Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα 5 επικρατέστερα σενάρια μετά την ρωσική εισβολή – Από την πτώση του Πούτιν μέχρι τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Ο πόλεμος «νίκησε» τον κορονοϊό και τα μάτια ολόκληρου του κόσμου είναι στραμμένα στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας. Τα σενάρια για την επόμενη μέρα ήδη συζητούνται και κάνουν λόγο από πτώση του Πούτιν μέχρι και Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο!
Ήταν 24 Φεβρουαρίου, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και όσοι πολιτικοί αναλυτές και παρατηρητές είχαν προβλέψει μια σύντομη σύγκρουση, έχουν αναθεωρήσει τις απόψεις τους. Ήδη διανύουμε τη 10η ημέρα της πολεμικής σύρραξης και ουδείς μπορεί να καταθέσει με βεβαιότητα πότε θα σιγήσουν τα όπλα.
Για την ώρα εικασίες από ειδικούς και «αλεξιπτωτιστές» διεθνολόγους και σενάρια. Σενάρια που οι… συγγραφείς τους μέτρησαν την κατάσταση, αφουγκράστηκαν τις εξελίξεις και ρισκάρουν να προβλέψουν την «επόμενη μέρα». Ας τα διαβάσουμε λοιπόν:
1. Στρατιωτική στασιμότητα
Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αντισταθεί στη ρωσική εισβολή μέχρι στιγμής επαρκώς, εξουδετερώνοντας την προσπάθεια ακόμα και αλεξιπτωτιστών να καταλάβουν την πρωτεύουσα τους, το Κίεβο και διατηρώντας (ακόμα) τον έλεγχο μεγάλων πόλεων όπως το Χάρκοβο και η Μαριούπολη. Αν και η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει πλήρη αεροπορική υπεροχή, η αεράμυνα της Ουκρανίας γύρω από την πρωτεύουσα, αλλά και σε άλλες περιοχές, φαίνεται να είναι «υποβαθμισμένη αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί», υποστηρίζουν δυτικοί αξιωματούχοι.
Υποστηριζόμενοι ηθικά από τη Δύση, αλλά και υλικά από αρκετά κράτη (αντιαρματικά όπλα και πύραυλοι εδάφους – αέρος) τα στρατεύματα της Ουκρανίας ενδέχεται να αντέξουν στο Κίεβο και να προκαλέσουν στρατιωτικό αδιέξοδο. Η Ιστορία έχει διδάξει το θεμελιώδες κεφάλαιο «Στάλινγκραντ» κι όποιος δεν την έχει μελετήσει, την ξαναζεί…
Επίσης οι κυρώσεις των Δυτικών, που επιχειρούν να στραγγαλίσουν τη ρωσική οικονομία μπορεί να υποχρεώσουν τον Πούτιν να αλλάξει στρατηγική.
«Η Δύση θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις για να εξωθήσει τον Πούτιν να εγκαταλείψει τον αντικειμενικό σκοπό του, να αποκεφαλίσει την ουκρανική κυβέρνηση και να εγκαταστήσει μια φιλορωσική μαριονέτα», έγραψε αυτή την εβδομάδα ο Samuel Charap στο site RAND Corporation, (rand.org ), ένα αμερικανικό ιστότοπο απόψεων και ειδήσεων. Το ενδεχόμενο του τέλματος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις λοιπόν, είναι ένα από τα σενάρια που ακούγονται.
2. Ανατροπή του Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παρακολουθεί στενά εκτός από την εισβολή στην Ουκρανία και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας του.
Η φίμωση των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και των ξένων ειδησεογραφικών ιστοσελίδων έχει αχρηστεύσει τις εναλλακτικές πηγές πληροφόρησης για τον πόλεμο, στρέφοντας τους ρώσους αποκλειστικά σε ντόπια - κρατικά μέσα ενημέρωσης. Δεν παραβλέπουμε το γεγονός ότι κάτι ανάλογο έχει συμβεί και στη Δύση.
Μικρής κλίμακας αντιπολεμικές διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε μεγάλες ρωσικές πόλεις από την Αγία Πετρούπολη έως τη Μόσχα, με τουλάχιστον 6.000 άτομα να έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με πληροφορίες ανθρωπιστικών οργανώσεων (που σίγουρα αμφισβητούνται από πολλούς).
Υπάρχουν επίσης σημάδια ρωγμών στην άρχουσα ελίτ του ρωσικού κράτους, με κάποιους ολιγάρχες, βουλευτές, ακόμη και τον ιδιωτικό πετρελαϊκό όμιλο Lukoil να ζητούν πλέον ανοιχτά την κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό των συγκρούσεων. Αν και δεν θεωρείται πιθανό σε αυτή τη χρονική στιγμή, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ανατραπεί ο Πούτιν από τη λαϊκή αντίδραση ή ακόμα και από ένα πραξικόπημα. Οι ολιγάρχες χάνουν δισεκατομμύρια από τις κυρώσεις των Δυτικών και το δια του Πλάτωνος γραφθέν: «Δια την των χρημάτων κτήσιν πάντες οι πόλεμοι γίγνονται» είναι τούτες τις μέρες επίκαιρο.
«Η προσωπική ασφάλεια του Πούτιν είναι ισχυρή και θα είναι πολύ ισχυρή μέχρι τη στιγμή που δεν θα είναι πιά…», είπε με νόημα ο Έλιοτ Α. Κοέν του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών. «Άλλωστε αυτό έχει συμβεί πολλές φορές στη σοβιετική και ρωσική ιστορία», συμπλήρωσε…
3. Επιτυχία των ρωσικών δυνάμεων
Δεδομένης της ανωτερότητας των όπλων των ρωσικών στρατευμάτων, της αεροπορικής ισχύος και της καταστροφικής ισχύος του πυροβολικού, οι δυτικοί αναλυτές αναμένουν ότι οι Ρώσοι θα επιμείνουν.
Μια ευμεγέθης φάλαγγα στρατιωτικών οχημάτων έχει συγκεντρωθεί έξω από το Κίεβο ενόψει της γενικευμένης επίθεσης που αναμένεται να γίνει στην πρωτεύουσα.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «...τα χειρότερα έρχονται» μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον Πούτιν το πρωί της Πέμπτης. Ο Πούτιν θέλει «να καταλάβει τον έλεγχο ολόκληρης της Ουκρανίας», είπε αργότερα ένας πολιτικός αναλυτής σε δημοσιογράφους. Ακόμα κι αν τα ρωσικά στρατεύματα ανατρέψουν τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και κάμψουν την αντίσταση της Ουκρανίας, ο Πούτιν θα έχει να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες μιας κατοχής έθνους 40 εκατομμυρίων! «Το να μπεις σε μια πόλη δεν είναι το ίδιο με το να την κρατήσεις», έγραψε ο βρετανός ιστορικός πολέμου και καθηγητής του King's College του Λονδίνου Λόρενς Φρίντμαν αυτή την εβδομάδα.
4. Ανεξέλεγκτη εξαπλωση της σύγκρουσης
Η Ουκρανία έχει σύνορα με τέσσερα πρώην σοβιετικά κράτη που είναι τώρα μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Από την άλλη, οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένως κάνει σαφές ότι πιθανή επίθεση σε μέλος του ΝΑΤΟ θα θεωρηθεί ως επίθεση εναντίον όλων.
Η νοσταλγία του Πούτιν για την μεγάλη Σοβιετική Ένωση και η υπόσχεσή του να προστατεύσει τις ρωσικές μειονότητες - που βρίσκονται στα κράτη της Βαλτικής - αφήνει αναπάντητο μέγα ερώτημα σχετικά με τις εδαφικές του φιλοδοξίες. Μετά την Ουκρανία, πολλοί εικάζουν ότι ο Πούτιν μπορεί να καλοβλέπει και τη Μολδαβία, ένα πρώην σοβιετικό κράτος - σφήνα ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρουμανία.
Όμως λίγοι είναι αυτοί που περιμένουν από τον Πούτιν να επιτεθεί ανοιχτά σε μια χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ, κάτι που ενέχει τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου, αλλά είναι πολύ πιθανές και άλλου είδους προκλήσεις.
«Η ουδέτερη Σουηδία παρακολουθεί προσεκτικά τις προθέσεις της Ρωσίας προς το νησί Gotland στη Βαλτική Θάλασσα», έγραψε ο αναλυτής Bruno Tertrais για το Montaigne Institute (institutmontaigne.org), ένα γαλλικό site.
5. Νατοϊκή αντιπαράθεση
ΗΠΑ και Ρωσία έχουν ανοίξει τη λεγόμενη «deconfliction line» μέσω της οποίας μπορούν να ανταλλάσσουν ταχύτατα στρατιωτικές πληροφορίες για να μειώσουν τις πιθανότητες λάθους. Η ίδια μέθοδος χρησιμοποιείται στη Συρία, όπου δυνάμεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας δραστηριοποιούνται σε αντιμαχόμενες πλευρές του εμφυλίου πολέμου της χώρας από το 2015. Ωστόσο, ο Πούτιν διέταξε τις δυνάμεις πυρηνικής άμυνας της Ρωσίας σε κατάσταση συναγερμού και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε ότι «Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος μπορεί να είναι πυρηνικός και ολέθριος». Δυτικοί αναλυτές λένε ότι τέτοιες προειδοποιήσεις πρέπει να εκληφθούν ως στάση για να αποτρέψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη από το να εξετάσουν ιδέες όπως μια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» πάνω από την Ουκρανία.
«Αυτές οι ανακοινώσεις απευθύνονται κυρίως σε δυτικό ακροατήριο για να μας κάνουν να φοβόμαστε και να νοιώθουν οι κοινωνίες μας ανασφαλείς», δήλωσε ο Γκούσταβ Γκρέσελ, ειδικός σε θέματα αντιπυραυλικής άμυνας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων. «Χρησιμοποιούν… τα πυρηνικά ως μια μορφή επιχείρησης ενημέρωσης».
Αυτά τα σενάρια και ευχή όλων είναι να επαληθευτεί το πιο ευοίωνο…
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr