Ισημερινός: Απορρίφθηκε η προσφυγή Ασάνζ στη Δικαιοσύνη
Ο ιδρυτής του WikiLeaks θεωρεί ότι θέλουν να τερματίσουν το άσυλό του και οι δικηγόροι του άσκησαν έφεση. Πάντως, στελέχη του προσωπικού της πρεσβείας φέρονται να έχουν διαμαρτυρηθεί για τη συμπεριφορά του🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ έκρινε τη Δευτέρα ότι οι Αρχές του Ισημερινού προσπαθούν να «τερματίσουν» το άσυλο που του παραχώρησαν και την παραμονή του στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο, προκειμένου να εκδοθεί στις ΗΠΑ.
Πάντως, δικαστήριο στο Κίτο απέρριψε την προσφυγή του εναντίον των νέων συνθηκών διαβίωσής του στη διπλωματική αποστολή της χώρας στη Βρετανία.
Ο Ασάνζ κατέθεσε μέσω βιντεοσύνδεσης στην ακροαματική διαδικασία στο Κίτο για την προσφυγή του εναντίον της κυβέρνησης του Ισημερινού, που μεταξύ άλλων απαιτεί πλέον να καλύπτει ο ίδιος τα έξοδα για την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη, τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του και την πρόσβασή του στο Διαδίκτυο, και να καθαρίζει τις ακαθαρσίες της γάτας που τον συντροφεύει.
Ο 47χρονος ιδρυτής του WikiLeaks κατέφυγε στην πρεσβεία της λατινοαμερικανικής χώρας στο Λονδίνο πριν από έξι χρόνια, για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψής του έπειτα από καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις. Η υπόθεση αυτή στο μεταξύ μπήκε στο αρχείο, αλλά ο Ασάνζ παραμένει στη διπλωματική αποστολή διότι φοβάται πως οι βρετανικές αρχές θα τον συλλάβουν για παραβίαση των όρων της προσωρινής απελευθέρωσής του με απώτερο σκοπό να τον παραδώσουν στις αμερικανικές αρχές.
Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο Ασάνζ είπε ότι οι νέοι κανόνες που του επιβλήθηκαν αποτελούν ένδειξη πως ο Ισημερινός θέλει να τον διώξει από την πρεσβεία, ενώ εκτίμησε ότι ο πρόεδρος της χώρας Λενίν Μορένο έχει ήδη αποφασίσει να τερματίσει το άσυλο που του είχε δοθεί κι απλώς ακόμη δεν έχει διατάξει να εφαρμοστεί η απόφασή του.
«Εάν ο κ. Ασάνζ θέλει να παραμείνει (στην πρεσβεία) και τηρεί τους κανόνες (...) μπορεί να παραμείνει για όσο επιθυμεί», αντέταξε ο γενικός εισαγγελέας του Ισημερινού Ινίγο Σαλβαδόρ και πρόσθεσε πως η παραμονή του έχει στοιχίσει στο Κίτο 6 εκατομμύρια δολάρια.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού, Χοσέ Βαλένσια, απέφυγε να σχολιάσει την εκτίμηση του Αυστραλού ότι το Κίτο επιδιώκει ο ιδρυτής του WikiLeaks να παραδοθεί στις αμερικανικές αρχές.
Η δικαστής Καρίνα Μαρτίνες απέρριψε την προσφυγή ως «απαράδεκτη» και επισήμανε ότι εναπόκειται στο ΥΠΕΞ της χώρας να ρυθμίζει τους όρους διαβίωσης του Τζούλιαν Ασάνζ. Η ομάδα των δικηγόρων του Ασάνζ υπέβαλε αμέσως έφεση. Ο Ασάνζ, μέσω της προσφυγής του Ισπανού πρώην δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, μέλους της νομικής ομάδας που τον εκπροσωπεί, ζητούσε να αρθούν οι νέοι κανόνες για τις επισκέψεις που δέχεται, τις επικοινωνίες του και την υγιεινή.
Στελέχη του προσωπικού της πρεσβείας φέρονται να έχουν διαμαρτυρηθεί διότι ο Ασάνζ κάνει σκέιτ στους διαδρόμους, παίζει ποδόσφαιρο κι αντιμετωπίζει επιθετικά τους φύλακες. Η κυβέρνηση της χώρας έχει εξάλλου εκφράσει την αντίθεσή της σε αναρτήσεις του στο Διαδίκτυο για ακανθώδη πολιτικά ζητήματα, ανάμεσά τους για το αυτονομιστικό κίνημα της Καταλονίας.
Οι νέοι κανόνες αποσκοπούν στην επίλυση των ζητημάτων που προέκυψαν, είπε ο Σαλβαδόρ. Ο ίδιος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα σε δημοσιογράφους πως το Λονδίνο είχε διαβεβαιώσει το Κίτο τον Αύγουστο ότι ο Ασάνζ δεν θα εκδοθεί σε τρίτη χώρα εάν βγει από την πρεσβεία.
Ο Βαλένσια εξέφρασε «απογοήτευση» μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς την περασμένη εβδομάδα για την προσφυγή του Ασάνζ στη δικαιοσύνη του Ισημερινού και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του Ισημερινού δεν σκοπεύει πλέον να παρεμβαίνει σε εκείνη της Βρετανίας εξ ονόματος ή υπέρ του ιδρυτή του WikiLeaks στις συνομιλίες για την κατάστασή του.
Η έρευνα που διενεργείται ενόψει της άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος του Ασάνζ από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς στην Αλεξάντρια, στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, δεν έχει μπει ποτέ στο αρχείο. Σύμφωνα με δικαστική πηγή, η έρευνα αυτή αφορά μεταξύ άλλων τη διαρροή εγγράφων της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) στον WikiLeaks.
Κατώτατος μισθός: Στη Βουλή το νομοσχέδιο - Ποιες αλλαγές έγιναν
ΣΥΡΙΖΑ για σύλληψη Ρωμανού: «Αστυνομικές πρακτικές τύπου "συνήθως υπόπτων" δεν αρμόζουν σε κράτος δικαίου»
Γάζα: Νεκρή όμηρος σε σημείο που δέχθηκε επίθεση από το Ισραήλ ανακοίνωσε η Χαμάς
Μαρινάκης: Η ομιλία του Καραμανλή ήταν ενωτική - Ύβρεις από τον Σαμαρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr