Σκάνδαλο Pegasus: Συγκλονίζει τη Γαλλία η υπόθεση κατασκοπείας
Τα τηλέφωνα προσβλήθηκαν το 2019 και 2020 και εμφάνισαν ίχνη του λογισμικού που έχει αναπτυχθεί από την ισραηλινή εταιρεία NSO🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Συγκλονίζει τη Γαλλία το νέο σκάνδαλο παρακολουθήσεων. Τα τηλέφωνα τουλάχιστον πέντε Γάλλων υπουργών και ενός διπλωμάτη που υπηρετεί στη γαλλική προεδρία είχαν προσβληθεί από το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα της Mediapart και επιβεβαιώθηκαν από δύο πηγές της έρευνας.
Pegasus Project: Υπουργοί και διπλωμάτης, θύματα του λογισμικού κατασκοπείας
Τα τηλέφωνα προσβλήθηκαν το 2019 και 2020 και εμφάνισαν ίχνη του λογισμικού που έχει αναπτυχθεί από την ισραηλινή εταιρεία NSO κατά τη διάρκεια ελέγχων των γαλλικών υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα. Οι πέντε υπουργοί είναι ο Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ (Παιδείας), η Ζακλίν Γκουρό (Εδαφικής Συνοχής, υπουργείο Εσωτερικών), Ζυλιέν Ντεναρμαντί (Γεωργίας από το 2020, Πόλης και Στέγης προηγουμένως), Εμανουέλ Ουαργκόν (Στέγης, Οικολογικής Μετάβασης προηγουμένως) και Σεμπαστιέν Λεκορνύ (Υπερπόντιων Εδαφών). Ο διπλωμάτης ανήκει στην διπλωματική υπηρεσία του Μεγάρου των Ηλυσίων και συνεργάζεται για διεθνή θέματα με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 18 Ιουλίου από κοινοπραξία 17 διεθνών μέσων ενημέρωσης αποκάλυψε ότι το λογισμικό Pegasus, το οποίο αναπτύχθηκε από τον ισραηλινό όμιλο NSO έχει επιτρέψει την διείσδυση και κατασκοπεία στα τηλέφωνα 180 δημοσιογράφων, 600 πολιτικών, 85 ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και 65 διευθυντών επιχειρήσεων σε διάφορες χώρες.
Η δημοσιογραφική ερευνητική δουλειά βασίσθηκε σε κατάλογο 50.000 τηλεφωνικών αριθμών που έχουν επιλέξει οι πελάτες της NSO από το 2016 και περιήλθε στην κατοχή της οργάνωσης Forbidden Stories και της Διεθνούς Αμνηστίας. Πλήθος αγωγών έχει κατατεθεί στην Γαλλία απο θύματα του λογισμικού.
Το Μαρόκο έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποίησε το λογισμικό, γεγονός που διαψεύδει η Ραμπάτ κάνοντας λόγο για «ισχυρισμούς ψευδείς και αβάσιμους» και πυροδοτώντας δικαστικές έρευνες στην Γαλλία, την Ισπανία και την Γερμανία.
Κορονοϊός: 2.046 κρούσματα, 33 θάνατοι, 331 διασωληνωμένοι
Θεσσαλονίκη: Ποινή φυλάκισης 15 μηνών σε αρνητή πατέρα
Κορονοϊός: Πώς γίνεται η επίσκεψη σε οδοντίατρο - Πότε χρειάζεται rapid test
Εκλογές Γερμανία: Οι ημερομηνίες - σταθμοί στη 16ετη θητεία της Άνγκελα Μέρκελ
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr