Καλλιεργούσαν σοκολάτα από το 3.400 π.Χ. στον Αμαζόνιο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ┋
Πάνω 1.500 χρόνια νωρίτερα από τις προγενέστερες εκτιμήσεις είναι η καλλιέργεια του κακάο, σύμφωνα με νέα ευρήματα. Όπως καταγράφουν οι επιστήμονες, το κακαόδεντρο ξεκίνησε να καλλιεργείται για πρώτη φορά στη Νότια -όχι στην Κεντρική- Αμερική και συγκεκριμένα στην περιοχή του Άνω Αμαζονίου έως τους πρόποδες των Άνδεων, πριν από περίπου 5.400 χρόνια. Κατά τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, η καλλιέργειά του είχε ξεκινήσει στην Κεντρική Αμερική πριν από περίπου 3.900 χρόνια.
Ερευνητές από Καναδά, Γαλλία, ΗΠΑ και Ισημερινό, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάικλ Μπλέικ του Τμήματος Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ, εξέτασαν κεραμικά από την περιοχή Σάντα Άνα-Λα Φλόριντα στο νοτιοανατολικό Ισημερινό (Εκουαδόρ), την αρχαιότερη γνωστή τοποθεσία του προκολομβιανού πολιτισμού Μάγιο-Τσιντσίπε.
Σε αυτά βρήκαν ενδείξεις χρήσης κακάο πριν από περίπου 5.400 χρόνια - συγκεκριμένα σπόρους του φυτού (Theobroma cacao) στο εσωτερικό σπασμένων κεραμικών σκευών, υπολείμματα θεοβρωμίνης (πικρής αλκαλοειδούς ουσίας που υπάρχει στο καλλιεργημένο κακαόδεντρο αλλά όχι στο άγριο στη φύση), καθώς και ίχνη αρχαίου DNA που είναι μοναδικά στο εξημερωμένο κακαόδεντρο.
Το κακάο και οι σπόροι του χρησιμοποιούνταν ως μέσο ανταλλαγής αγαθών παίζοντας τον ρόλο του νομίσματος, καθώς επίσης και για την παραγωγή ροφημάτων σοκολάτας, που καταναλώνονταν στις γιορτές και στις τελετές στην προκολομβιανή Αμερική.
Η σχετική επιστημονική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Ecology & Evolution».
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr