Εκλογές Γαλλία: Νέα νίκη Μακρόν ή ανατροπή με Λεπέν; Πώς επηρεάζεται η Αθήνα από τις εξελίξεις στο Παρίσι
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Πριν λίγες μέρες έφτασε, ταχυδρομικώς, στο σπίτι του Γάλλου αρχιτέκτονα στη Θεσσαλονίκη Μπερνάρντ Κουόμο ένας καλά σφραγισμένος φάκελος από το Παρίσι. Πρόκειται για έναν φάκελο που περιλαμβάνει δισέλιδα φυλλάδια με το προεκλογικό πρόγραμμα όλων των υποψήφιων Προέδρων το οποίο στέλνει το υπουργείο Εσωτερικών στους Γάλλους ψηφοφόρους που ζουν ανά τον κόσμο κάθε φορά που διεξάγονται εκλογές.
Κουόμο: «Προσπαθεί να αλλάξει την εικόνα του κόμματός της η Λεπέν, αλλά ελπίζω ότι ο κόσμος δεν θα ξεχάσει την ιστορία του»
Διαβάζοντας τα προγράμματά τους ο Παριζιάνος αρχιτέκτονας παρατήρησε ότι από το προεκλογικό πρόγραμμα της Μαρίν Λεπέν απουσίαζε το επίθετό της. «Marine Presidente. Femme d' etat (Πρόεδρος Μαρίν. Γυναίκα του κράτους)» έγραφε το φυλλάδιο της. «Απουσιάζει το επίθετο της και αυτό μου κάνει μεγάλη εντύπωση. Μάλλον προσπαθεί να αλλάξει την εικόνα του κόμματος αλλά ελπίζω ότι ο κόσμος δεν θα ξεχάσει την ιστορία του που έχει ο δημιουργήσει ο πατέρας της. Αυτός είναι ο φόβος μου. Εμφανίζεται με ένα light πρόγραμμα σαν να μην θέλει να ξέρουμε ποιο κόμμα ήταν πριν φτάσουμε στο σήμερα» σχολιάζει στο ethnos.gr ο κ. Κουόμο.
Χαρακτηριστική είναι η στροφή 180 μοιρών που έκανε η ακροδεξιά υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας ως προς τη νομοθεσία του 2000 περί ισότητας των φύλων, στην οποία εναντιωνόταν αλλά τώρα βλέπει «ότι αποδίδει».
Αλλά και παρά την πολιτική αναταραχή που μεσολάβησε με την υποψηφιότητα του Ερίκ Ζεμούρ (Νοέμβριος 2021) την επικέντρωση σε ζητήματα μετανάστευσης και τη συνωμοτική απειλή της «Μεγάλης Αντικατάστασης» (ήτοι του φόβου που έσπειρε ο Ζεμούρ ότι μουσουλμάνοι μετανάστες «εισβολείς» στοχεύουν να μετατρέψουν τη Γαλλία σε ισλαμικό κράτος.), η Μαρίν Λεπέν δεν παρασύρθηκε αλλά παρέμεινε σταθερή στη θεματολογία της.
Περιέ: Υποχωρεί ο Μακρόν-Αυξάνουν τα ποσοστά του Λεπέν-Μελανσόν
Όπως εξηγεί, από την πλευρά του o γνωστός Γάλλος ανταποκριτής της γαλλικής «Liberation», της βελγικής «Le Soir» και της ελβετικής «Le Temps» στην Αθήνα Φαμπιάν Περιέ, διαβάζοντας τις δημοσκοπήσεις, η Μαρίν Λεπέν δείχνει να έχει μια αξιοσημείωτη δυναμική και την ίδια ώρα τα υπόλοιπα κόμματα της δεξιάς πτέρυγας να συμπιέζονται. Το δεύτερο συμπέρασμα που προκύπτει, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η δυναμική που καταγράφει η Αριστερά και ειδικά ο Ζακ-Λικ Μελανσόν. Αντίθετα, οι υπόλοιποι υποψήφιοι και ειδικά ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν καταγράφουν μια φθίνουσα, καθοδική πορεία.
Στο 28% το ποσοστό της αποχής
Ενδεικτικό είναι ότι αν και ο ΕμανουέλΜακρόν προηγείται στις δημοσκοπήσεις στην κούρσα των προεδρικών εκλογών το ποσοστό του υποχώρησε την τελευταία βδομάδα από 28% στο 26%. Ακολουθεί η Μαρίν Λεπέν (κόμμα Εθνικής Συσπείρωσης) με 22% αυξάνοντας κατά δύο μονάδες τα ποσοστά της την τελευταία βδομάδα. Τρίτος πλασάρεται ο Ζακ-Λικ Μελανσόν (κόμμα Ανυπότακτης Γαλλίας) με 17% αυξάνοντας και αυτός τα δημοσκοπικά ποσοστά του κατά δύο μονάδες σε σχέση με την τελευταία βδομάδα. Τέταρτος είναι η έκπληξη αυτής της προεκλογικής εκστρατείας για την προεδρική εκλογή, ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ που συγκεντρώνει ποσοστό 9%, υποχωρώντας κάτω από το ψυχολογικό όριο του 10% που κατέγραφε το προηγούμενο διάστημα. Ακολουθεί η υποψήφια του ρεπουμπλικανικού κόμματος Βαλερί Πεκρές ενώ στις δημοσκοπήσεις πρώτο κόμμα εμφανίζεται και πάλι το κόμμα της αποχής με το 28% περίπου των Γάλλων ψηφοφόρων να δηλώνουν ότι δεν θα προσέλθουν στις κάλπες.
«Αυτό που παρατηρώ είναι ότι η ακροδεξιά σε αυτές τις εκλογές εκπροσωπείται με διάφορα κόμματα και αυτό είναι πολύ πιο επικίνδυνο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Γιατί υπάρχει ο ακροδεξιός Ζεμούρ ο οποίος καταγράφει ένα σημαντικό ποσοστό και στο δεύτερο γύρο θα πρέπει να σκεφτόμαστε ότι αυτοί οι ψήφοι θα κατευθυνθούν αναγκαστικά στη Λεπέν. Για μένα είναι ένας κίνδυνος. Ο Μακρόν θα επικρατήσει δύσκολα τελικά» σχολιάζει ο κ. Κουόμο ο οποίος μετακόμισε από το Παρίσι στη Θεσσαλονίκη το 1996 με αφορμή έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που κέρδισε για την δημιουργία του σημερινού πολιτικού κέντρου και θεάτρου Μενεμένης. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια πηγαινοέρχονταν στη Θεσσαλονίκη από την Γαλλία και από το 2000 αποφάσισε να μείνει μόνιμα στη νύμφη του Θερμαϊκού, κερδίζοντας τον η ποιότητα ζωής που προσφέρει η πόλη.
Γιατί όμως καταγράφεται μια καθοδική πορεία για τον Μακρόν
Όπως εξηγεί ο Μπερνάρντ Κουόμο πολλοί αριστεροί ψήφισαν Μακρόν στις προηγούμενες εκλογές. Ωστόσο, ο Γάλλος Πρόεδρος ακολουθήσε στο εσωτερικό μια δεξιά πολιτική, προκαλώντας την αντίδραση του κόσμου όπως έγινε με τα κίτρινα γιλέκα. «Γενικά υπήρχε μια δυσαρέσκεια. Αλλά και με τον covid είδαμε ότι εξαιτίας των περικοπών τα δημόσια νοσοκομεία ζορίστηκαν πάρα πολύ».
Οι Σοσιαλιστές πληρώνουν την πολιτική του Ολάντ
Προσπαθώντας να εξηγήσει την ελεύθερη πτώση των Σοσιαλιστών εκτιμά ότι με έναν τρόπο πληρώνουν την πολιτική του Ολάντ, οδηγώντας πολλούς ψηφοφόρους στην αγκαλιά του Μελανσόν και του αρχηγού των Πρασίνων Γαινίκ Ζαντό.
Τι θα κρίνει, όμως, τις εκλογές;
Ο Μπερνάρτ Κουόμο λέει ότι η μείωση τη αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις κάλπες της Κυριακής. «Νομίζω ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα και ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία το ζήτημα διογκώθηκε και θα ληφθεί σοβαρά υπόψιν από τους ψηφοφόρους». Ο ίδιος σημειώνει ότι ενώ υπάρχει στο πρόγραμμα των περισσότερων κομμάτων το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, αυτή απουσιάζει από τις δημόσιες συζητήσεις. «Δεν είναι τόσο έντονο, όσο θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου».
Αν κάποιος αναλύσει τις δημοσκοπήσεις θα δει ότι η οικονομική και κοινωνική κατάσταση των νοικοκυριών κυριαρχεί και διαμορφώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ατζέντα των εκλογών αναφέρει από την πλευρά του ο κ. Περιέ. Απασχολούν, βέβαια, και τα υπόλοιπα θέματα όπως αυτά της ασφάλειας των διεθνών ζητημάτων αλλά και το μεταναστευτικό, προσθέτει. Και μπορεί ένα μεγάλο κομμάτι της προεκλογικής εκστρατείας να αφορούσε το μεταναστευτικό, το ζήτημα αυτό δεν αποτελεί, όμως, πρώτη προτεραιότητα για τους Γάλλους ψηφοφόρους προσθέτει ο Γάλλος ανταποκριτής στη Αθήνα.
Κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος στην Ουκρανάι τα δύο ζητήματα της επόμενης μέρας
Σύμφωνα με τον κ. Κουόμο, η Γαλλία την επόμενη μέρα των εκλογών και έχοντας τα ηνία του Συμβουλίου της ΕΕ θα πρέπει να συμβάλει τα μέγιστα έτσι ώστε οι Βρυξέλλες να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Σε εσωτερικό επίπεδο θα πρέπει να λυθούν μια σειρά από θέματα, ειδικά στο πεδίο της υγείας αλλά και στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Πως οι κάλπες στην Γαλλία επηρεάζουν την Ελλάδα
Σχολιάζοντας τους Έλληνες ο Γάλλος αρχιτέκτονας τονίζει, ότι οι Έλληνες βλέπουν με άλλο μάτι τον Μακρόν σε σχέση με την πλειοψηφία των Γάλλων, δεδομένου ότι παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη. «Έχει φωνή στην ΕΕ και νομίζω ότι οι Έλληνες το κρατούν αυτό». Το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών θα επηρεάσει σημαντικά το διεθνές πολιτικό σκηνικό και ειδικά την ίδια την Ευρώπη εκτιμά ο κ.Περιέ. Ο τελευταίος κάλυψε δημοσιογραφικά την ελληνική κρίση από το ξεκίνημά της, εξέτασε το «φαινόμενο» Τσίπρας, και είναι συγγραφέας του βιβλίου «Αλέξης Τσίπρας και οι μεταμορφώσεις της πολιτικής» το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Τόπος».
«Η επίδραση θα είναι πολύ διαφορετική αν έχουμε τον Μελανσόν, την Λεπέν ή τον Μακρόν στο τιμόνι της χώρας» συμπληρώνει ο Γάλλος ανταποκριτής. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ο κ. Περιέ τονίζει ότι η Αθήνα είναι μέλος της ΕΕ και όλοι οι Γάλλοι υποψήφιοι έχουν διασυνδέσεις με τα ελληνικά κόμματα. Ανεξάρτητα, όμως, από το αποτέλεσμα θα διατηρηθούν οι ισχυροί δεσμοί της Αθήνας με τα γαλλικά κόμματα και η Ελλάδα θα επηρεαστεί στο βαθμό που αυτό θα γίνει και για τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr