Μακρόν: Να μην υποκύψουμε σε πειρασμό για εκδίκηση κατά της Ρωσίας - Η Ουκρανία θα θέσει τους όρους για διαπραγματεύσεις
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Έκκληση για έναν νέο πολιτικό οργανισμό που θα ενώσει τις δημοκρατίες στην ευρωπαϊκή ήπειρο απηύθυνε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προειδοποίησε την Ουκρανία ότι, η ένταξή της στην ΕΕ δε θα ολοκληρωθεί για αρκετές δεκαετίες, πιθανότατα.
Μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο, μετά την ορκωμοσία για τη δεύτερη θητεία στη γαλλική προεδρία, ο Μακρόν ζήτησε από τους ευρωβουλευτές να σκεφτούν σοβαρά για το μέλλον της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι, ο πόλεμος στην Ουκρανία, ανέδειξε και την ανάγκη να μπει η Ευρώπη σε μία «διαδικασία ιστορικού προβληματισμού». Ο Μακρόν πρότεινε τη δημιουργία μίας «ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας, ενός νέου ευρωπαϊκού οργανισμού που θα επιτρέψει στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά έθνη που ακολουθούν τις αξίες μας να βρουν έναν νέο χώρο για πολιτική συνεργασία» και, στη συνέχεια, απαρίθμησε την ασφάλεια, την ενέργεια, τις μεταφορές, τις επενδύσεις σε υποδομές και τη διασυνοριακή μετακίνηση, ιδίως για τους νέους, ως θέματα που θα αντιμετώπιζε ο οργανισμός αυτός. Όπως είπε, η συμμετοχή στον οργανισμό, δε θα απέκλειε μια χώρα από το να ενταχθεί στην ΕΕ, ωστόσο, αυτός θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει και κράτη που έχουν φύγει από την Ένωση.
Η παρέμβαση Μακρόν έγινε τη χρονική στιγμή κατά την οποία υπάρχει έντονη συζήτηση μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ σχετικά με την επίσπευση των διαδικασιών της ένταξης στην Ένωση της Ουκρανίας, και ενόψει του Ιουνίου, όταν οι ηγέτες της ΕΕ θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα χορηγηθεί στο Κίεβο το καθεστώς υποψηφιότητας - βήμα διαδικαστικό, μεν, χρονοβόρο δε. Ο γάλλος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι προτιμά μια γρήγορη απόφαση για το καθεστώς της υποψήφιας χώρας, ωστόσο μετρίασε τις ελπίδες της ουκρανικής κυβέρνησης για ταχεία είσοδο στην ΕΕ. Την απονομή του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας ακολουθούν συνομιλίες για την ένταξη και μια διαδικασία μεταρρυθμίσεων, ώστε μια χώρα να πληροί τα πολιτικά, οικονομικά και νομικά κριτήρια της ΕΕ.
«Ακόμα και αν αποδίδαμε αύριο το καθεστώς υποψηφιότητας – και ελπίζω ότι θα προχωρήσουμε πολύ γρήγορα προς την ένταξη- γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι αυτή είναι μία διαδικασία που διαρκεί αρκετά χρόνια, για την ακρίβεια, πιθανόν να διαρκέσει αρκετές δεκαετίες. Και, εκτός αν αποφασίσουμε να μειώσουμε τα κριτήρια για την ένταξη και να επανεξετάσουμε την ενότητα της Ευρώπης μας, αλλά και εν μέρει τις αρχές που πρεσβεύουμε, αυτή είναι η αλήθεια», είπε. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου του επιπέδου ολοκλήρωσης και των φιλοδοξιών της, δεν μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος για τη διάρθρωση της ευρωπαϊκής ηπείρου βραχυπρόθεσμα», σημείωσε.
Να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δε θα κερδίσει τον πόλεμο
Ο Μακρόν, στη συνέχεια, έθεσε στόχους για την έκβαση του πολέμου, υπογραμμίζοντας ότι, η Ευρώπη, «πρέπει να κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα επιβιώσει και ότι η Ρωσία δε θα κερδίσει ποτέ», ενώ συμπλήρωσε ότι είναι ανάγκη «να διατηρηθεί η ειρήνη στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή ήπειρο και να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση».
Όπως ανέφερε, σχετικά με τους όρους των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, αυτούς μόνο η Ουκρανία μπορεί να τους αποφασίσει, ενώ προειδοποίησε, ότι «όταν η ειρήνη επιστρέψει στο ευρωπαϊκό έδαφος, θα πρέπει να οικοδομήσουμε νέες ισορροπίες ασφαλείας και να μην υποκύψουμε στον πειρασμό, ή στην επιθυμία για εκδίκηση, διότι γνωρίζουμε από το παρελθόν, πόσο αυτή η στάση έχει καταστρέψει τον δρόμο προς την ειρήνη».
Αυξάνεται η συμμετοχή στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισαν 38.000 πολίτες μέχρι τις 14:00 - Δείτε όλες τις εξελίξεις
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Νεκρός βρέθηκε Ισραηλινός ραβίνος - «Αντισημιτική τρομοκρατική ενέργεια»
Κομμωτήριο στον Ασπρόπυργο παρείχε και... ροζ υπηρεσίες
Η Adele αποχαιρετά το κοινό της: «Νιώθω εξαντλημένη συναισθηματικά και σωματικά»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr