Γαλλία – Εκλογές: Χαμηλή η προσέλευση των ψηφοφόρων – «Ψηφίστε» το μήνυμα Μακρόν
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Απριλίου, διεξάγεται ο Ά γύρος των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας. Ήδη, ο βαθμός προσέλευσης δεν είναι ενθαρρυντικός ενώ, σε τελευταίο μήνυμά του στο Twitter, ο πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, που είναι και το φαβορί των εκλογών, καλεί τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες. Η ψαλίδα δείχνει να κλείνει και για την ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν, η οποία, στις προηγούμενες εκλογές, το 2017, είχε μείνει κατά πολύ πίσω από τον Μακρόν. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Λεπέν πλησιάζει τόσο κοντά τον πρώτο σε σειρά υποψήφιο.
A voté !
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) April 10, 2022
Η ακροδεξιά στη χώρα, που στιγματίστηκε την τελευταία 5ετία από τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» και φιλοξένησε κοινωνικές διαμαρτυρίες πρωτοφανούς έντασης και έκτασης, κερδίζει σαφώς έδαφος, ωστόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία, στο πλαίσιο του οποίου ο Μακρόν έχει επιδοθεί σε πυρετώδεις διεργασίες με τους διεθνείς ηγέτες έχει δώσει μικρή ώθηση στον γάλλο πρόεδρο. Εμφανής είναι η δυσαρέσκεια του κόσμου για την κατάσταση με την πανδημία, ενώ η Λεπέν προσπαθεί να προσελκύσει κόσμο προτάσσοντας το επιχείρημα ότι στοχεύει αποκλειστικά στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των γάλλων. Στην ατζέντα Μακρόν, μελανό σημείο είναι η αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης. Η Λεπέν προσπαθεί να κερδίσει ψήφους με την υπόσχεση των φοροαπαλλαγών για τους κάτω των 30. Σε γενικές γραμμές, από τον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών δεν αναμένονται εκπλήξεις ενώ η κρισιμότητα έγκειται κυρίως στον δεύτερο γύρο, όπου το ζητούμενο είναι προς τα πού θα κατευθυνθούν οι ψηφοφόροι των άλλων 12 υποψηφίων.
Χαμηλή η προσέλευση
Το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών ήταν 65% στις 17.00 ώρα Γαλλίας (18.00 ώρα Ελλάδας), μικρότερο κατά 4,4 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2017 (69,42%), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. Η συμμετοχή είναι αντίθετα υψηλότερη κατά 6,5 μονάδες σε σχέση με το 2002 (58,45%), χρονιά ρεκόρ για την αποχή σε έναν πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 8.00 π.μ. (9.00 π.μ. ώρα Ελλάδας) και θα λήξει στις 8 μ.μ. (9.00 μ.μ. ώρα Ελλάδας), οπότε αναμένονται και οι πρώτες προβολές των αποτελεσμάτων, αφού όπως ορίζει η γαλλική νομοθεσία «κανένα εκλογικό αποτέλεσμα, μερικό ή οριστικό, δεν μπορεί να κοινοποιηθεί στο κοινό με οποιοδήποτε μέσο πριν από το κλείσιμο του τελευταίου εκλογικού τμήματος στη μητροπολιτική επικράτεια». Ωστόσο αυτή η νομοθεσία αφορά μόνο τη Γαλλία και συνεπώς δεν αποκλείεται μέσα ενημέρωσης άλλων χωρών, κυρίως γαλλόφωνων, να μεταδώσουν πρόωρα κάποιες προβλέψεις του εκλογικού αποτελέσματος. Το ποσοστό συμμετοχής - μέχρι τις 13:00 ώρα Ελλάδας - είναι μεγαλύτερο κατά τέσσερις μονάδες εκείνου της 21ης Απριλίου 2002 (21,3%), όταν σημειώθηκε ρεκόρ αποχής σε πρώτο γύρο προεδρικών εκλογών.
Πότε θα έχουμε τα exit polls
Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί οι ψηφοφόροι στη Γαλλία για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, οι οποίες διεξάγονται υπό τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία κι εν μέσω κλίματος αβεβαιότητας όσον αφορά την έκβασή τους στον δεύτερο γύρο της 24ης Απριλίου. Η αναμέτρηση ανάμεσα στον απερχόμενο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν αναμένεται οριακή καθώς η δεύτερη δεν είχε φανεί ποτέ πριν να βρίσκεται τόσο κοντά στη νίκη.
Οι πρώτες εκτιμήσεις
Συνολικά 48,7 εκατομμύρια Γάλλοι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε 12 υποψηφίους στον πρώτο γύρο, έπειτα από μια παράξενη προεκλογική εκστρατεία, που σημαδεύτηκε αρχικά από την πανδημία της COVID-19 και στη συνέχεια από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος επισκίασε εν μέρει τη δημόσια συζήτηση.
Τα exit polls θα δημοσιευτούν στις 21:00 (ώρα Ελλάδος), μετά το κλείσιμο των τελευταίων εκλογικών τμημάτων.
Οι δημοσκοπήσεις
Εδώ και εβδομάδες, δημοσκοπήσεις προβλέπουν μεγάλη αποχή και εκτιμούν ότι ο απερχόμενος πρόεδρος Μακρόν θα έρθει πρώτος, ακολουθούμενος από την Λεπέν, όπως συνέβη στις προεδρικές εκλογές του 2017, ενώ ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν θα έρθει τρίτος.
Διάφορες έρευνες ωστόσο δείχνουν ότι η Λεπέν και ο Μελανσόν παρουσιάζουν εδώ και μέρες δυναμική ανόδου, μειώνοντας σημαντικά τη διαφορά με τον Μακρόν, ο οποίος εισήλθε αργά στην προεκλογική εκστρατεία.
Η αποχή, σε συνδυασμό με το γεγονός, πάντα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ότι μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων παραμένει αναποφάσιστο, κάνει το παιγνίδι ακόμη πιο αμφίρροπο.
Πέραν της τριάδας, οι άλλοι διεκδικητές της προεδρίας δείχνουν να μένουν πίσω, κυρίως η υποψήφια της παραδοσιακής δεξιάς Βαλερί Πεκρές και ο άλλος υποψήφιος της ακροδεξιάς Ερίκ Ζεμούρ.
Στον δεύτερο γύρο οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν νίκη του Μακρόν, αλλά με πολύ μικρό προβάδισμα έναντι της Λεπέν, γεγονός το οποίο επιτρέπει τη σκέψη ότι είναι εφικτή μια νίκη της υποψήφιας της ακροδεξιάς, η οποία, στην περίπτωση αυτή, θα είναι η πρώτη γυναίκα και η πρώτη υποψήφια της ακροδεξιάς που θα καταλάβει τον γαλλικό προεδρικό θώκο.
Ποιες οι αρμοδιότητες και οι εξουσίες του προέδρου
Στη Γαλλία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ορίζει τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια, έπειτα από πρόταση του τελευταίου, τα λοιπά μέλη της κυβέρνησης.
Αρμοδιότητες του προέδρου είναι να εκδίδει τους νόμους που ψηφίζει η Βουλή και να προκηρύσσει δημοψήφισμα, ενώ έχει και την εξουσία να διαλύει το Κοινοβούλιο. Είναι επίσης αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, έχει το δικαίωμα απονομής χάριτος και, σε περίπτωση εξαιρετικής ανάγκης, δύναται να ασκεί έκτακτες εξουσίες.
Τέλος ο πρόεδρος της Γαλλίας διαχειρίζεται την εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας, προεδρεύει του υπουργικού συμβουλίου και του συμβουλίου εθνικής άμυνας αλλά δεν μπορεί να κατευθύνει μόνος του την οικονομική και εσωτερική πολιτική της χώρας. Αυτές τις καθορίζει σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Γαλλίας.
Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ο όγδοος πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας και εκλέχθηκε για πρώτη φορά στις 7 Μαΐου 2017.
Ποιοι είναι οι πέντε βασικοί υποψήφιοι του πρώτου γύρου
Εμανουέλ Μακρόν
Ο Εμανουέλ Μακρόν ειναι 44 ετών, απόφοιτος της γαλλικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Επιθεωρητής οικονομικών στο Δημόσιο και υπήρξε φίλα προσκείμενος στον Σοσιαλιστή πολιτικό Ζαν Πιερ Σεβενεμάν. Επί Σαρκοζί, υπήρξε εισηγητής μιας έκθεσης για την «απελευθέρωση της ανάπτυξης», ενώ στη συνέχεια άφησε το Δημόσιο και υπήρξε επενδυτικός σύμβουλος στην τράπεζα Rothschild & Co.
Το 2012 έγινε Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστή Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και το 2014 διορίστηκε υπουργός Οικονομίας. Στη συνέχεια ίδρυσε το δικό του κίνημα, το «En Marche!» και εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2017.
Προτείνει:
- Αύξηση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65
- Αύξηση των μισθών των εκπαιδευτικών,
- Αύξηση του μπόνους αγοραστικής δύναμης έως 6.000 ευρώ
- Καθιέρωση αναλογικής για τις βουλευτικές εκλογές
- Αυστηρότερη πρόσβαση σε άδειες διαμονής
- Μειώσεις στον φόρο κληρονομιάς
- Κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών
- Κατάργηση του τέλους άδειας οπτικοακουστικών μέσων
Μαρίν Λεπέν
Η Μαρίν Λεπέν είναι 53 ετών και έπειτα από μια σύντομη δικηγορική καριέρα εισήλθε στο νομικό τμήμα του κόμματος του πατέρα της Ζαν Μαρί Λεπέν, του Εθνικού Μετώπου. Στη συνέχεια ξεκίνησε την πολιτική της άνοδο στη σκιά του, μέχρι να αναλάβει τα ηνία του κόμματος στις αρχές του 2011.
Το 2012 ήρθε τρίτη στον πρώτο γύρο με 17,9% των ψήφων αλλά κατάφερε να προκριθεί στον δεύτερο γύρο το 2017, με 21,3% των ψήφων. Στον δεύτερο γύρο έλαβε 33,9%.
Προτείνει:
- Διοργάνωση δημοψηφίσματος για τη μετανάστευση
- Μείωση ΦΠΑ στα ενεργειακά προϊόντα από 20% σε 5,5%
- Απαλλαγή ατόμων κάτω των 30 ετών από φόρο εισοδήματος ή εταιρικό φόρο
- Επανεθνικοποίηση των αυτοκινητοδρόμων και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης
- Εισαγωγή του δημοψηφίσματος πρωτοβουλίας πολιτών
- Καθιέρωση αναλογικής εκπροσώπησης στις βουλευτικές εκλογές
- Ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την υγεία 20 δισεκατομμυρίων ευρώ
Ζαν Λικ Μελανσόν
Ο Μελανσόν είναι 70 ετών, ήταν δάσκαλος και στη συνέχεια δημοσιογράφος. Είναι στην πολιτική από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 όποτε εντάχθηκε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα το οποίο εγκατέλειψε το2008 για να ιδρύσει το αριστερό «Parti de gauche»και στη συνέχεια την Ανυπότακτη Γαλλία («France insoumise») το 2016.
Υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2012, τερμάτισε στην τέταρτη θέση με 11% των ψήφων. Το 2017 τερμάτισε ξανά τέταρτος, αλλά κέρδισε το 19,6% των ψήφων. Διαβεβαιώνει ότι το 2022 είναι η τελευταία του εκστρατεία.
Προτείνει:
- Συντακτική Συνέλευση για την ίδρυση της Έκτης Δημοκρατίας
- Μια έκτη εβδομάδα άδειας μετ' αποδοχών
- Επαναφορά της συνταξιοδότησης σε ηλικία 60 ετών
- Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.400 ευρώ καθαρά.
- Πλαφόν των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, φυσικό αέριο και ρεύμα
- Επένδυση 200 δισ. ευρώ για την οικολογική μετάβαση
- Επαναφορά του φόρου περιουσίας και ενίσχυση του φόρου εισοδήματος
Βαλερί Πεκρές
Η κεντροδεξιά Βαλερί Πεκρές είναι 54 ετών, απόφοιτος της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, ανώτερη δημόσια υπάλληλος και ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα ως σύμβουλος του Ζακ Σιράκ το 1998. Εγινε υπουργός επί θητείας του Νικολά Σαρκοζί και ανέλαβε την προεδρία της ευρύτερης περιοχής του Παρισιού (Ile-de-France) το 2015. Είναι η πρώτη της συμμετοχή σε προεδρικές εκλογές.
Προτείνει:
- Αύξηση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65
- Αύξηση μικρών μισθών κατά 10%
- Φορολογική απαλλαγή κληρονομιών έως 200.000 ευρώ
- Κατάργηση 200.000 θέσεων δημοσίων υπαλλήλων, αλλά δημιουργία 50.000 σε τομείς προτεραιότητας (όπως η υγεία)
- Να κατασκευαστούν έξι νέοι πυρηνικοί αντιδραστήρες
Ερίκ Ζεμούρ
Ο Ερίκ Ζεμούρ είναι 63 ετών, υπήρξε δημοσιογράφος της εφημερίδας Figaro από το 1996, αλλά έγινε γνωστός από τις εμφανίσεις του στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο από τη δεκαετία του 2000. Διακρίθηκε για τις εξαιρετικά συντηρητικές θέσεις του, όπως για παράδειγμα το αντιφεμινιστικό δοκίμιό του «Το πρώτο φύλλο» (2006).
Αυτή η προεδρική του εκστρατεία είναι η πρώτη.
Προτείνει:
- Δημοψήφισμα για τη μετανάστευση,
- Να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση «Ευρώπη των εθνών»
- Μείωση των φόρων παραγωγής και των εισφορών των εργαζομένων,
- Ενίσχυση του πυρηνικού προγράμματος
- Μια «ένδειξη πατρίδας» για την προέλευση των προϊόντων
- Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 64 και αύξηση των μικρών συντάξεων,
- Απαγόρευση της «μαντίλας» σε δημόσιο χώρο.
Αυξάνεται η συμμετοχή στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισαν 38.000 πολίτες μέχρι τις 14:00 - Δείτε όλες τις εξελίξεις
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Νεκρός βρέθηκε Ισραηλινός ραβίνος - «Αντισημιτική τρομοκρατική ενέργεια»
Κομμωτήριο στον Ασπρόπυργο παρείχε και... ροζ υπηρεσίες
Η Adele αποχαιρετά το κοινό της: «Νιώθω εξαντλημένη συναισθηματικά και σωματικά»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr