Τουρκία και ΗΑΕ συζητούν διμερή αμυντική και στρατιωτική συνεργασία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) συζήτησαν στις αρχές αυτής της εβδομάδας την ανάπτυξη της αμυντικής και στρατιωτικής τους συνεργασίας μεταξύ του υπουργού Άμυνας των ΗΑΕ, Μοχάμεντ μπιν Άχμεντ Αλ-Μποουάρντι, και του Τούρκου πρεσβευτή στο Άμπου Ντάμπι, Τουγκάι Τουντζέρ.
Η συνάντηση έρχεται εν μέσω αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΑΕ, οι οποίες βρίσκονταν στον «πάγο» εδώ και δεκαετίες.
Ο διάδοχος του Άμπου Ντάμπι, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, επισκέφθηκε την Τουρκία πέρυσι, ανακοινώνοντας ένα πακέτο επενδύσεων 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για επενδύσεις στον πρώην περιφερειακό του αντίπαλο, ενώ πρόσφατα οι δύο χώρες υπέγραψαν και μια συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων (swap) για την ανακούφιση της ταλαιπωρημένης οικονομίας της Τουρκίας.
Ο υπουργός των ΗΑΕ τόνισε τους βαθείς δεσμούς μεταξύ των δύο φίλων χωρών σε όλους τους τομείς, κυρίως στον τομέα της άμυνας, ενώ ο Τούρκος πρέσβης μίλησε για την "προθυμία της Άγκυρας να ενισχύσει τους διμερείς δεσμούς με τα ΗΑΕ και να ανοίξει νέες προοπτικές κοινής συνεργασίας.
Επίσημη επίσκεψη Ερντογάν στα ΗΑΕ
Ο Ερντογάν πρόκειται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις 14 Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, αυτά τα ανοίγματα προς τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, τυγχάνουν έντονης κριτικής από την αντιπολίτευση και τους επικριτές της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Τούρκος αναλυτής κατηγόρησε ευθέως τον Ερντογάν ότι προσκαλεί στην Τουρκία τον ηγέτη ενός κράτους-τρομοκράτη, όπως είχε αποκαλέσει πολύ συχνά ο Τούρκος πρόεδρος το Ισραήλ.
«Ο πρόεδρος Ερντογάν είπε "θα πάω στη Γάζα". Πόσα χρόνια έχουν περάσει και ακόμα δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Δεν θυμόμαστε πια πόσα χρόνια. Δεν πήγαμε στη Γάζα, αλλά φέρνουμε τον πρόεδρό τους εδώ. Υπήρχε το "One Munite" (στο Νταβός). Τί έγινε; Έχει αλλάξει κάτι με το Ισραήλ και με αυτούς που σκότωναν παιδιά με τανκ σε αυτές τις ακτές ή άλλαξε κάτι στο Ισραήλ; Άλλαξαν την κρατική φιλοσοφία; Άρχισαν να δίνουν στους μουσουλμάνους το δικαίωμα να ζήσουν; Εγκατέλειψαν τη γη που κατέλαβαν; Πονάει κανείς όταν μιλάμε για αυτά τα πράγματα. Αυτό το θέμα δεν είναι μόνο του ΑΚΡ και του Ερντογάν. Μιλάμε για την αξιοπρέπεια όλων μας. Είπαμε, «Θα πάμε στη Γάζα» πριν από χρόνια και προκαλέσαμε λέγοντας ότι η ανατολική Ιερουσαλήμ είναι δική μας, σήμερα τα σπίτια των μουσουλμάνων καταστρέφονται στην ανατολική Ιερουσαλήμ και παραμένουμε σιωπηλοί, αλλά τώρα τον ηγέτη αυτού του κράτους που αποκαλούσαμε ‘τρομοκράτη’ τον Χέρτζογκ, τον υποδεχόμαστε όρθιοι. Προσκαλείτε έναν τρομοκράτη του οποίου είναι ηγέτης ενός κράτους-τρομοκράτη;».
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr