Εκλογές Γαλλία: Τα θετικά και τα αρνητικά της πολιτικής Μακρόν - Τι θα σήμαινε πιθανή επικράτηση της Λεπέν - Καθηγητής διεθνών σχέσεων εξηγεί στο ethnos.gr
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Την εκτίμησή του ότι στο δεύτερο γύρω των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία θα πρυτανεύσει η λογική και η μετριοπάθεια και ο Εμανουέλ Μακρόν, έστω και με οριακή πλειοψηφία, θα συνεχίσει να κατέχει το αξίωμα, κατέθεσε στο ethnos.gr ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιώργος Σπυρόπουλος, ο οποίος σπούδασε στη Γαλλία και πηγαίνει πολύ συχνά στη χώρα, μια και μέλη της οικογένειάς του ζουν σε αυτήν.
Όπως αναφέρει, οι Γάλλοι πολίτες έχουν μια μακρά παράδοση βαθιά δημοκρατικών αντιλήψεων και αισθημάτων, με την πλειοψηφία αυτών να μη διέπεται από ακραίες πολιτικές απόψεις. Επίσης, φαίνεται ότι θα λειτουργήσει υπέρ του σημερινού Γάλλου προέδρου ο εν πολλοίς αστάθμητος παράγοντας που αποτελούν οι ψηφοφόροι του κόμματος Μελανσόν. Μπορεί οι τελευταίοι να αποτελούν στη συντριπτική πλειοψηφία τους άτομα νεαρότερης ηλικίας, με αποτέλεσμα να μην κατευθύνονται εύκολα, ωστόσο, η στάση του Μελανσόν ήταν περισσότερο ξεκάθαρη υπέρ του Μακρόν σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές.
Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της γαλλικής Αριστεράς, Ζαν Λυκ Μελανσόν, έδειξε να τηρεί και πάλι φαινομενικά στάση ουδετερότητας, όμως η τοποθέτησή του για «καμία ψήφο στη Μαρίν Λεπέν» είναι απολύτως ενδεικτική και ουσιαστικά δίνει μια κατεύθυνση σε αυτούς που τον προτίμησαν.
«Οι φετινές προεδρικές εκλογές στη Γαλλία είναι πάρα πολύ σημαντικές για τη χώρα αλλά και για την Ευρώπη γενικότερα. Η Γαλλία δεν είναι μία τυχαία δύναμη. Είναι η μοναδική πυρηνική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η δεύτερη οικονομία της και μαζί με τη Γερμανία αποτελούν την ‘’ατμομηχανή’’ της Ευρώπης. Ιδίως τώρα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, χρειάζεται περισσότερο από ποτέ μία σταθερότητα στην Ευρώπη και ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός του Μακρόν αποτελεί ένα ξεκάθαρο εργαλείο σταθερότητας στη Γηραιά Ήπειρο, το οποίο διασφαλίζει και τις σχέσεις Γαλλίας – Γερμανίας. Οι Γάλλοι πολίτες δε διέπονται από ακραίες πολιτικές απόψεις, αλλά παραδοσιακά έχουν βαθιά δημοκρατικά αισθήματα και πιστεύω ότι στις εκλογές θα πρυτανεύσει η μετριοπάθεια και ο Μακρόν θα συνεχίσει να είναι πρόεδρος στη Γαλλία, έστω και με οριακή πλειοψηφία», τονίζει στο ethnos.gr κ. Σπυρόπουλος.
Τα θετικά και αρνητικά της πολιτικής Μακρόν
Κατά τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η θητεία Μακρόν χαρακτηρίστηκε από την πολύ θετική στάση του Γάλλου προέδρου απέναντι στα διεθνή ζητήματα αλλά και από μια σειρά εσωτερικών προβλημάτων στη χώρα. Όπως λέει, μάλιστα, η μικρή διαφορά Μακρόν – Λεπέν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ίσως να αποτέλεσε κι ένα μήνυμα των Γάλλων ψηφοφόρων προς τον πρώτο, προκειμένου να ρίξει μεγαλύτερο βάρος στα εσωτερικά προβλήματα της χώρας.
«Αν επιχειρήσουμε να κάνουμε μία αποτίμηση της προεδρίας Μακρόν, εστιαζόμενοι στα θετικά της, θα λέγαμε ότι στήριξε με όλα τα μέσα την ενίσχυση και την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διατήρησε την πολύ καλή σχέση με τη Γερμανία, πήρε πρωτοβουλίες σε σημαντικά διεθνή ζητήματα, όπως στον πόλεμο στην Ουκρανία και ήταν προσανατολισμένος στη δημιουργία στρατιωτικού βραχίονα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και στο πλαίσιο της αντιπαράθεσής της με την Τουρκία, ήταν πολύ σημαντική η αμυντική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, υπήρξαν και πολλά εσωτερικά προβλήματα στη Γαλλία», λέει ο κ. Σπυρόπουλος.
Αναφορικά με τα τελευταία ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας περιλαμβάνει την ακρίβεια, το μεταναστευτικό, την αίσθηση φόβου των Γάλλων απέναντι στην τρομοκρατία και την άκομψη διαχείριση του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων.
«Η Γαλλία είναι μία πανάκριβη χώρα και ιδίως οι εργάτες και οι φοιτητές δεινοπαθούν στα αστικά κέντρα. Επίσης, το μεταναστευτικό αποτελεί μάστιγα και απασχολεί πάρα πολύ τους Γάλλους. Είναι ένα πρόβλημα, το οποίο καμία γαλλική κυβέρνηση δε διαχειρίστηκε σοβαρά. Παράλληλα, ο Μακρόν κατήργησε το φόρο για τους πλούσιους, τον οποίο είχε θεσπίσει η προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση, γεγονός που προκάλεσε δυσαρέσκεια και προχώρησε σε μία άκομψη διαχείριση του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων», υποστηρίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Μεγάλες αναταράξεις από ενδεχόμενη εκλογή της Λεπέν
Κατά τον κ. Σπυρόπουλο, στο ενδεχόμενο εκλογής της Μαρίν Λεπέν θα υπάρξουν μεγάλες αναταράξεις, όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.
«Δεν ξέρω, πώς θα μπορέσει να λειτουργήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Λεπέν έχει μία καθαρά εθνοκεντρική αντίληψη και θέλει να επιστρέψει στο κράτος – έθνος. Όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να επιστρέψει στις δεκαετίες του ’40 και του ’50. Η Λεπέν πήγε ψηλά, διότι δεν υπάρχουν πλέον παραδοσιακά κόμματα στη Γαλλία. Υπάρχει πολιτική ρευστότητα και αυτό αποτέλεσε αντικείμενο εκμετάλλευσης και εργαλειοποίησης από την πλευρά της Λεπέν. Επίσης, σήκωσε ψηλά το μεταναστευτικό ζήτημα. Όμως, ο λόγος της Λεπέν πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι πολύ δύσκολα εφαρμόσιμος. Τι θα κάνει με τους 15 εκατομμύρια μουσουλμάνους της Γαλλίας; Αυτοί είναι Γάλλοι υπήκοοι, δεν μπορεί να τους διώξει. Το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να μετατρέψει τη Γαλλία σε ένα κράτος – οχυρό απέναντι στο μεταναστευτικό πρόβλημα», υποστηρίζει ο κ. Σπυρόπουλος.
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr