Ουκρανία ώρα μηδέν: Διπλωματικός πυρετός εν μέσω φόβων για ρωσική εισβολή – Διπλωματικά πυρά της Μόσχας και στρατιωτική κινητοποίηση
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 11 λεπτά ┋
Περισσότερα από 30 πολεμικά πλοία του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας απέπλευσαν από τα λιμάνια της Σεβαστούπολης και του Νοβοροσίσκ στο πλαίσιο ναυτικής άσκησης, ανακοίνωσε η διοίκηση του ρωσικού στόλου, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών των δυτικών χωρών για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Γιγαντιαία ναυτικά γυμνάσια
«Περισσότερα από 30 πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας απέπλευσαν από τη Σεβαστούπολη και το Νοβοροσίσκ στο πλαίσιο των ασκήσεων», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ρωσικός στόλος.
Την Πέμπτη επιπλέον έξι ρωσικά πολεμικά πλοία έφθασαν για ναυτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας που η Μόσχα προσάρτησε το 2014 από την Ουκρανία, προερχόμενα από τη Μεσόγειο.
Η Ρωσία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι το Πολεμικό Ναυτικό της θα πραγματοποιήσει γυμνάσια με τη συμμετοχή όλων των στόλων της από τον Ειρηνικό μέχρι τον Ατλαντικό. Επίσης αυτές τις ημέρες θα πραγματοποιηθεί γιγαντιαία στρατιωτική άσκηση στη Λευκορωσία από κοινού με λευκορωσικά στρατεύματα, κάτι που το ΝΑΤΟ φοβάται πως θα είναι η πρόφαση που ζητεί η Μόσχα για εισβολή στην Ουκρανία.
Διπλωματικά πυρά της Ρωσίας
«Είναι ολοφάνερο ότι κορυφαία πρόσωπα στην ενεργό παγκόσμια διπλωματία δυσκολεύονται να αναγνώσουν το πολύ σύντομο και απολύτως σαφές κείμενο του "πλέγματος μέτρων"», το βασικό δηλαδή περιεχόμενο των συμφωνιών του Μινσκ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Γι' αυτό και παρατηρείται να συνεδριάζουν υψηλόβαθμοι πολιτικοί σύμβουλοι των αρχηγών κρατών του «κουαρτέτου του Μινσκ», να διαβάζουν το ίδιο και το αυτό κείμενο και «να αδυνατούν να καταλήξουν στην ίδια προσέγγιση», σχολίασε ο Ρώσος εκπρόσωπος.
Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ «σαν σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς επτά χρόνια από τη στιγμή που Κίεβο, Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ, με τη μεσολάβηση της Ρωσίας και του ΟΑΣΕ, καθώς και με τη συνδρομή του "σχήματος της Νορμανδίας" (σ.σ. Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία), υπέγραψαν το "πλέγμα μέτρων", το οποίο κατέστη μοναδική και χωρίς εναλλακτικές βάση της διευθέτησης της ενδοουκρανικής κρίσης» και εν συνεχεία, «μετά την έγκρισή του με το ψήφισμα 2202 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατέστη μέρος του διεθνούς δικαίου, υποχρεωτικό προς εφαρμογή».
«Πριν από επτά χρόνια οι πλευρές της σύγκρουσης συμφώνησαν για τήρηση του καθεστώτος κατάπαυσης πυρός, απόσυρση δυνάμεων από τη γραμμή της αντιπαράταξης, παραχώρηση στο Ντονμπάς (σ.σ. ενιαία ονομασία μεγάλου τμήματος της ΝΑ Ουκρανίας) ειδικού καθεστώτος εντός της Ουκρανίας και στους κατοίκους του αμνηστία, διεξαγωγή συνταγματικής μεταρρύθμισης με έμφαση στην αποκέντρωση, αποκατάσταση των κοινωνικών-οικονομικών σχέσεων και ανταλλαγή κρατουμένων», αναφέρει με ειδική τοποθέτησή της η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, η οποία διαπιστώνει ότι «δυστυχώς τίποτε από αυτά δεν υλοποιήθηκε. Το Κίεβο συνεχίζει να σαμποτάρει τις υποχρεώσεις του, επιδεικνύοντας το αυτό δημοσίως υπό την ανοχή των δυτικών προστατών του».
Η Μ. Ζαχάροβα υπενθύμισε ότι προ ημερών «ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι "κανένα ειδικό καθεστώς, όπως φαντάζεται η Ρωσία, κανένα δικαίωμα βέτο δεν θα υπάρξει", αλλά και ότι δεν προβλέπεται διάλογος με το Ντονιέτσκ και το Λουγκάνσκ από τις συμφωνίες του Μινσκ» και αναρωτήθηκε «εάν γνωρίζετε ανάγνωση, καθώς όλα αυτά δεν είναι προφορικές υποχρεώσεις, αλλά κείμενο, το οποίο είναι προσιτό και μπορεί να διαβαστεί».
«Η Ρωσία τα φαντάζεται αυτά ακριβώς όπως είναι εκεί γραμμένα και θα ήταν πολύ ευτυχής εάν και οι υπόλοιποι μετέχοντες και υπογράφοντες των συμφωνιών και τα μέλη της ίδιας της διαδικασίας επίσης βασίζονταν όχι στη θεώρησή τους, αλλά στο κείμενο», επεσήμανε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι «είναι εξαιρετική πρακτική για όλους όσους κηρύσσουν το δίκαιο να βασίζονται στο πνεύμα και το γράμμα του νόμου και όχι να ασχολούνται με ερμηνείες», όπως και ότι το κείμενο αυτό των συμφωνιών του Μινσκ συνομολογήθηκε «από δραστήριους και υγιαίνοντες τώρα μετέχοντες της πολιτικής διαδικασίας», «αυτό συνέβη υπό την παρακολούθηση τηλεοπτικών καμερών, εξηγήθηκε μετά την υπογραφή του, μεταξύ άλλων και από Ουκρανούς αξιωματούχους».
Η υψηλόβαθμη Ρωσίδα διπλωμάτης υπογράμμισε ότι τόσο ο τότε πρόεδρος της Ουκρανίας Πετρό Ποροσένκο, όσο και ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Παύλο Κλίμκιν έκαναν λόγο για «άλμα, που έλαβε χώρα στο διπλωματικό πεδίο κατά την υπογραφή των εγγράφων αυτών, ενώ σχολίαζαν με σαφήνεια τι ήταν εκεί γραμμένο και πώς πρέπει να διαβαστεί».
Φόβοι για ρωσική εισβολή
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ, εκτιμούν πως η Ρωσία μπορεί να εισβάλει ακόμα και πριν από την ημερομηνία λήξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου σε 10 ημέρες, με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέιμς Σάλιβαν να προειδοποιεί για ενδεχόμενο εισβολής «ανά πάσα στιγμή».
«Βρισκόμαστε σε ένα παράθυρο όπου μια εισβολή θα μπορούσε να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή, και για να είμαστε σαφείς, αυτό περιλαμβάνει και τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων», υποστήριξε ο κ. Μπλίνκεν και μίλησε για αύξηση των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή. Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Βορειοατλαντική συμμαχία είναι «ενωμένη & προετοιμασμένη για κάθε σενάριο».
Νωρίτερα την Παρασκευή, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε με οικονομικές κυρώσεις την Ρωσία σε περίπτωση εισβολής ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν τηλεδιάσκεψη για την έκρυθμη κατάσταση.
Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο επιμένει ότι δεν υπάρχει στα σχέδιά του το ενδεχόμενο εισβολής στη γειτονική χώρα. Ωστόσο, όπως αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης περισσότεροι από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν στρατοπεδεύσει κοντά στα ρωσοουκρανικά σύνορα, ενώ ο στρατός της χώρας ξεκίνησε μαζικές ασκήσεις με τη γειτονική Λευκορωσία.
Πιθανή τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων Μπάιντεν και Πούτιν για το ουκρανικό
Σύμφωνα με τον Σάλιβαν, ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Αναμένω ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συζητήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Πούτιν (την κρίση στην Ουκρανία) αλλά δεν έχω κάτι να ανακοινώσω προς το παρόν», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Νέα τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων Μακρόν-Πούτιν
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα μιλήσει το μεσημέρι του Σαββάτου τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για την κρίση στα ρωσοουκρανικά σύνορα, την οποία η Δύση θέλει να επιλύσει «μέσω της διπλωματίας, του διαλόγου και της αποτροπής», ανακοίνωσε το Ελιζέ.
Στην τηλεδιάσκεψη που είχαν οι Δυτικοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, «επανέλαβαν ότι στηρίζουν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.
Ο Μπόρις Τζόνσον είπε στους συμμάχους του ότι «φοβάται για την ασφάλεια της Ευρώπης»
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε από την πλευρά του ότι «φοβάται για την ασφάλεια της Ευρώπης». «Ο πρωθυπουργός δήλωσε στην τηλεδιάσκεψη ότι φοβάται για την ασφάλεια της Ευρώπης υπό τις παρούσες συνθήκες», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του, μετά το τέλος μιας τηλεδιάσκεψης του Μπόρις Τζόνσον με τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΝΑΤΟ.
«Επισήμανε την ανάγκη οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να καταστήσουν απολύτως σαφές ότι θα υπάρξει ένα μεγάλο πακέτο οικονομικών κυρώσεων, που θα είναι έτοιμο να επιβληθεί, εάν η Ρωσία λάβει την ολέθρια και καταστροφική απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία», όπως σημείωσε το γραφείο του.
Κομισιόν: Κυρώσεις στον ενεργειακό και τον οικονομικό τομέα σχεδιάζει η Κομισιόν στην περίπτωση εισβολής της Ρωσίας
Οι κυρώσεις που θα επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περίπτωση μιας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία θα πλήξουν τον οικονομικό και τον ενεργειακό τομέα, καθώς επίσης και τις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Τζο Μπάιντεν.
«Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν παρουσίασε τις κυρώσεις ανά τομέα, στην περίπτωση μιας νέας στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Επανέλαβε ότι όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι και ότι οι κυρώσεις θα αφορούν τον οικονομικό και τον ενεργειακό τομέα, καθώς και τις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας», ανέφερε το γραφείο της σε μια ανακοίνωσή του.
Ελληνικό ΥΠΕΞ: Έκτακτη ανακοίνωση για τους Έλληνες στην Ουκρανία
Ανακοίνωση για τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ή ταξιδεύουν στην Ουκρανία εξέδωσε και το υπουργείο Εξωτερικών το βράδυ της Παρασκευής 11 Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα το ελληνικό ΥΠΕΞ συστήνει στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ή ταξιδεύουν στην Ουκρανία να βρίσκονται σε επαφή με την Πρεσβεία στο Κίεβο. Τα στοιχεία επικοινωνίας είναι τα ακόλουθα:
- Διεύθυνση: 30-i Andriivskiy uzviz Str., Kyiv 01901, UKRAINE
- Τηλέφωνα: 00380 44 3630780, 00380 44 3630781, 00380 44 3630782
- Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 00380 73 04 29 453
Όλο και περισσότερες χώρες ζητούν από τους πολίτες να φύγουν από την Ουκρανία
Μεταξύ των χωρών που καλούν τους πολίτες της να αποχωρήσουν είναι η Ολλανδία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα. Στην προειδοποίησή της η Λετονία επικαλείται «σοβαρή απειλή για την ασφάλεια που θέτει η Ρωσία». Νορβηγία, Ισραήλ, Ιαπωνία και Βόρεια Μακεδονία προστέθηκαν στις χώρες εκείνες που καλούν τους πολίτες τους να φύγουν από την Ουκρανία επικαλούμενες την κατάσταση ασφαλείας και τη συγκέντρωση μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας ανέφερε ότι «λόγω της σοβαρής και απρόβλεπτης» κατάστασης στην Ουκρανία, συμβουλεύει τους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στη χώρα αυτή και προτρέπει όσους βρίσκονται εκεί να την εγκαταλείψουν. Συμβούλευσε επίσης τους Νορβηγούς να μην ταξιδεύουν σε περιοχές της Ρωσίας που απέχουν λιγότερα από 250 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία, καθώς και να αποφεύγουν τα ταξίδια σε όλη τη Λευκορωσία, εκτός της πρωτεύουσας Μινσκ.
Η Λετονία από την πλευρά της κάλεσε τους πολίτες της να φύγουν από την Ουκρανία λόγω της «σοβαρής απειλής για την ασφάλεια που θέτει η Ρωσία» και μιας «αξιόπιστης απειλής κλιμάκωσης», όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι συγγενικά πρόσωπα του προσωπικού της πρεσβείας του στο Κίεβο αποχωρούν από την Ουκρανία, με την ισραηλινή κυβέρνηση να επικαλείται «μια επιδείνωση της κατάστασης» σε μια προφανή αναφορά στην κρίση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Η ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών προέτρεψε περαιτέρω τους Ισραηλινούς να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Ουκρανία και όσους βρίσκονται εκεί να «αποφεύγουν περιοχές εντάσεων».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας επίσης ανακοίνωσε σήμερα πως εξέδωσε οδηγία προς τους Ιάπωνες υπηκόους που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα, ενώ και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε τονίσει νωρίτερα πως οι Αμερικανοί πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία πρέπει να φύγουν «τώρα» από τη χώρα.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας με ανακοίνωσή του καλεί και εκείνο όλους τους πολίτες της χώρας, που σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Ουκρανία το προσεχές χρονικό διάστημα, να αποφύγουν να ταξιδέψουν προς τη χώρα αυτή. Επιπροσθέτως, προτρέπει όλους τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, οι οποίοι βρίσκονται τώρα στην Ουκρανία να την εγκαταλείψουν το συντομότερο.
Αυξάνεται η συμμετοχή στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισαν 38.000 πολίτες μέχρι τις 14:00 - Δείτε όλες τις εξελίξεις
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Νεκρός βρέθηκε Ισραηλινός ραβίνος - «Αντισημιτική τρομοκρατική ενέργεια»
Κομμωτήριο στον Ασπρόπυργο παρείχε και... ροζ υπηρεσίες
Η Adele αποχαιρετά το κοινό της: «Νιώθω εξαντλημένη συναισθηματικά και σωματικά»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr