Πόλεμος στην Ουκρανία: Σκληρές μάχες για να κρατηθούν οι Ρώσοι έξω από το Κίεβο - Οδομαχίες στην Μαριούπολη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Σκληρές μάχες λαμβάνουν χώρα ανά την ουκρανική επικράτεια ενώ συμπληρώνονται το Σάββατο 17 ημέρες από την ρωσική εισβολή. Στο Κίεβο οι πολεμικές προετοιμασίες έχουν φτάσει στην κορύφωσή τους καθώς όλοι περιμένουν την «μητέρα των μαχών». Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του OPEN στην ουκρανική πρωτεύουσα, Χρήστος Νικολαΐδης, υπάρχουν διάσπαρτες πληροφορίες που αναφέρουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα επιχειρούν να περικυκλώσουν το Κίεβο από δύο κατευθύνσεις και συγκεκριμένα από το Ιρπίν και από το Τσερνίκοφ .
Οι ουκρανικές αρχές σημειώνουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα παρουσιάζουν στασιμότητά και επιχειρούν να ανασυγκροτηθούνμε νέες δυνάμεις από την Κριμαία πριν προχωρήσουν στη μεγάλη επίθεση. Υπάρχουν εκτιμήσεις όμως που αναφέρουν ότι οι Ρώσοι θα προσπαθήσουν να ανακόψουν τους ανεφοδιασμούς στην πρωτεύουσα αλλά και τους διαδρόμους από τους οποίους θα μπορούσαν να διαφύγουν άμαχοι προκειμένου να ασκήσουν ακόμα μεγαλύτερη πίεση στην ουκρανική κυβέρνηση και να δεχθεί όρους παράδοσης.
Αυτή η τακτική έχει ήδη ακολουθηθεί στην Μαριούπολη. Όσοι έχουν μείνει στην ουκρανική πρωτεύουσα διαμηνύουν όμως ότι θα πολεμήσουν μέχρι το τέλος.
Οι ουκρανικές αρχές προσπαθούν με όλα τους τα μέσα να προβάλουν σθεναρή αντίσταση στα στρατεύματα των Ρώσων, ενώ λίγο νωρίτερα κατέρριψαν ρωσικό drone πάνω από το Κίεβο, το οποίο έπεσε πάνω σε κτίριο. Οι ρωσικές δυνάμεις τις τελευταίες ώρες έχουν βομβαρδίσει χωριά έξω από το Κίεβο, ενώ οι υπηρεσίες προσπαθούν με οχυρώματα να κλείσουν τα περάσματα προς την πρωτεύουσα.
Οδομαχίες στην Μαριούπολη - Παγκόσμια αγωνία για την ανθρωπιστική κρίση
Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, ο ρωσικός στρατός μπήκε στον ανατολικό τομέα της Μαριούπολης με τις μάχες να λαμβάνουν χώρα στους δρόμους της πόλεις. Σημειώνεται ότι στην πόλη παραμένουν εγκλωβισμένοι εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι Ουκρανοί πολίτες, χωρίς ρεύμα, ενώ πολλοί από αυτούς δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και τρόφιμα. Η Δύση κάνει λόγο για μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση και οι Ουκρανοί ζητούν συνεχώς να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να διαφύγουν με ασφάλεια οι πολίτες.
Όπως μετέδωσε η Γεωργία Λαγού από την Οδησσό, οι πληροφορίες από την Μαριούπολη φτάνουν ακόμα και στα υπόλοιπα σημεία της Ουκρανίας με το στγονόμετρο. Οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί δεν έχουν επικοινωνία με κανέναν. Υπάρχουν αναφορές για νεκρούς που δεν έχουν καν ταφεί από τους οικείους τους, ενώ συνολικά έχουν καταγραφεί ήδη περίπου 1.500 νεκροί στην πόλη.
Οι λιγοστές εικόνες που φτάνουν από τη Μαριούπολη δείχνουν βομβαρδισμούς κτιρίων αλλά και άρματα μάχης να χτυπούν στους δρόμους. Ανάμεσα στα θύματα του πολέμου καταγράφονται και μικρά παιδιά.
Επίσης, η πόλη Βολνοβάχα, στην ανατολική Ουκρανία, έχει καταστραφεί ολοσχερώς μετά τη ρωσική εισβολή, όμως οι μάχες συνεχίζονται εκεί, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι ρωσικές δυνάμεις να την περικυκλώσουν, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο.
Επτά άμαχοι νεκροί μετά από πυρά της Ρωσίας σε αυτοκινητοπομπή εκκένωσης, λέει η Ουκρανία
Η υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας αναφέρει ότι επτά άμαχοι σκοτώθηκαν μετά από πυρά ρωσικών στρατευμάτων σε αυτοκινητοπομπή εκκένωσης. Η αυτοκινητοπομπή μετέφερε ανθρώπους από το χωριό Περεμόχα, που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου.
Σε ανακοίνωσή της, η υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας ανέφερε: «Μετά την επίθεση, οι κατακτητές ανάγκασαν τη το κομβόι να γυρίσει πίσω στην Περεμόχα και δεν τους αφήνουν να βγουν από το χωριό». Η Ρωσία έχει πολλές φορές αρνηθεί ότι στοχεύει αμάχους. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και παιδί σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.
Ο Κουλέμπα δηλώνει έτοιμος να διαπραγματευτεί, αλλά δεν θα παραδοθεί
Η Ουκρανία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί για τον τερματισμό του πολέμου τον οποίο ξεκίνησε η Ρωσία πριν από δύο και πλέον εβδομάδες, αλλά δεν θα παραδοθεί ούτε θα δεχθεί κανένα τελεσίγραφο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.
Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η ακομμάτιστη, μη κερδοσκοπική οργάνωση Renew Democracy Initiative, ο Κουλέμπα δήλωσε ότι θα σώζονταν ζωές αμάχων εάν η Ουκρανία είχε μαχητικά αεροσκάφη και περισσότερα επιθετικά αεροσκάφη για να καταστρέψει μεγάλους στρατιωτικούς σχηματισμούς. Πρόεδρος της Renew Democracy Initiative είναι ο Ρώσος τέως παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι Γκάρι Κασπάροφ.
Ζελένσκι: Περίπου 1.300 Ουκρανοί στρατιωτικοί και 12.000 Ρώσοι έχουν σκοτωθεί
«Περίπου 1.300» Ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν από την αρχή της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στο Κίεβο. «Έχουμε περίπου 1300 στρατιωτικούς που χάθηκαν», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με αυτόν τον απολογισμό. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη καταμέτρηση που δημοσιεύουν οι ουκρανικές αρχές από την έναρξη της εισβολής. Ο ίδιος υποστήριξε πως ο ρωσικός στρατός έχει χάσει «περίπου 12.000 άνδρες».
Πρόκειται για μια «αναλογία 1 στους 10, όμως αυτό δεν με κάνει χαρούμενο», επισήμανε. Στις 2 Μαρτίου, ο ρωσικός στρατός είχε ανακοινώσει ότι είχε χάσει σχεδόν 500 στρατιώτες. Όμως, έκτοτε, δεν έχει δημοσιεύσει νεότερο απολογισμό, την ώρα που οι μάχες μαίνονται σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας. Στις 8 Μαρτίου, έπειτα από δύο εβδομάδες συγκρούσεων, το Πεντάγωγο είχε κάνει λόγο για μια εκτίμηση μεταξύ 2000 και 4000 νεκρών Ρώσων.
Σε κάθε περίπτωση δεν επιβεβαιώνονται από άλλη πηγή αυτοί οι αριθμοί, ενώ η Μόσχα δεν έχει προβεί σε αντίστοιχη ανακοίνωση.
Επικοινωνία Πούτιν με Μακρόν - Σολτς χωρίς αποτέλεσμα: «Δεν θέλει να σταματήσει τον πόλεμο», λέει το Ελιζέ
Για σχεδόν 75 λεπτά μίλησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς για τον πόλεμο στην Ουκρανία με τους δύο ηγέτες της Ε.Ε να ζητούν για ακόμα φορά τον τερματισμό του πολέμου. Σημειώνεται ότι Μακρόν και Πούτιν μιλούν για την εξέλιξη του πολέμου σχεδόν κάθε δύο μέρες με τον Γάλλο πρόεδρο να επισημαίνει συνεχώς την ανάγκη να μείνει ανοιχτό δίαυλος επικοινωνίας Δύσης - Ρωσίας, ωστόσο ο Όλαφ Σολτς δεν συμμετείχε μέχρι τώρα σε αυτές τις συζητήσεις.
Ο καγκελάριος δήλωσε ότι η συνομιλία ήταν «μέρος των συνεχιζόμενων διεθνών προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία» και πρόσθεσε ότι οι τρεις άνδρες συμφώνησαν να μην πουν τίποτα περισσότερο για την ουσία της τηλεφωνικής επικοινωνίας.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις για «κατάφωρες παραβιάσεις» του ανθρωπιστικού δικαίου, απαντώντας σε Μακρόν και Σολτς όταν του έθεσαν το ζήτημα της ανθρωπιστικής κατάστασης από αυτό που η Ρωσία ονομάζει ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
Ο Πούτιν έκανε λόγο για «εξωδικαστικές δολοφονίες αντιφρονούντων», για «απαγωγές αμάχων» και τη «χρήση τους ως ανθρώπινες ασπίδες», όπως και για την «ανάπτυξη βαρέων όπλων σε κατοικημένες περιοχές, κοντά σε νοσοκομεία, σχολεία και παιδικούς σταθμούς», επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Κατηγόρησε, επίσης, τα ουκρανικά «εθνικιστικά τάγματα» ότι «διαταράσσουν συστηματικά τις επιχειρήσεις διάσωσης και εκφοβίζουν τους αμάχους που προσπαθούν να εκκενώσουν» τις εμπόλεμες ζώνες. «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρότρυνε τον Μακρόν και τον Σολτς να ασκήσουν επιρροή στις αρχές του Κιέβου για να τερματίσουν αυτές τις εγκληματικές ενέργειες», συμπλήρωσε η ρωσική προεδρία.
Γάλλος αξιωματούχους σημείωσε μετά τη συνομιλία ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν επέδειξε προθυμία για τον τερματισμό του πολέμου με την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον ίδιο, Μακρόν και Σολτς επανέλαβαν την έκκλησή τους για την άμεση εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία ως προϋπόθεση για την πλήρη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων.
Σε νέες δηλώσεις προχώρησε το Σάββατο,12 Μαρτίου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο ίδιος επανέλαβε τη διάθεσή του να συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και δήλωσε ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να μεσολαβήσει ώστε οι συνομιλίες να λάβουν χώρα στο Τελ Αβίβ ή την Ιερουσαλήμ.
Οι νέες δηλώσεις του ουρανού προέδρου έγιναν μετά την επικοινωνία που φέρεται να είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος και συμβούλευσε τον Ζελένσκι να δεχτεί την προσφορά του Πούτιν για να τερματιστεί ο πόλεμος.
Η τηλεφωνική επικοινωνία Ζελένσκι - Μπένετ, έγινε την Τρίτη, 8 Μαρτίου, σύμφωνα με αξιωματούχο της ουκρανικής κυβέρνησης ο οποίος μίλησε στην Jerusalem Post. Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι ο Ζελένσκι δεν ακολούθησε τη συμβουλή του Μπένετ ενώ, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές ο Μπένετ ήταν αυτός που πήρε την πρωτοβουλία του τηλεφωνήματος.
«Αν ήμουν στη θέση σας, θα σκεφτόμουν τις ζωές του λαού μου και θα δεχόμουν την προσφορά», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, με τον Ζελένσκι να απαντάει «σε ακούω». Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο ουκρανός πρόεδρος δεν έμεινε ικανοποιημένος από την προσφορά. «Ο Μπένετ μας είπε να παραδοθούμε. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να το κάνουμε. Γνωρίζουμε ότι η προσφορά του Πούτιν είναι μόνο η αρχή», δήλωσε ο αξιωματούχος από το Κίεβο.
Ζήτησε από Μακρόν και Σολτς να πιέσουν τη Ρωσία
Στις δηλώσεις του ο Ζελένσκι ανέφερε, ακόμη, ότι η Ρωσία στέλνει νέες δυνάμεις στην Ουκρανία αφού, όπως είπε, έχει υποστεί τις μεγαλύτερές της απώλειες εδώ και δεκαετίες, ενώ σημείωσε ότι συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον καγκελάριο της Γερμανάις, Όλαφ Σολτς αλλά και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, από τους οποίους ζήτησε να ασκήσουν πιέσεις στη Ρωσία για να απελευθερωθεί ο δήμαρχος Μελιτόπολης τον οποίο απήγαγαν, σύμφωνα με τους ουκρανούς, οι ρωσικές δυνάμεις την Παρασκευή, 11 Μαρτίου.
Προέτρεψε το Κρεμλίνο να στηρίξει την εκεχειρία
Ο Ζελένσκι προέτρεψε, ακόμα, τη Ρωσία, να στηρίξει μία συμφωνημένη εκεχειρία, ώστε να προχωρήσουν οι εκκενώσεις της Μαριούπολης ενώ, για την αποτυχία των προηγούμενων τέτοιων αποπειρών, κατηγόρησε τη Μόσχα. «Αν θέλουν να ισοπεδώσουν το Κίεβο και να σκοτώσουν χιλιάδες αμάχους, έχουν τη δύναμη να το κάνουν», υπογράμμισε.
Συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία - Περισσότερες από 15.000 γυναίκες θύματα σε 10 μήνες
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει νέο πρόεδρο: Ανοιχτές οι κάλπες - Όλες οι εξελίξεις στο ethnos.gr
Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
Ο Μασκ θέλει να δει τον... Φειδία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr