκατ. άνθρωποι έχουν καταφύγει σε χώρες του εξωτερικού, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr