Το φιλόδοξο σχέδιο μιας start-up να δημιουργήσει κρέας από… αέρα κοπανιστό!
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Η δημιουργία κρέατος κυριολεκτικά από τον αέρα ακούγεται σαν τεχνολογία που θα περίμενε κανείς να δει μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αλλά σύμφωνα με την Air Protein, είναι πολύ πραγματική και βιώσιμη.
Η Air Protein, η νεοφυής επιχείρηση που βρίσκεται πίσω από τον… σχεδιασμό κρέατος με βάση τον αέρα, συνιδρύθηκε από τη Δρ Lisa Dyson, μια βραβευμένη ερευνήτρια φυσικός και σύμβουλος στρατηγικής, με στόχο την παραγωγή εναλλακτικών προϊόντων κρέατος. Τέτοιες εναλλακτικές λύσεις κρέατος με βάση τα φυτά, όπως η Impossible Foods ή η Beyond Meat, ακούγονται όλο και περισσότερο αυτές τις ημέρες και προβάλλονται ως το βιώσιμο μέλλον της βιομηχανίας κρέατος, αλλά η Air Protein ανεβάζει τη βιωσιμότητα σε ένα εντελώς νέο επίπεδο με… πρωτεΐνες που προέρχονται από τον αέρα. Βασικά βασίζονται σε ένα μάτσο μικρόβια ικανά να μετατρέπουν το διοξείδιο του άνθρακα σε αμινοξέα, με το τελικό προϊόν να είναι ένα αλεύρι με βάση τις πρωτεΐνες που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή μιας σειράς προϊόντων χωρίς κρέας.
"Είναι η ζύμωση σε νέα εκδοχή", περιέγραψε τη διαδικασία η διευθύνουσα σύμβουλος της Air Protein, Lisa Dyson. "Επαναπροσδιορίζεται με τρόπο που την καθιστά αρνητική ως προς τον άνθρακα. Όταν αναλαμβάνετε τη ζύμωση σήμερα, στην πραγματικότητα παράγει διοξείδιο του άνθρακα. Αντίθετα, οι καλλιέργειές μας καταναλώνουν στοιχεία του αέρα και είναι σε θέση να παρασκευάσουν ένα θρεπτικό αλεύρι που είναι αρνητικό σε άνθρακα".
Η Air Protein είναι η μόνη νεοφυής επιχείρηση που ασχολείται σήμερα με την παραγωγή πρωτεϊνών από τον αέρα, αλλά η τεχνολογία της εμπνεύστηκε από έρευνα που διεξήγαγε η NASA τη δεκαετία του 1960. Προσπαθούσαν να βρουν τρόπους με τους οποίους οι αστροναύτες θα μπορούσαν να καλλιεργούν τη δική τους τροφή στα διαστημικά ταξίδια και ανακάλυψαν αυτά τα μικρόβια, τα λεγόμενα υδρογονότροφα, τα οποία, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, τρέφονταν με CO2 και παρήγαγαν αμινοξέα.
"Γρήγορα, όταν ο Δρ John Reed και εγώ εξετάζαμε πώς μπορούμε να έχουμε θετικό αντίκτυπο στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής", δήλωσε ο Dyson στο New Food Magazine. "Σκεφτόμασταν το ίδιο πρόβλημα - ελάχιστος χώρος, ελάχιστος χρόνος για την παραγωγή τροφής - αλλά σε διαφορετικό πλαίσιο. Αυτό ήταν που μας επέτρεψε να δούμε ότι αυτή η πολύ διαφορετική προσέγγιση είναι κάτι που θα μπορούσε πραγματικά να αντιμετωπίσει αυτό που χρειάζεται ο κόσμος αυτή τη στιγμή. Καταφέραμε να αξιοποιήσουμε τη σκέψη των επιστημόνων της NASA σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο".
Η παρασκηνιακή διαδικασία είναι προφανώς πολύ πιο περίπλοκη από ό,τι έχει αποκαλύψει μέχρι στιγμής η Air Protein, αλλά η εταιρεία ισχυρίζεται ότι είναι επίσης ο πιο βιώσιμος τρόπος παραγωγής πρωτεϊνών αυτή τη στιγμή. Η "μαγεία" συμβαίνει σε αυτές τις γιγάντιες κάθετες δεξαμενές που καταλαμβάνουν πολύ λιγότερη γη τόσο από τα βοσκοτόπια όσο και από τα χωράφια, ενώ η ενέργεια που απαιτείται για τη διαδικασία της ζύμωσης προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Έτσι, λέει ο Dyson, είναι και φθηνότερη και πιο βιώσιμη από άλλες εναλλακτικές λύσεις κρέατος.
"Το ένα είναι ότι οι βασικές εισροές είναι στοιχεία του αέρα που αναπνέουμε, οπότε υπάρχουν σε αφθονία και γύρω μας", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Air Protein. "Και το άλλο είναι ότι η ανανεώσιμη ενέργεια είναι μια άλλη βασική εισροή. Το ωραίο σε αυτό είναι ότι η ανανεώσιμη ενέργεια γίνεται όλο και πιο άφθονη και με όλο και χαμηλότερο κόστος".
"Αν θέλετε να συγκρίνετε τη διαδικασία παραγωγής μας με τη διαδικασία παραγωγής σόγιας, θα χρειαζόταν μια φάρμα σόγιας στο μέγεθος του Τέξας, μιας τεράστιας πολιτείας από άποψη έκτασης στις ΗΠΑ, για να σας δώσει την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης με μια φάρμα Air Protein στο μέγεθος της Walt Disney World", πρόσθεσε ο Dyson.
Ένα άλλο βασικό πλεονέκτημα που έχει η πρωτεΐνη που παράγεται από τον αέρα έναντι τόσο του συμβατικού κρέατος όσο και των πολλών εναλλακτικών φυτικών προϊόντων είναι ο χρόνος παραγωγής. Το πλούσιο σε πρωτεΐνες αλεύρι μπορεί να παραχθεί μέσα σε λίγες ημέρες, σε σύγκριση με τα χρόνια που απαιτούνται για την εκτροφή βοοειδών και τους μήνες και τους πόρους που απαιτούνται για την καλλιέργεια φυτών.
Είναι όμως ο κόσμος έτοιμος για πρωτεΐνες που παράγονται από μικρόβια που τρώνε C02; Λοιπόν, η Air Protein σίγουρα το πιστεύει, και αν οι τρέχουσες τάσεις στη βιομηχανία τροφίμων αποτελούν κάποια ένδειξη, έχουν δίκιο να είναι σίγουροι. Οι εναλλακτικές λύσεις κρέατος προσελκύουν σημαντική χρηματοδότηση και η ζήτηση από τους καταναλωτές με οικολογική συνείδηση είναι σίγουρα υπαρκτή, οπότε το θέμα είναι απλώς να δημιουργηθεί ένα αρκετά καλό προϊόν. Η Air Protein περιγράφει τα προϊόντα της ως "εξαιρετικά θρεπτικά, βιώσιμα και νόστιμα", αλλά θα πρέπει απλώς να δούμε τι θα σκεφτεί η αγορά όταν φτάσουν στα ράφια των καταστημάτων.
Γάζα: Οι επόμενες κινήσεις μετά την επίτευξη της εύθραυστης εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Προ των πυλών του Λευκού Οίκου ο Τραμπ: Το τελετουργικό της ορκωμοσίας, οι πρώτες αποφάσεις και οι διεθνείς αντιδράσεις
Καίτη Γκρέυ: Ο θρύλος του λαϊκού τραγουδιού που έζησε για να τραγουδάει
Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον έκαναν παύση από τις βασιλικές υποχρεώσεις - Για σκι μαζί με τα παιδιά τους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr