Ερντογάν για ενέργεια: Ο καταλληλότερος δρόμος για το φυσικό αέριο είναι μέσω Τουρκίας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Στο τέλος της επίσκεψής του στο Ουζμπεκιστάν, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν σχετικά με όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στη συνάντηση των αντιπροσωπειών Ρωσίας - Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, ορίζοντας μάλιστα ότι νέος του στόχος είναι να φέρει κοντά τώρα τους 2 ηγέτες των εμπόλεμων χωρών. Αναφορικά με το μείζον θέμα της ενέργειας, ο κ. Ερντογάν πρόβαλε και πάλι τη χώρα του ότι είναι εκείνη που μπορεί να μεταφέρει πιο οικονομικά το φυσικό αέριο του Ισραήλ στην Ευρώπη.
«Ο κ. Χέρτζογκ επισκέφτηκε την Τουρκία. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης του Χέρτζογκ, συζητήσαμε λεπτομερώς πολλά θέματα και κυρίως το ενεργειακό. Στο παρελθόν είχαν γίνει κάποιες επαφές μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ σχετικά με την ενέργεια. Ήταν σχεδόν σαν να είχε τελειώσει το έργο —ήταν η εποχή του Νετανιάχου— αλλά ξαφνικά αυτό ανατράπηκε. Γιατί ο τρόπος που το Ισραήλ πρότεινε να γίνεται η εξαγωγή της ενέργειας ήταν ασύμφορος από άποψη κόστους. Το να μπουν δηλαδή οι σωλήνες κάτω από τη θάλασσα από το Ισραήλ στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη, αυτό δεν ήταν εφικτό να γίνει. Από άποψη κόστους, φαίνεται ότι ο καταλληλότερος δρόμος για αυτή τη δουλειά είναι η μεταφορά αυτού του φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας. Άλλωστε, το συζητούν ήδη μεταξύ τους. Κατά συνέπεια κι οι ίδιοι λένε ότι ο καταλληλότερος τρόπος για αυτή τη δουλειά είναι να γίνει μέσω Τουρκίας».
«Θα συζητήσω με Μπένετ το θέμα του αγωγού μετά το Ραμαζάνι»
«Στη συνάντησή μου με τον κ. Χέρτζογκ, είπα, επιτρέψτε μου -χωρίς άλλη καθυστέρηση- να σας στείλω τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Ενέργειας. Εάν συζητήσετε λεπτομερώς το ενεργειακό θέμα με τον υπουργό μου Ενέργειας, όπως κι αν εξετάσετε την περιοχή με τον υπουργό των Εξωτερικών μου, θα έχουμε καταλήξει σε όλα εδώ. Αρκεί να πείτε ειλικρινά, ‘Εντάξει, κάνουμε αυτό το βήμα’. Ο κ. Χέρτζογκ απάντησε ‘ευχαρίστως’, μια απάντηση που έδειχνε ότι ήταν έτοιμος για αυτό. Το ίδιο θα πω και στον πρωθυπουργό (του Ισραήλ). Όπως μου είπε (ο Χέρτζογκ), θα ήταν σκόπιμο να το συζητήσετε αυτό το θέμα και μαζί του στην Τουρκία’. Του είπα, ‘θα χαρώ’. Πιθανότατα έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις για αυτό το θέμα. Εάν συζητήσουμε αυτό το θέμα με τον Μπένετ μετά το Ραμαζάνι και αν λάβουμε αποφάσεις αμέσως, η συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, θα επιταχύνει τη διαδικασία για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου. Είμαι πολύ αισιόδοξος για αυτό.
Έχω πει ήδη ότι «ανοίγονται μπροστά μας πολλές ευκαιρίες για την ενέργεια σε διαφορετικούς τομείς και τότε θα πείτε, "Από πού προήλθε αυτό;" Αυτό είναι λοιπόν. Υπάρχει καλύτερο από αυτό;»
«Στόχος μας να φέρουμε κοντά τους δύο ηγέτες»
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «είμαι αποφασισμένος να συνομιλήσω τόσο με τον κ. Πούτιν όσο και με τον κ. Ζελένσκι και να τους πούμε ότι τώρα στόχος μας είναι να σας φέρουμε κοντά το συντομότερο δυνατό».
Η Κωνσταντινούπολη έδωσε ουσιαστική ώθηση
«Πιστεύω ότι η συνάντηση της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη έδωσαν μία ουσιαστική ώθηση στην ειρηνευτική διαδικασία. Η απόφαση της Ρωσίας να μειώσει σημαντικά τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στο Κίεβο και το Τσέρνιγκοφ είναι πράγματι ένα σημαντικό βήμα. Ομοίως, οι δηλώσεις των αρχηγών κρατών ότι μπορούν να συναντηθούν όταν καταλήξουν σε μια συμφωνία, δείχνει πόσο σημαντικό είναι αυτό το βήμα. Αναμένουμε να εφαρμοστούν όλα αυτά και να τελειώσει ο πόλεμος πριν προκαλέσει περισσότερους θανάτους και καταστροφές».
Χάρη στη διπλωματία της Τουρκίας…
«Φυσικά, χάρη στην ενεργό διπλωματία και την εξισορροπητική μας στάση, βρεθήκαμε στην ευχάριστη θέση να φιλοξενήσουμε μια τόσο σημαντική συνάντηση. Είμαι αποφασισμένος να συνομιλήσω και με τον κ. Πούτιν και με τον κ. Ζελένσκι μόλις επιστρέψω. Σε αυτές τις συνομιλίες, θα εκφράσω -εκ μέρους μου και εκ μέρους του έθνους μου- τις ευχαριστίες και στους δύο και θα τους πω ότι ‘στόχος μας είναι να σας φέρουμε κοντά το συντομότερο δυνατό’. Ελπίζω ότι θα πάρουμε μία ημερομηνία και από τους δύο, προκειμένου να γίνει αυτή η συνάντηση. Είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε μία τέτοια συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Στο μεταξύ, όμως, έχει μεγάλη σημασία να εξασφαλιστεί μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός».
«Μπορούμε να είμαστε εγγυήτρια χώρα»
«Η Ουκρανία δεν επιμένει τόσο πολύ, ειδικά για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Στην πραγματικότητα, η Ουκρανία δεν νομίζω ότι θα επιμείνει ούτε και στο θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι, σε αυτή τη φάση, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλην ορισμένων, δεν πήραν στα σοβαρά μία πιθανή ένταξή της. Παρ' όλα αυτά, έμαθα και άκουσα για τη θετική άποψη του κ. Πούτιν σχετικά με μία πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Φυσικά, θα μάθουμε την οριστική τους θέση στις επαφές που θα έχουμε. Όταν θα συνομιλήσω μαζί τους, θα μας δοθεί η ευκαιρία να αξιολογήσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τα βήματα που πρέπει να ληφθούν.
Μπορούμε να είμαστε μία από τις εγγυήτριες χώρες στην Ουκρανία, το εξετάζουμε , αλλά φυσικά οι λεπτομέρειες θα πρέπει να διευκρινιστούν».
«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη δύναμη της Ρωσίας»
«Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ήταν ένα γεγονός που ο κόσμος δεν είχε δει ή βιώσει πρόσφατα. Σήμερα , η Ρωσία είναι μια δύναμη που συγκαταλέγεται στις τρεις πρώτες χώρες στον κόσμο με την έκταση, τον πληθυσμό, τη στρατιωτική, την πολιτική, την οικονομική και την πολιτισμική της ισχύ. Είναι αδύνατο να την αγνοήσουμε.
Ούτε η Ουκρανία είναι μια συνηθισμένη χώρα. Σήμερα, η Ουκρανία έχει πληθυσμό περίπου 45 εκατομμύρια και δεν είναι τόσο μικρή σε επιφάνεια. Αυτή τη στιγμή βέβαια ο κόσμος, ιδιαίτερα η Δύση, στήριξε και φρόντισε την Ουκρανία.
Αλλά υπήρχαν και κάποιοι που έλεγαν, «Αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει σε μια εβδομάδα, σε 10 ημέρες. Όπως βλέπεις ούτε σε μια εβδομάδα, ούτε σε 10 μέρες τελείωσε αυτός ο πόλεμος. Όχι μόνο δεν τελείωσε, αλλά υπήρχαν και πολλά θύματα. Υπήρξαν σοβαρές απώλειες, ιδίως σε παιδιά και γυναίκες. Είναι αδύνατο να τα αγνοήσουμε αυτά. Φυσικά και η Ρωσία υπέστη σοβαρές απώλειες.
Πιστεύω ότι η ειρήνη είναι η πιο σημαντική λύση και διέξοδος. Από αυτή την άποψη, ελπίζω ότι μπορούμε να συμβάλουμε στην πραγμάτωσή της το συντομότερο δυνατό. Ως Τουρκία, θα μας κάνει χαρούμενους να φέρουμε εις πέρας αυτό το έργο με την εμπιστοσύνη τόσο του κ. Πούτιν όσο και του κ. Ζελένσκι».
«Η θέση της Τουρκίας στα μάτια όλων των ηγετών θα είναι πολύ διαφορετική»
«Η ειρηνική, η βασισμένη σε αρχές και ταυτόχρονα εξισορροπητική πολιτική που ακολουθεί η χώρα μας στο ζήτημα της Ουκρανίας εκτιμάται από όλα τα μέρη. Όπως γνωρίζετε, πραγματοποιήσαμε μια έκτακτη σύνοδο ηγετών στο ΝΑΤΟ. Σε όλες τις επαφές που είχα σε αυτή τη σύνοδο είδα τη θετική προσέγγιση προς την Τουρκία των χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Πολλοί ηγέτες ανέφεραν τη σημασία της Τουρκίας και τη σημασία αυτών των διμερών επαφών που πραγματοποιεί. Ειδικά μετά τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, το αποτέλεσμα της συνάντησης οδήγησε πολλά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να αποκτήσουν μια διαφορετική οπτική για την Τουρκία. Εννοώ όλη η δύση. Τώρα, η επιθυμία μας είναι αυτή. Ελπίζω η θέση της Τουρκίας στα μάτια όλων των ηγετών να είναι πολύ διαφορετική. Αυτό το βλέπουμε στα σχόλια που λαμβάνουμε».
«Τον Αμπράμοβιτς τον πρότεινε ο Πούτιν»
«Ο Αμπράμοβιτς συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις ως μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας. Θα πρέπει να εξετάζεται τί έρχεται στο τραπέζι παρά ποιος έρχεται στο τραπέζι. Αν η Ρωσία και ο κ. Πούτιν θέλησαν να συμπεριλάβουν τον Αμπράμοβιτς στην αντιπροσωπεία τους, σημαίνει ότι τον πιστεύει και τον εμπιστεύεται. Τον καλωσορίσαμε όπως και όλοι οι άλλοι σε εκείνη τη συνάντηση. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλα τα μέλη της αντιπροσωπείας. Ελπίζω να δούμε τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας το συντομότερο δυνατό».
«Δεν αλλάξαμε τη στάση μας απέναντι στις κυρώσεις»
«Έχουμε δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν ότι δεν θα συμμετάσχουμε στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τους λόγους για τους οποίους δεν το κάνουμε. Έχοντας ήδη εκφράσει την αντίδρασή μας στις στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη διατήρηση του διαλόγου μεταξύ μας. Αυτός ο διάλογος δεν αφορά μόνο την Ουκρανία, αλλά και τη Συρία, τη Λιβύη, τον Νότιο Καύκασο, θέματα που μας απασχολούν πολύ. Είναι σημαντικός και απαραίτητος για πολλές περιοχές.
Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε αλλάξει τη στάση μας απέναντι στο θέμα των κυρώσεων, ούτε έχει γίνει καμία ενέργεια κατά της Τουρκίας από τη Ρωσία στο πλαίσιο αυτών των κυρώσεων».
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr