Τούρκος υπ. Γεωργίας: Αίτημα Ελλάδας προς Τουρκία για πυροσβεστικά αεροπλάνα
Ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι δύο αεροπλάνα, που είχαν έρθει από το εξωτερικό για να συνδράμουν τις πυρκαγιές στην Τουρκία, έφυγαν λόγω της σοβαρότητας των πυρκαγιών στην Ελλάδα και την ΕΕ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Για αίτημα της Ελλάδας προς την Τουρκία για πυροσβεστικά αεροπλάνα κάνει λόγο ο Τούρκος υπουργός Γεωργίας και Δασών, Μπεκίρ Πακντεμιρλί. «Το εξετάζουμε. Με την εκτόνωση των πυρκαγιών εδώ, αν καταφέρουμε να το παράσχουμε, θα το παράσχουμε στην Ελλάδα», δήλωσε όταν κλήθηκε να σχολιάσει αν υπάρχει αίτημα της Ελλάδας για κατασβεστικό αεροπλάνο.
Ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι δύο αεροπλάνα, που είχαν έρθει από το εξωτερικό για να συνδράμουν τις πυρκαγιές στην Τουρκία, έφυγαν λόγω της σοβαρότητας των πυρκαγιών στην Ελλάδα και την ΕΕ. Η δήλωσή του ωστόσο προκάλεσε την αντίδραση της τουρκικής αντιπολίτευσης, τόσο του CHP όσο και του Καλού Κόμματος (της Μεράλ Ακσενέρ). «Εσείς οι ίδιοι είχατε δηλώσει ότι δεν υπάρχει πυροσβεστικό αεροσκάφος στο στόλο μας. Ανατρέξτε στη μνήμη σας, τουλάχιστον μην κοροϊδεύετε τον λαό μας. Μακάρι ο Αλλάχ να σας φωτίσει», αναφέρουν σχόλια βουλευτών της αντιπολίτευσης.
Υπό έλεγχο μεγάλο μέρος των πυρκαγιών στην Τουρκία – «Κυνήγι» επικριτών Ερντογάν – Στα 30 δις. οι ζημιές
Στο μεταξύ, οι φλόγες, με τις οποίες η Τουρκία μάχεται εδώ και περίπου 12 ημέρες έχουν σβήσει σε μεγάλο βαθμό. Οι πυρκαγιές, που μετέτρεψαν τα δάση και ορισμένες κατοικημένες περιοχές σε στάχτη, ειδικά στην περιοχή Μαναβγκάτ, τέθηκαν υπό έλεγχο, όπως επίσης στην Αττάλεια και τη Μαρμαρίδα έχουν σβήσει. Στη Μούγλα μόνο μαίνονται ακόμη 5 πυρκαγιές.Σε δήλωσή του στο Twitter σχετικά με την τελευταία κατάσταση των πυρκαγιών ο Ερντογάν ανέφερε:
«Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την κατάσβεση των πυρκαγιών, αυξάνοντας συνεχώς τον αριθμό των οχημάτων μας επίγειας και αεροπορικής επέμβασης. Δεν θα παραδώσουμε ποτέ τη χώρα μας στην έρημο, δεν θα την αφήσουμε άνυδρη», σημείωσε, προσθέτοντας ότι από τις 202 από τις 214 δασικές πυρκαγιές σε 46 επαρχίες τέθηκαν υπό έλεγχο.
Συνελήφθη γυναίκα στην πυρόπληκτη Μούγλα γιατί κάλεσε την κυβέρνηση να παραιτηθεί
Η αστυνομία στην επαρχία Μούγλα της Τουρκίας συνέλαβε μια γυναίκα στη συνοικία Μιλάς, η οποία διαμαρτυρήθηκε στον υπουργό Δασών, Μπεκίρ Πακντεμιρλί, την ώρα που επισκέπτονταν την περιοχή όπου μαίνονται πυρκαγιές εδώ και μέρες. Η γυναίκα διαμαρτυρήθηκε φωνάζοντας την κυβέρνηση να παραιτηθεί.
«Ο κύριος (Πακντεμιρλί) φτάνει μόλις τώρα», είπε η γυναίκα, αφού προσπαθούσε για δύο ημέρες να σβήσει με συμπολίτες της τη φωτιά. «Σας περιμέναμε μέχρι τις 4:30 το πρωί, πού ήταν τα ελικόπτερα; Οι άνθρωποι έχασαν τα πάντα στη φωτιά. Πολεμήσαμε μέχρι το ξημέρωμα στα βουνά. Ντροπή σας!», είπε. Ο υπουργός εγκατέλειψε την περιοχή λίγο αργότερα.
CHP: 30 δις. ευρώ οι ζημιές από τις πυρκαγιές
Ο βουλευτής του CHP στην Αττάλεια, Τσετίν Οσμάν Μπουντάκ, κάνοντας έναν πρόχειρο υπολογισμό της ζημιάς από τις πυρκαγιές, υπολόγισε ότι το κόστος θα ξεπεράσει τα 300 δισεκατομμύρια λίρες (ήτοι 30 δις ευρώ), με το Μαναβγκάτ της Αττάλειας να έχει καταγράψει τις μεγαλύτερες απώλειες.
Το μένος κατά της κυβέρνησης είναι τόσο μεγάλο που ακόμη και βουλευτές της αντιπολίτευσης «εύχονται» οι πυρκαγιές να δυναμώσουν, προκειμένου να φύγει ο Ερντογάν από την εξουσία. Ο βουλευτής του CHP, Τζαν Ατακλί, δημοσίευσε ένα βίντεο στο κανάλι του στο YouTube, δηλώνοντας ότι «για να φύγει ο Ερντογάν, χρειάζονται μεγάλες πυρκαγιές».
Δημοσκόπηση Ipsos: Το 82% πιστεύει ότι η χώρα έχει πάρει λάθος δρόμο
Την ίδια ώρα το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά στην Τουρκία αυξήθηκε από το 65% στο 82% τους τελευταίους πέντε μήνες. Σε έρευνα που διεξήγαγε η παγκόσμια εταιρεία δημοσκοπήσεων Ipsos σε 28 χώρες, το 82% των συμμετεχόντων εξέφρασαν την άποψη ότι η Τουρκία βρίσκεται σε λάθος δρόμο.
Σε αντίστοιχη έρευνα το Φεβρουάριο, το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 65%. Η Τουρκία κατατάσσεται επομένως τέταρτη στον κόσμο, μετά την Κολομβία, το Περού και τη Νότια Αφρική, όπου οι κάτοικοί τους ανησυχούν για τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας. Το Φεβρουάριο, η Τουρκία ήταν στην 9η θέση.
«Ποιες είναι οι ανησυχίες των Τούρκων;»
Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι η φτώχεια και η εισοδηματική ανισότητα είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Τουρκία είναι επίσης στο επίπεδο του 40%, σημειώνοντας μία αύξηση 9 μονάδων, που είναι πολύ πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Η ανεργία, η φτώχεια/κοινωνική ανισότητα, η οικονομική/πολιτική διαφθορά και τα ζητήματα υγείας είναι τα κύρια θέματα που ανησυχούν περισσότερο τους Τούρκους μετά τον κορονοϊό. Η ανεργία είναι η δεύτερη ανησυχία με 32%, ακολουθούμενη από τη φτώχεια και την ανισότητα με 31% και τη διαφθορά με 30%.
Φωτιά Εύβοια: Ολονύχτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις - Πού εντοπίζονται τα προβλήματα
Φωτιά: Κάηκαν 460.000 στρέμματα στην Εύβοια – Δορυφορικές εικόνες
Καιρός: Ανεβαίνει η θερμοκρασία, έρχονται ξανά 40αρια – Πού υπάρχει πιθανότητα βροχής
Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr