Μετάλλαξη Μποτσουάνα: O ΠΟΥ την ονομάζει «Όμικρον» - «Παραλλαγή ανησυχίας»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που συνεδρίασε την Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου, για να αξιολογήσει το νέο, παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, αποφάσισε να το χαρακτηρίσει «παραλλαγή ανησυχίας». Στην παραλλαγή B.1.1.529 δόθηκε η ονομασία «Όμικρον» από το γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή αυτή επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, σε σύγκριση με τις άλλες «παραλλαγές ανησυχίας». Τα κρούσματα της Όμικρον φαίνεται ότι αυξάνονται σχεδόν σε όλες τις επαρχίες της Νότιας Αφρικής.
Ως παραλλαγή «ενδιαφέροντος» ορίζεται από τον ΠΟΥ κάθε παραλλαγή του κορονοϊού που παρουσιάζει γενετικές τροποποιήσεις οι οποίες, δυνητικά, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη μεταδοτικότητα του ιού, τη σοβαρότητα της νόσησης αλλά και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ή θεραπειών. Μία παραλλαγή «ενδιαφέροντος», μετατρέπεται σε «ανησυχίας» όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να μεταδίδεται ευκολότερα και ταχύτερα, να κάνει τη νόσηση περισσότερο σοβαρή ή να είναι πιο ισχυρή απέναντι στον εμβολιασμό ή τις θεραπείες αντιμετώπισής της.
Σε ανεμβολίαστους επωάζονται οι μεταλλάξεις
Σύμφωνα με την τοποθέτηση Καναδών εμπειρογνωμόνων την Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου, είναι νωρίς για να εκτιμηθεί ο πιθανός αντίκτυπος που θα έχει η μετάλλαξη Όμικρον και, για την ώρα, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα υπάρχοντα εμβόλια κατά του κορονοϊού δεν εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά. Ο δρ. Άιζαν Μπόγκοχ, λοιμωξιολόγος στο Τορόντο, προέτρεψε τους Καναδούς να εμβολιαστούν, αν δεν το έχουν κάνει ήδη, ενώ δήλωσε ότι η νέα παραλλαγή ουσιαστικά δείχνει τη σημασία της καθολικής πρόσβασης στο εμβόλιο, αφού κάθε νέα μετάλλαξη επωάζεται σε ανεμβολίαστους ανθρώπους.
Στη Νότια Αφρική έχουν εντοπιστεί περίπου 100 κρούσματα της παραλλαγής, κυρίως στην πιο πυκνοκατοικημένη επαρχία της χώρας, την Γκαουτένγκ. Την Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου, νοτιοαφρικανοί επιστήμονες εξέφρασαν στην κυβέρνηση την ανησυχία τους για τον μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη μεταδοτικότητα και ζήτησαν από τον ΠΟΥ τη σύγκλιση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση της κατάστασης. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν μεγάλη εξάπλωση της «Όμικρον» στην Γκαουτένγκ και ενδεχόμενη εξάπλωσή της και σε άλλες οκτώ επαρχίες της χώρας.
Πολύ χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα
Την Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου, ο αριθμός κρουσμάτων της Νοτίου Αφρικής σχεδόν διπλασιάστηκε, μετρώντας 2.465 νέες μολύνσεις. Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι η αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να οφείλεται στην εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον, παρότι το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Νοσημάτων (NICD) της χώρας δεν απέδωσε εκεί την αύξηση.
Στη χώρα μόλις το 24% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με το ινστιτούτο Johns Hopkins. Καθημερινά γίνονται λιγότεροι από 130.000 εμβολιασμοί ημερησίως – αριθμός εξαιρετικά χαμηλός συγκριτικά με τον στόχο της κυβέρνησης για 300.000 εμβολιασμούς την ημέρα.
Όπως όλοι οι ιοί, έτσι και ο κορονοϊός εξελίσσεται με την εξάπλωσή του, εμφανίζοντας με αυτό τον τρόπο και τις παραλλαγές του. Πολλές από αυτές, συμπεριλαμβανομένων και όσων φέρουν «ανησυχητικές» μεταλλάξεις, συχνά απλώς δεν επιβιώνουν. Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο είναι σε επιφυλακή για τις μεταλλάξεις που μπορεί να είναι περισσότερο μεταδοτικές ή θανατηφόρες, αλλά η αξιολόγηση της επικινδυνότητάς τους μπορεί να πάρει χρόνο. Η παραλλαγή Όμικρόν, είναι η πέμπτη παραλλαγή του Covid – 19 που χαρακτηρίζεται «ανησυχητική»- με τις άλλες τέσσερις να είναι οι Άλφα, Βήτα, Γάμμα και Δέλτα. Η Λάμδα και η Μι έχουν χαρακτηριστεί ως παραλλαγές «ενδιαφέροντος».
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr