Η Μεσόγειος κινδυνεύει από ακραία καιρικά φαινόμενα
Ως ένα σπάνιο φαινόμενο σε έκταση και ένταση χαρακτηρίζει το κύμα πολικού ψύχους που σαρώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ο ακαδημαϊκός, καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
«Αυτό το φαινόμενο δεν είναι συχνό, είναι σπάνιο και μάλιστα στην έκταση και στην ένταση που είναι, διότι συνήθως οι θερμοκρασίες π.χ. στη Βόρεια Ντακότα είναι της τάξεως του -20. Φέτος πήγε στους -38 που με τους ανέμους κατεβαίνει περίπου στο -50 περίπου», ανέφερε ο κ. Ζερεφός μιλώντας στο Πρακτορείο FM 104,9 και πρόσθεσε πως «αυτό είναι καμπανάκι, με τη λογική ότι έχουμε πιο συχνά τα τελευταία 50 χρόνια ψυχρές εισβολές, όπως έχουμε και πιο συχνά καύσωνες σε πολλές περιοχές, όπως και στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».
Στη συνέχεια εξήγησε το φαινόμενο λέγοντας ότι «υπάρχει ένας μεγάλος πολικός στρόβιλος που παρατηρείται το χειμώνα στο νότιο και το βόρειο ημισφαίριο, ο οποίος μερικές φορές διαταράσσεται κατά τρόπο, έτσι ώστε να μπορεί να παροχετεύει πολικό αέρα σε μικρότερα γεωγραφικά πλάτη» κι αυτό ακριβώς είναι που έχει συμβεί και φέτος.
Όπως είπε αυτό έχει ξανασυμβεί αρκετές φορές στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. «Ήδη από τους πρώτους προσκυνητές (pilgrims), η Γιορτή των Ευχαριστιών (Thanksgiving Day) ορίστηκε έτσι ώστε να θυμούνται πώς γλίτωσαν από ένα φοβερό κατέβασμα του πολικού μετώπου, το οποίο οδήγησε σε απώλεια χιλιάδων μεταναστών της εποχής εκείνης», ανέφερε χαρακτηριστικά. «'Ενα μεγάλο μέρος του (30-35%) οφείλεται στην ανθρωπογενή παρέμβαση» και για τα υπόλοιπα ευθύνεται η φύση» είπε ακόμη.
«Είναι φαινόμενα που εξελίσσονται και δυστυχώς ο άνθρωπος, ιδίως μετά το 1950, έχει αρχίσει να επηρεάζει την πορεία εξέλιξης αυτών των ακραίων καταστάσεων και τις κάνει να εμφανίζονται όλο και πιο συχνά. Και γι' αυτό ανησυχούν οι επιστήμονες, διότι υπάρχει απώλεια ζωής, υπάρχει κόστος οικονομικό και γενικά δεν είναι ευχάριστο να έχουμε τέτοια ακραία φαινόμενα, είτε αυτά είναι στο πολύ κρύο είτε στην πολλή ζέστη» συμπλήρωσε.
Μπορεί να πλήξει «οποιαδήποτε περιοχή, οποιαδήποτε στιγμή, αλλά κυρίως τις περιοχές που είναι πιο ευάλωτες» και εξήγησε γιατί η Μεσόγειος π.χ. είναι μια ευάλωτη περιοχή στην εμφάνιση ακραίων καιρικών καταστάσεων. «Η Μεσόγειος είναι μια κλειστή θάλασσα, σαν μια κλειστή λίμνη, η οποία μερικές φορές υπερθερμαίνεται και η εποχική μεταβολή αυτής της υπερθέρμανσης της τοπικής ξεσπάει σε ξεσπάσματα ακραίας βροχής, καταιγίδων κ.λπ».
Επιστροφή στον Λευκό Οίκο για την οικογένεια Τραμπ: Ο ρόλος του κάθε μέλους – Ποιοι θα είναι στην πρώτη γραμμή και ποιοι στο περιθώριο
Μέση Ανατολή: Πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία
Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται 27χρονος που μεταφέρθηκε από τον Πύργο με τραύμα από όπλο ή μαχαίρι – Οι έρευνες της ΕΛΑΣ
Η Τέιλορ Σουιφτ προσφέρει δωρεές σε διάφορες οργανώσεις για τους πληγέντες του Λος Άντζελες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr