Εκλογές Γαλλία: Τι ρόλο θα παίξει η αποχή που είναι αυξημένη σε σχέση με το 2017 - Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Οι Γάλλοι ψηφοφόροι από το πρωί της Κυριακής επιστρέφουν στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των εκλογών, ο οποίος θα αναδείξει ποιος θα είναι ο πρόεδρός τους για τα επόμενα πέντε χρόνια. Το δίλημμα στο οποίο καλούνται να πάρουν θέση είναι το εξής: Επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν ή η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν στο τιμόνι της χώρας.
Ενώ ο Μακρόν φαίνεται να έχει τις περισσότερες πιθανότητες επανεκλογής από οποιονδήποτε Γάλλο πρόεδρο εδώ και πολλά χρόνια, η Λεπέν φαίνεται να συγκεντρώνει ιστορικό υψηλό για το κόμμα της ωστόσο, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πιθανότατα θα ηττηθεί και στην τρίτη της αναμέτρηση. Σύμφωνα με το POLITICO στο ενδεχόμενο ήττας μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στην ηγεσία του κόμματός της, του Εθνικού Συναγερμού.
Οι δημοσκοπήσεις για την πρόθεση ψήφου δείχνουν ότι ο Μακρόν κερδίζει την επανεκλογή με 55% των ψήφων του δεύτερου γύρου, με διαφορά 10 μονάδων από τη Λεπέν. Ωστόσο, η διαφορά φαίνεται πως θα είναι σημαντικά μικρότερη σε σχέση με τις εκλογές του 2017, γεγονός που προβληματίζει την Ευρώπη που βλέπει την ακροδεξιά να επανακάμπτει.
Καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας το προβάδισμα του Μακρόν έναντι της Λεπέν στις δημοσκοπήσεις πρόθεσης ψήφου του δεύτερου γύρου ήταν μικρότερο σε σχέση με τα ποσοστά του 2017. Ο Μακρόν ενισχύθηκε στις δημοσκοπήσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά στη συνέχεια υποχώρησε. Μπαίνοντας ωστόσο στην τελευταία εβδομάδα των εκλογών, τα νούμερα του εν ενεργεία προέδρου έχουν ανακάμψει και πάλι.
Η νίκη στον επαναληπτικό γύρο αναμένεται να εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα ψηφίσουν οι υποστηρικτές του αριστερού Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος ήρθε τρίτος στον πρώτο γύρο με σχεδόν 22% των ψήφων. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περισσότεροι ψηφοφόροι της αριστεράς λαμβάνουν υπόψη την έκκλησή του Μελανσόν να μην «δώσουν ούτε μία ψήφο στη Λεπέν» και έτσι είτε θα υποστηρίξουν τον Μακρόν είτε θα μείνουν στο σπίτι τους, αυξάνοντας το ποσοστό της αποχής. Σημειώνεται ότι στις 19 Απριλίου τους ζήτησε να μην προτιμήσουν ούτε την αποχή, χωρίς ωστόσο να ταχθεί υπέρ της ψήφου στον Μακρόν.
Η Λεπέν σίγουρα θα κερδίσει ψήφους από τον πρώην ακροδεξιού αντιπάλου της Ερίκ Ζεμούρ, αλλά αυτό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ανατρέψει τα δεδομένα.
Στο 26,41% το ποσοστό συμμετοχής στις 13.00 ώρα Ελλάδας, χαμηλότερο από τις εκλογές του 2017
Το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο ανέρχεται σε 26,41% έως το μεσημέρι τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας.
Η προσέλευση των ψηφοφόρων είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με την ίδια χρονική στιγμή στις εκλογές του 2017, όταν ανερχόταν στο 28,23%, όμως υψηλότερη σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο των εκλογών του 2022 πριν από δύο εβδομάδες, όταν ανερχόταν σε 25,48% έως το μεσημέρι. Αναλυτές αναφέρουν ότι μια χαμηλή συμμετοχή προστίθεται στην αβεβαιότητα που περιβάλλει το τελικό αποτέλεσμα.
Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 8 το πρωί τοπική ώρα και θα ολοκληρωθεί στις 8 το βράδυ τοπική ώρα, όταν και αναμένονται οι πρώτες προβλέψεις για το αποτέλεσμα.
Με ποια κριτήρια ψηφίζουν οι Γάλλοι - Τι ρόλο παίζει η αποχή
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Γάλλοι ψηφοφόροι είναι πιο ευνοϊκοί προς τον Μακρόν όσον αφορά ζητήματα όπως η οικονομία, το περιβάλλον, η πανδημία του κορονοϊού και ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά υποστηρίζουν τη Λεπέν όσον αφορά στην ασφάλεια, στη μετανάστευση και στις συντάξεις. Υπάρχει μικρότερη διαφοροποίηση για θέματα όπως το σύστημα υγείας, η κοινωνική ανισότητα και η τρομοκρατία.
Οι Γάλλοι είναι συνήθως επιμελείς ψηφοφόροι, με ποσοστά συμμετοχής γύρω στο 80% στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές. Στον πρώτο γύρο νωρίτερα αυτό το μήνα, το 26% του εκλογικού σώματος αποφάσισε να μείνει σπίτι του, ποσοστό αρκετά υψηλό για τις προεδρικές εκλογές, αλλά χαμηλότερο από αυτό που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις.
Παρόλα αυτά, οι Γάλλοι είναι εξαντλημένοι από την κρίση με τον κορονοϊό και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Και η αντίληψη του Μακρόν ως αναπόφευκτου νικητή καθώς και η χαμηλών τόνων εκστρατεία του δεν βοήθησαν. Και οι δύο γύροι συμπίπτουν επίσης με σχολικές διακοπές σε διάφορα μέρη της χώρας.
Για τον Μακρόν, η απάθεια των ψηφοφόρων αποτελεί απειλή. Όχι μόνο θα μπορούσε να ευνοήσει την αντίπαλό του, η οποία μπορεί να υπολογίζει σε κινητοποιημένες βάσεις για να προσέλθουν για να την υποστηρίξουν- δίνει στους αντιπάλους του την ευκαιρία να θεωρήσουν την αναμενόμενη επανεκλογή του ως έλλειψη νομιμότητας.
Το Ευρωπαϊκό αντίκτυπο
Η πιθανολογούμενη επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία, μια χώρα με πυρηνική δύναμη και μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναμένεται να γίνει διεθνώς δεκτή με ανακούφιση, κυρίως δε στο επίπεδο της ΕΕ, η οποία σε περίπτωση επικράτησης της Λεπέν θα εισέλθει σε αχαρτογράφητα νερά.
Η ακροδεξιά υποψήφια απέφυγε σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία να κάνει λόγο για αποχώρηση της Γαλλίας από την ΕΕ, πλην όμως οι αντιλήψεις της για την «Ευρώπη των Εθνών» που επιθυμεί δεν δείχνουν συμβατές προς το υπάρχον ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Τον Ιούνιο κρίσιμες βουλευτικές εκλογές
Η Γαλλία παρόλο θα γνωρίζει σήμερα το βράδυ τον ή την ένοικο του Μεγάρου των Ηλυσίων Πεδίων για την ερχόμενη πενταετία, αλλά δεν θα έχει σαφή εικόνα για την κυβέρνηση και τον ή την πρωθυπουργό της. Αυτά θα κριθούν εν πολλοίς στις προβλεπόμενες για τον Ιούνιο βουλευτικές εκλογές, που θα γίνουν επίσης σε δύο γύρους και όπου στον πρώτο γύρο, ανά περιφέρεια, λαμβάνουν μέρος οι υποψήφιοι όλων των κομμάτων, ενώ στον δεύτερο, αν κανείς δεν έχει συγκεντρώσει το 50% συν ένα, εισέρχονται οι δύο πρώτοι σε ψήφους. Το ενδεχόμενο να επικρατήσει στις βουλευτικές το κόμμα του Μακρόν «Εμπρός Γαλλία», εκμεταλλευόμενο τη δυναμική της νίκης στις προεδρικές εκλογές δεν αποκλείεται. Ίσως, όμως, να αποδειχθεί δυσκολότερο σε σχέση με το παρελθόν αφού σήμερα υπάρχει στη χώρα ένα πρωτόγνωρο πολιτικό σκηνικό, με τρία κόμματα που κινούνται πάνω από το 20% και πολλά άλλα που κινούνται κάτω από το 10%.
Στη Γαλλία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια, όπως ορίζει το Σύνταγμα, «μαζί ορίζουν τη σύνθεση της κυβέρνησης».
Ο αρχηγός του κράτους προεδρεύει επίσης του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο συγκεντρώνει όλα τα μέλη της κυβέρνησης κάθε εβδομάδα για να συζητήσουν σχέδια νόμων και διαταγμάτων. Με άλλα λόγια θα πρέπει να οριστεί μια κυβέρνηση που για να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά θα πρέπει να έχει την εμπιστοσύνη της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Τα τελευταία εξήντα χρόνια μόνο ο Μιτεράν και ο Σιράκ κατάφεραν να επανεκλεγούν, έχοντας όμως υποχρεωθεί στη διάρκεια της πρώτης τους θητείας να «συγκατοικήσουν» στην εξουσία, ελλείψει κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, με πρωθυπουργό πολιτικό τους αντίπαλο. Ο Μακρόν απέφυγε αυτή τη συγκατοίκηση κατά την πρώτη του θητεία στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr