Πόλεμος στην Ουκρανία: Με το βλέμμα στραμμένο στη Μαριούπολη - Απειλές από Μόσχα ενώ οι Ουκρανοί λένε πως δεν έχουν παραδοθεί
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Στην Ουκρανία και ειδικότερα στη Μαριούπολη είναι στραμμένα τα βλέμματα ολόκληρου του πλανήτη, με αφορμή τη λήξη του τελεσίγραφου της Ρωσίας που είχε τεθεί σε ισχύ από τις 06:00, ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με το οποίο η Μόσχα διαμήνυσε στο Κίεβο ότι όσοι πολεμούν στη Μαριούπολη πρέπει να καταθέσουν τα όπλα «για να σώσουν τη ζωή τους» την ώρα που όπως ενημέρωσε το ουκρανικό επιτελείο, ρωσικές ταξιαρχίες πεζοναυτών «ετοιμάζονται για μια επιχείρηση αλεξιπτωτιστών» στη Μαριούπολη, ενώ επιθέσεις σημειώθηκαν στην περιοχή του λιμανιού.
Υπενθυμίζεται ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι δόθηκε η ευκαιρία στους περικυκλωμένους Ουκρανούς στρατιώτες στη χαλυβουργία Azovstal να παραδοθούν οικειοθελώς για να σώσουν τις ζωές τους, «ωστόσο, το εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου, σύμφωνα με υποκλαπείσες συνομιλίες δι’ ασυρμάτου, απαγόρευσε τις διαπραγματεύσεις περί παράδοσης».
Υποστήριξε ακόμη ότι σύμφωνα με Ουκρανούς στρατιώτες που είχαν παραδοθεί προηγούμενες ημέρες «υπάρχουν έως και 400 ξένοι μισθοφόροι», που ενισχύουν τις εγκλωβισμένες στο συγκεκριμένο εργοστάσιο της Μαριούπολης ουκρανικές δυνάμεις, ανάμεσά τους Ευρωπαίοι και Καναδοί. «Σε περίπτωση που συνεχίσουν να προβάλουν αντίσταση, θα εξολοθρευτούν όλοι τους», πρόσθεσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Οι ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη δεν έχουν παραδοθεί στον ρωσικό στρατό
Οι εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις στη νότια πόλη-λιμάνι Μαριούπολη εξακολουθούν να μάχονται αψηφώντας μια ρωσική απαίτηση να παραδοθούν, δήλωσε την ίδια ώρα ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ.
"Όχι, η πόλη δεν έχει πέσει. Οι στρατιωτικές μας δυνάμεις, οι στρατιώτες μας εξακολουθούν να είναι εκεί. Θα αγωνιστούν μέχρι τέλους. Αυτή τη στιγμή που σας μιλώ, εξακολουθούν να βρίσκονται στη Μαριούπολη", δήλωσε ο Σμίχαλ στην εκπομπή "This Week" του ABC και πρόσθεσε πως Ουκρανοί στρατιώτες εξακολουθούν να έχουν υπό τον έλεγχό τους ορισμένα τμήματα της πόλης.
Ο Σμίχαλ είπε πως θα συμμετάσχει στις συνόδους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που θα διεξαχθούν στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα και θα επιδιώξει οικονομική υποστήριξη για την Ουκρανία.
Νωρίτερα, ο οικονομικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Όλεγκ Ουστένκο, είχε δηλώσει πως η Ουκρανία ζήτησε από τις χώρες μέλη της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) 50 δισεκ. δολάρια ως οικονομική υποστήριξη.
Επιπλέον 50 εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πρόσθετη ανθρωπιστική χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των αμάχων που επλήγησαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αυτή η νέα χρηματοδότηση θα «αντιμετωπίσει τις πιο επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες» παρέχοντας επείγουσες ιατρικές υπηρεσίες, πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, καταφύγιο και προστασία, χρηματική βοήθεια και υποστήριξη κατά της βίας λόγω φύλου, ανέφερε η ΕΕ.
Έτσι, η συνολική χρηματοδότηση της ΕΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια ως απάντηση στον πόλεμο ανέρχεται πλέον σε 143 εκατομμύρια ευρώ.
Ο επίτροπος της ΕΕ για τη διαχείριση κρίσεων, Janez Lenarcic, δήλωσε: "Με εκατομμύρια ανθρώπους σε κίνηση ή παγιδευμένους σε ενεργές εμπόλεμες ζώνες, οι ανάγκες στην Ουκρανία είναι ήδη τεράστιες. Τώρα, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για περαιτέρω αύξηση των αδίστακτων επιθέσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, ιδίως στα ανατολικά.Με αυτό το πρόσθετο ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ η ΕΕ συνεχίζει να διαθέτει ταχέως ανθρωπιστική χρηματοδότηση στους εταίρους της, προκειμένου να κλιμακωθεί περαιτέρω η βοήθεια».
Μάλιστα πρόσθεσε ότι «θα βοηθήσει τους ανθρώπους σε δυσπρόσιτες περιοχές που είναι αποκομμένοι από την πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς και εκείνους, που αναγκάστηκαν να φύγουν και να αφήσουν τα πάντα πίσω τους. Ουκρανία, είμαστε μαζί σου".
Ζελένσκι: Δεν θα παραδώσουμε εδάφη για να τερματιστεί ο πόλεμος
Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, σε συνέντευξή του στο CNN, είπε ότι η Ουκρανία δεν είναι διατεθειμένη να παραδώσει εδάφη στο ανατολικό τμήμα της χώρας για να τερματίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία και ότι ο στρατός της Ουκρανίας είναι έτοιμος να πολεμήσει στην περιοχή του Ντονμπάς σε μια μάχη που -λέει- ότι θα μπορούσε να επηρεάσει την πορεία όλου του πολέμου.
Ο Ζελένσκι τόνισε πως δεν έχει καμία εγγύηση ότι η Ρωσία δεν θα προσπαθήσει ξανά να καταλάβει το Κίεβο εάν καταφέρει να καταλάβει το Ντονμπάς. «Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς να μην τους επιτρέψουμε, να διατηρήσουμε τη θέση μας, γιατί αυτή η μάχη μπορεί να επηρεάσει την πορεία όλου του πολέμου», τόνισε.
«Γι’ αυτό καταλαβαίνουμε ότι το γεγονός ότι τους πολεμήσαμε και έφυγαν, και έτρεχαν να φύγουν από το Κίεβο -από το βορρά, από το Τσερνίχιβ και από εκείνη την κατεύθυνση- δεν σημαίνει ότι είναι αν δεν μπορέσουν να καταλάβουν Ντονμπάς, δεν θα επαναλάβουν την επίθεση στο Κίεβο», πρόσθεσε.
Πέντε νεκροί και 13 τραυματίες στο Χάρκοβο
Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν μετά από βομβαρδισμούς στο κέντρο της πόλης του Χαρκόβου, μετέδωσε το ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Suspilne, επικαλούμενο τις τοπικές υγειονομικές αρχές. «Οι διασώστες επιχειρούν στις τοποθεσίες (που επλήγησαν από βομβαρδισμούς)», ανέφερε η έκθεση.
Περισσότεροι από δώδεκα σταθμοί του μετρό έχουν μετατραπεί σε καταφύγια στην πόλη, με ορισμένους κατοίκους να ζουν πλέον μέσα σε υπόγεια.
Axios: Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν σε σχέδιο για κατάπαυση πυρός – Τι λέει αμερικανός αξιωματούχος
Γεραπετρίτης για ελληνοτουρκικά: «Δεν υφίσταται μυστική διπλωματία, ισχύει το αντίθετο»
Πανικός στη Βουλή της Σερβίας: Άγριος καυγάς μεταξύ βουλευτών – Σοκαριστικό βίντεο
Βέφα Αλεξιάδου: Η «εθνική μαγείρισσα» που έβαλε την Ελλάδα στο παγκόσμιο τραπέζι, ένα φωτεινό παράδειγμα ζωής
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr