Ερντογάν προς Πούτιν: «Δεν αναγνωρίζω τα βήματα κατά της Ουκρανίας»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την οποία του εξέφρασε την αντίθεσή του στην αναγνώριση των δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, ενώ τον προσκάλεσε να επισκεφτεί την Τουρκία το συντομότερο δυνατό.
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα Ρωσίας-Ουκρανίας. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι αποδίδει πάντα μεγάλη σημασία στο στενό διάλογο που εγκαινίασε με το Ρώσο πρόεδρο Πούτιν για περιφερειακά ζητήματα, καθώς έχουν δει τα θετικά αποτελέσματά του και ότι είναι αποφασισμένος να διατηρήσει αυτό το καθεστώς.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται επίσης να δήλωσε στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι δεν αναγνωρίζει τα βήματα κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και ότι αυτή είναι μια στάση αρχής, υπογραμμίζοντας επίσης ότι είναι σημαντικό να υπάρξουν αποτελέσματα με βάση τις συμφωνίες του Μινσκ.
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης στον συνομιλητή του ότι όταν το πρόβλημα γίνεται πιο σύνθετο, και ιδιαίτερα εξελίσσεται σε στρατιωτική σύγκρουση, δεν θα ωφελήσει κανέναν, γι’ αυτό το λόγο αποδίδει σημασία στη συνέχιση των διπλωματικών επαφών και συνομιλιών. Δήλωσε ότι, όπως και χθες, η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει αυτό που της αναλογεί για τη μείωση των εντάσεων και τη διατήρηση της ειρήνης.
Ο Τούρκος ηγέτης επανέλαβε την έκκλησή του για επίλυση αυτού του ζητήματος μέσω διαλόγου και σημείωσε ότι πρέπει να υπερτερεί η διπλωματία και η εποικοδομητική στάση και στο ΝΑΤΟ.
Τέλος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι αναμένει τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν να επισκεφθεί την Τουρκία το συντομότερο δυνατό για το Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας, όπως συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψή του στο Σότσι το Σεπτέμβριο.
Ερντογάν: «Δεν είναι δυνατόν να εγκαταλείψουμε τη Ρωσία ή την Ουκρανία»
Ισορροπία ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες χώρες Ρωσία και Ουκρανία επιδιώκει να επιτύχει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πατώντας ωστόσο πάνω σε ένα πολύ λεπτό σχοινί, που τον καθιστά ιδιαίτερα προσεκτικό σε κινήσεις, όπως παραδέχεται.
Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους κατά την πτήση επιστροφής στην Άγκυρα από την περιοδεία του στην Αφρική, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ρωτήθηκε αν προβλέπει κάποια διατάραξη των σχέσεων με τον Πούτιν και αν θα υποστεί η Τουρκία κάποιες επιπτώσεις από την κρίση Ρωσίας – Ουκρανίας.
Συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν
«Είναι απαραίτητο να αξιολογηθούν τα κέρδη και οι ζημίες. Θα ήταν λάθος να λαμβάνουμε αποφάσεις βασισμένες σε έναν αυθορμητισμό. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, πρέπει να κάνουμε πολύ προσεκτικά βήματα. Γιατί όλοι λένε περίεργα πράγματα. Βλέπετε, κάποιοι ανεβάζουν το κόστος του φυσικού αερίου σε πολύ υψηλά νούμερα, κάποιοι μιλούν για κλείσιμο της στρόφιγγας φυσικού αερίου. Εδώ διοικούμε ένα κράτος, πρέπει να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας. Πρέπει να κάνουμε βήματα σύμφωνα με τα συμφέροντά μας. Φυσικά, θα διεξαγάγουμε διαβουλεύσεις με όλους τους φίλους μας με την ευρεία έννοια, και μετά από αυτές τις διαβουλεύσεις, θα κάνουμε ό,τι πρέπει, όποια βήματα πρέπει να κάνουμε. Πάνω απ' όλα, η χρονική συγκυρία είναι πολύ σημαντική. Θα κάνουμε τα βήματά μας προσέχοντας. Αυτή τη στιγμή, οι συνεργάτες μας πραγματοποιούν επαφές για μια συνάντηση με τον κ. Πούτιν. Στο μεταξύ θα συνεχίσουμε την τηλεφωνική διπλωματία μαζί του. Προσδοκώ σε καλά αποτελέσματα», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι θα προτιμούσε να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά από μία σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ.
Τηλεφωνική επικοινωνία με Ζελένσκι
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι, στον οποίο δήλωσε ότι «δεν δεχόμαστε και δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία πρωτοβουλία που παραβιάζει ξεκάθαρα τις συμφωνίες του Μινσκ. Είπα ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι μας αναλογεί για την επίλυση της κρίσης μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου προτού κλιμακωθεί περαιτέρω».
Αμήχανος σε κυρώσεις ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος απέφυγε να μιλήσει πάντως για κυρώσεις κατά της Ρωσίας και προέκρινε μία συζήτηση σε επίπεδο ηγετών του ΝΑΤΟ, ώστε να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις.
«Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε καμία από τις δύο (χώρες). Έχουμε πολιτικές, στρατιωτικές και οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία. Έχουμε επίσης πολιτικές, στρατιωτικές και οικονομικές σχέσεις με την Ουκρανία. Εάν πείτε ‘εγκαταλείψτε την Ουκρανία’, δεν μπορούμε να την εγκαταλείψουμε, γιατί τα συμφέροντα της χώρας μας εδώ είναι σε πολύ προχωρημένο επίπεδο. Εάν πείτε, ‘εγκαταλείψτε τη Ρωσία’, δεν μπορούμε να την εγκαταλείψουμε ούτε αυτή, γιατί έχουμε πραγματικά πολύ προχωρημένες σχέσεις μαζί της αυτή τη στιγμή. Το πρόβλημά μας είναι να κάνουμε το οποιοδήποτε βήμα με τρόπο, ώστε να μπορούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα χωρίς να εγκαταλείψουμε καμία από τις δύο. Γι' αυτό αποδίδω μεγάλη σημασία στη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ. Εδώ θα δούμε τί πιστεύουν όλοι οι ηγέτες. Μετά από αυτό, θα συνεργαστούμε με τους άλλους ηγέτες», είπε, αν και υποβίβασε το ρόλο του ΝΑΤΟ σε μία τέτοια κρίση.
«Στο ΝΑΤΟ μιλάνε, δεν κάνουν δουλειά»
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν έχει μεγάλες προσδοκίες λίγες ώρες πριν από την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία θα αποφασίσει για την κρίση μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας.
«Τις επόμενες ημέρες θα συζητήσουμε με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ για την τρέχουσα κατάσταση, η οποία απειλεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Μαύρης Θάλασσας, ενώ σήμερα θα πραγματοποιήσουμε τη σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ μέσω τηλεδιάσκεψης. Η ελπίδα μας είναι οι γείτονές μας από τη Μαύρη Θάλασσα, η Ρωσία και η Ουκρανία, να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Αυτή τη στιγμή απομένει μόνο το ΝΑΤΟ. Με αυτή τη διάσκεψη κορυφής το ΝΑΤΟ πρέπει να καθορίσει τη στάση του και να κάνει ό,τι είναι να κάνει. Όπως γνωρίζετε, μέχρι στιγμής δεν έχουμε αντιμετωπίσει μια σοβαρή κατάσταση, όπως αποστολή στρατιωτών στην Ουκρανία. Όλοι μιλάνε, αλλά κανείς δεν κάνει δουλειά. Υπάρχει μια τέτοια κατάσταση. Ως εκ τούτου, η Ρωσία έχει πλέον αναπτύξει σημαντικό αριθμό στρατιωτών στα σύνορα. Φυσικά, δεν χρειάζεται να είσαι προφήτης για να προβλέψεις ποιο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μπροστά σε αυτήν την εικόνα. Ας δούμε τί θα πουν οι ηγέτες των συμμάχων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ σε αυτή τη τηλεδιάσκεψη. Φυσικά, θα δούμε τί θα πούμε κι εμείς ανάλογα με το τί θα πουν οι άλλοι κι έπειτα θα αποκαλύψουμε τη στάση μας», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.
«Οι S-400 περιμένουν και θα χρησιμοποιηθούν όπου χρειαστεί»
Απαντώντας στις έντονες επικρίσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που ρώτησε χθες «δεν ξέρω γιατί αγοράστηκαν οι S-400, δεν υπάρχει ενημέρωση εναντίον ποιων θα τους χρησιμοποιήσουμε», ο Τούρκος ηγέτες απάντησε ότι «ειδικά η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας, που βιώνουμε σήμερα, επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα αυτών των όπλων».
Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε επίσης ότι «η απάντηση στην ερώτηση ‘πού θα χρησιμοποιηθούν;’ είναι πολύ σαφής. Όποιος επιτεθεί στη χώρα μας με πύραυλο, εκεί θα χρησιμοποιηθούν. Λέγεται επίσης ότι ‘οι S-400 περιμένουν στο υπόστεγο’. Οι S-400 περιμένουν εκεί που πρέπει να περιμένουν. Φυσικά, αυτά είναι εμπιστευτικά θέματα. Έχουν γίνει όλες οι προετοιμασίες για τη χρήση αυτού του συστήματος, εάν χρειαστεί, και η διαδικασία προχωρά όπως θα έπρεπε».
«Προχωρούν θετικά οι συνομιλίες για τα F16/F-35»
Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τα αμερικανικά F-35 και F-16 με τις ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι αυτή η διαδικασία συνεχίζεται.
«Τόσο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας όσο και άλλοι αξιωματούχοι, στρατιωτικό προσωπικό και ανώτατα στελέχη, συνεχίζουν τις συνομιλίες τους με τους Αμερικανούς ομολόγους τους. Μέχρι στιγμής, οι συνομιλίες προχωρούν προς θετική κατεύθυνση. Το πλαίσιό μας είναι το εξής: Είτε δώστε μας αυτά τα αεροπλάνα, είτε ας κάνουμε έναν απολογισμό και ας συνεχίσουμε το δρόμο μας κάνοντας τη συντήρηση και την επισκευή των F-16 που έχουμε και εκσυγχρονίζοντας κάποια F-16», πρότεινε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr