Αντιμέτωπη με λειψυδρία η Τουρκία
Τα προβλήματα της λειψυδρίας στην Τουρκία αυξάνονται λόγω της αυξανόμενης ζήτησης και της κλιματικής αλλαγής🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Σύμφωνα με έρευνα του Reuters, «η αύξηση του πληθυσμού, η αστικοποίηση, η κλιματική αλλαγή και η κακή διαχείριση των υδάτων είναι οι κύριοι λόγοι για τη μείωση της προμήθειας νερού στην Τουρκία».
Το διαθέσιμο νερό στην Τουρκία μειώνεται σταθερά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, φθάνοντας σε λιγότερα από 1.350 κυβικά μέτρα ανά άτομο το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Κρατικών Υδραυλικών Έργων (DSI).
Τα Ηνωμένα Έθνη κατατάσσουν μια χώρα στην κατηγορία της λειψυδρίας όταν το νερό πέσει κάτω από τα 1.700 κυβικά μέτρα/άτομο.
«Αντί να προσπαθούμε να μειώσουμε τη ζήτηση νερού ή να μειώσουμε το ποσό που χάνεται μέσω σπασμένων σωλήνων και διαρροών, είμαστε απλώς επικεντρωμένοι στη μεγαλύτερη τροφοδοσία με την κατασκευή νέων φραγμάτων», δήλωσε ο Ακγκιούν Ιλχάν, εμπειρογνώμονας σε θέματα διαχείρισης νερού στο Κέντρο Πολιτικής της Κωνσταντινούπολης. «Τα φράγματα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο οικοσύστημα», δήλωσε ο Ιλχάν.
Η γεωργία καταναλώνει ετησίως περίπου το 75% του νερού, σύμφωνα με τη Σάρα Μαρζάνι Ζαντέχ, υπεύθυνη για την ποιότητα των υδάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Γκιοκχάν Οζερτάν, καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου της Κωνσταντινούπολης, τόνισε ότι «οι προσπάθειες για τους αγρότες να στραφούν προς εξοικονόμηση νερού, αλλά και απαιτητικές για την ενέργεια μέθοδοι άρδευσης μέχρι στιγμής δεν έχουν αποφέρει καμία σημαντική αλλαγή».
Τα προβλήματα νερού της Τουρκίας θα αυξηθούν περαιτέρω λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον İlhan.
«Οι κλιματικές επιπτώσεις, όπως η ξηρασία και οι πλημμύρες, μπορεί να μειώσουν τις αποδόσεις των βασικών τουρκικών εξαγωγικών καλλιεργειών, όπως τα φουντούκια, τα βερίκοκα και το σιτάρι, κατά 40% την επόμενη δεκαετία», δήλωσε ο Οζερτάν.
Πολλοί αγρότες που αγωνίζονται να επιβιώσουν οικονομικά μετακινούνται σε μεγάλες πόλεις, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στην παροχή νερού εκεί, σύμφωνα με το Reuters.
Οι δήμαρχοι της αντιπολίτευσης από 22 πόλεις, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 65 %του πληθυσμού της χώρας, υπέγραψαν ένα μανιφέστο, με το οποίο δεσμεύονται να διαχειριστούν καλύτερα το νερό τον Μάρτιο και κάλεσαν την κυβέρνηση να κάνει το ίδιο.
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα: Επιμένει ο Νετανιάχου στο τελεσίγραφό του – Καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς
Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών – Τι πρέπει να ξέρετε
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr