Ερντογάν: «Δεν πιστεύουμε στα υψηλά επιτόκια» - Στα τάρταρα πάλι η τουρκική λίρα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Δεν κάνει πίσω από την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος εμφανίζεται μάλιστα βέβαιος ότι θα έχει επιτυχία. «Θα μειώσουμε τόσο τη συναλλαγματική ισοτιμία όσο και τον πληθωρισμό με την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων. Θα το ρυθμίσουμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους μέσα στο αεροπλάνο επιστρέφοντας από το ταξίδι του στο Κατάρ ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στέλνοντας πάλι την τουρκική λίρα στα… τάρταρα. Το τουρκικό νόμισμα χάνει αυτή τη στιγμή έναντι του δολαρίου και του ευρώ κατά περίπου 1,5%.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι τα υψηλά επιτόκια είναι μια πολιτική που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους Δεν μπορούμε ποτέ να το επιτρέψουμε αυτό. Θα συνεχίσουμε σε αυτόν το δρόμο, σε αυτό το μονοπάτι», είπε ενώ σημείωσε ότι η Τουρκία, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, είναι η δεύτερη αναπτυσσόμενη χώρα στον κόσμο.
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ένας λόγος για τις αυξήσεις τιμών που παρατηρούνται σε ορισμένα προϊόντα αυτή τη στιγμή είναι η άνοδος των τιμών παγκοσμίως και ένας άλλος λόγος είναι οι άπληστοι καιροσκόποι στην αγορά.
Αιτία των αυξήσεων, το στοκάρισμα
Ο Ταγίπ Ερντογάν απέδωσε τις τρελές ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα στη χώρα κυρίως στους… μαυραγορίτες που στοκάρουν προϊόντα για να τα πουλήσουν ακριβότερα. «Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Κανείς δεν μπορεί να καταπιέζει τους πολίτες μας με αυτό τον τρόπο και να σφετερίζεται τα δικαιώματα των φτωχών. Θέλω να το ξέρουν», προειδοποίησε για άλλη μια φορά.
124 δισ. δολάρια το αποθεματικό της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας αυτή τη στιγμή είναι 124 δισεκατομμύρια δολάρια. «Αυτό το ποσό είναι σημάδι ότι δεν υπάρχει χώρος για φόβο. Επομένως, δεν έχουμε έλλειψη αποθεματικών», είπε, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αυξηθούν τα συναλλαγματικά αποθεματικά καθώς αυτή τη στιγμή η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας συνομιλεί με τις Κεντρικές Τράπεζες πολλών χωρών. Γίνονται πολλές συναντήσεις μαζί τους, όπως σημείωσε, ενδεχομένως για συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων.
Σχέσεις με Κατάρ και χώρες του Κόλπου
«Με το Κατάρ διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά ότι η στάση μας απέναντι σε περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα αλληλοκαλύπτεται. Θα ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία μας σε διάφορους τομείς.
Οι σχέσεις Τουρκίας - Κατάρ συμβάλλουν επίσης σημαντικά στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής. Η Τουρκία και το Κατάρ έχουν ενεργήσει αλληλέγγυα σε δύσκολες στιγμές και έχουν δείξει ότι είναι αληθινοί φίλοι», ανέφερε, ενώ για τις σχέσεις με τις άλλες χώρες του Κόλπου, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα να βελτιωθούν σύντομα.
«Η ελπίδα μας είναι οι σχέσεις μεταξύ όλων των αδελφών χωρών της περιοχής να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα», υπογράμμισε στέλνοντας μήνυμα βασικά προς τη Σαουδική Αραβία.
Κάλεσμα σε Ισραήλ
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην αναθέρμανση των σχέσεων με το Αμπού Ντάμπι, χωρίς να αποκλείει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει και με το Ισραήλ.
«Γιατί όχι μια τέτοια διαδικασία να μην υπάρξει και με το Ισραήλ; Επειδή εργαζόμαστε για την κυριαρχία της ειρήνης στην περιοχή, το θεωρούμε ωφέλιμο. Θα κάνουμε κι εμείς τα βήματά μας», είπε, ενώ ερωτηθείς εάν θα υπάρξει αμοιβαίος διορισμός πρεσβευτών, ο Ερντογάν είπε: «Όλα θα γίνουν. Η ισραηλινή πλευρά γνωρίζει ήδη ποιες είναι οι ευαισθησίες μας. Κι εμείς γνωρίζουμε τις ευαισθησίες του Ισραήλ. Επομένως, θα λύσουμε το πρόβλημα με βάση αυτές τις ευαισθησίες».
«Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις για Καβάλα και Ντεμιρτάς»
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι δεν θέλει να σχολιάσει καν, γιατί δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις για τον Τούρκο ακτιβιστή Οσμάν Καβάλα και τον Κούρδο ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς που βρίσκονται στη φυλακή.
«Δεν χρειάζεται να το σχολιάσουμε αυτό το θέμα. Δεν αναγνωρίζουμε τις αποφάσεις για τον Καβάλα, τον Ντεμιρτάς και ούτω καθεξής. Είναι τόσο απλό. Για εμάς, είναι άκυρες. Πόσες φορές το έχουμε εξηγήσει; Αν θέλουν, ας το καταλάβουν, αλλιώς όχι. Εμείς εμπιστευόμαστε τη δική μας κρίση και αποφάσεις. Δεν αναγνωρίζουμε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ας κάνουν ό,τι εκείνοι καταλαβαίνουν», είπε χαρακτηριστικά.
Πρότεινε ξανά τουρκική διαμεσολάβηση στην Ουκρανία
Όσον αφορά την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και τον αντίκτυπό της στις περιφερειακές και παγκόσμιες ισορροπίες, ο Ερντογάν δήλωσε ότι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τα περίχωρά της και πρότεινε πάλι τουρκική διαμεσολάβηση.
«Ελπίζουμε ότι η ένταση δεν θα αυξηθεί περαιτέρω και η σταθερότητα στην περιοχή να διατηρηθεί. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε -όσο το δυνατόν καλύτερα- τη δημιουργία ενός καναλιού διαλόγου. Με τη συγκατάθεση και των δύο μερών, μπορούμε να προσφέρουμε υποστήριξη και διαμεσολάβηση. Φυσικά, θα το κάνουμε χωρίς κανένα δισταγμό για την ειρήνη της περιοχής», είπε.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr