Φόβους για μεγαλύτερη κλιμάκωση στις μάχες εκφράζει η Δύση και εξετάζει χρήση χημικών - Ο Πούτιν υπερασπίζεται τον πόλεμο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
«Σωστή απόφαση» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν την εισβολή στην Ουκρανία δικαιολογώντας την στρατιωτική επιχείρηση. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι στόχοι της επιχείρησης είναι «σαφείς και ευγενείς».
«Από τη μία πλευρά, βοηθάμε και σώζουμε ανθρώπους και από την άλλη, λαμβάνουμε απλώς μέτρα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της ίδιας της Ρωσίας. Είναι σαφές ότι δεν είχαμε άλλη επιλογή. Ήταν η σωστή απόφαση», σημείωσε ο Πούτιν.
Επέμεινε μάλιστα ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» ότι ο πόλεμος θα είναι επιτυχής για τη Ρωσία, ενώ όπως σημειώνουν οι NY Times, δεν έδειξε κανένα σημάδι υποχώρησης παρόλο που η στρατιωτική εκστρατεία που έχει μετατρέψει ουκρανικές πόλεις σε όλη την επικράτεια της χώρας σε ερείπια, έχει αναγκάσει εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και έχει οδηγήσει σε θηριωδίες που από Ρώσους στρατιώτες.
Οι δυτικοί σύμμαχοι προειδοποιούν για επικίνδυνη νέα φάση στις μάχες
Την ίδια στιγμή Ουκρανοί αλλά και Δυτικοί αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται σε μια νέα επικίνδυνη φάση, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις διοχετεύουν περισσότερα στρατιωτικά οχήματα, πυροβολικό αλλά και στρατό στην ανατολική Ουκρανία και εξαπολύουν πολλά χτυπήματα θέλοντας να κονιορτοποιήσουν ακόμα και μη στρατιωτικές υποδομές.
Βασικός στόχος φαίνεται πως είναι να υπονομεύσουν την ικανότητα των ουκρανικών Αρχών να ανεφοδιάζουν και να υποστηρίζουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους.
Εξετάζουν χρήση χημικών όπλων στην Μαριούπολη
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προχώρησε στις παραπάνω δηλώσεις ενώ λίγο νωρίτερα αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, την Βρετανία και την Αυστραλία δήλωσαν ότι εξετάζουν έναν ανεπιβεβαίωτο ισχυρισμό, σύμφωνα με τον οποίο η Ρωσία χρησιμοποίησε χημική επίθεση στην Μαριούπολη. Εάν αυτού του είδους η επίθεση πράγματι συνέβη, μπορεί να έχει προκαλέσει ασθένεια σε αρκετούς πολίτες.
Το νεοναζιστικό ουκρανικό Τάγμα του Αζόφ, που συμμετέχει στην υπεράσπιση της Μαριούπολης, δημοσίευσε την Τρίτη βίντεο που σύμφωνα με ότι δείχνει ανθρώπους που είχαν αρρωστήσει από αυτό που η ομάδα αποκάλεσε «δηλητηριώδη ουσία άγνωστης προέλευσης», αν και δήλωσε ότι οι μάχες καθιστούν αδύνατη μια σωστή ιατροδικαστική έρευνα.
Η ουκρανική κυβέρνηση από την πλευρά της υιοθέτησε μια μετριοπαθή προσέγγιση με δεδομένο ότι οι ισχυρισμοί του Τάγματος Αζόφ δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα. Συγκεκριμένα τόνισε ότι οι αναφορές θα πρέπει να διερευνηθούν διεξοδικά.
Ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι εξετάζονται οι παραπάνω αναφορές και πρόσθεσε ότι το Κρεμλίνο έχει καταστήσει σαφές ότι οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζονται για ένα «νέο στάδιο τρόμου κατά της Ουκρανίας».
Ο Πούτιν συναντήθηκε με τον Λουκασένκο: «Η Ρωσία δεν μπορεί να απομονωθεί»
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε επίσης τη Δύση ότι οι προσπάθειες να απομονωθεί η Μόσχα θα αποτύχουν, επικαλούμενος την επιτυχία του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος ως απόδειξη ότι η Ρωσία μπορεί να πετύχει εντυπωσιακά άλματα προς τα μπροστά σε δύσκολες συνθήκες.
Η Μόσχα υπογραμμίζει ότι δεν θα βασιστεί ποτέ ξανά στη Δύση αφού οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της επέβαλαν σαρωτικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας για να τιμωρήσουν την εισβολή στην Ουκρανία.
«Οι κυρώσεις ήταν ολοκληρωτικές, η απομόνωση ήταν ολοκληρωτική αλλά η Σοβιετική Ένωση ήταν και πάλι πρώτη στο Διάστημα», δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με τη ρωσική κρατική τηλεόραση.
«Δεν σκοπεύουμε να απομονωθούμε», δήλωσε ο ίδιος. «Είναι αδύνατον να απομονώσουμε σοβαρά τον οποιοδήποτε στον σύγχρονο κόσμο -ειδικά μια τόσο μεγάλη χώρα όπως τη Ρωσία».
Ο Πούτιν λέει ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία είναι απαραίτητη διότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την Ουκρανία για να απειλήσουν τη Ρωσία --και μέσω της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ-- και ότι η Μόσχα έπρεπε να υπερασπιστεί τους ρωσόφωνους πολίτες στην Ουκρανία απέναντι σε διώξεις.
Ο Πούτιν περιηγήθηκε στο Κοσμοδρόμιο Βοστότσνι μαζί με τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο. «Για ποιο λόγο ανησυχούμε τόσο πολύ γι’ αυτές τις κυρώσεις;», δήλωσε ο Λουκασένκο, σύμφωνα με τη ρωσική κρατική τηλεόραση.
Ο Λουκασένκο, που έχει στο παρελθόν κάνει δηλώσεις που φαίνονται να είναι αντίθετες προς τις δεδηλωμένες θέσεις του στενότερου συμμάχου του σε μια σειρά από θέματα, έχει επιμείνει ότι η Λευκορωσία πρέπει να έχει ανάμειξη στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και έχει δηλώσει ότι η Λευκορωσία αδίκως έχει χαρακτηριστεί «συνένοχος του επιτιθέμενου».
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr