Εμβόλιο AstraZeneca: Εκτακτη σύσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη χρήση του
Συνεδριάζει εκτάκτως ο ΠΟΥ την Τρίτη, 16 Μαρτίου, για το εμβόλιο της AstraZeneca - Οι 18 χώρες που έχουν αναστείλει τη χρήση του - Τι θα κάνει η Ελλάδα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς μετά την αναστολή εμβολιασμών από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, για το θέμα παίρνει θέση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Συγκεκριμένα, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υποστήριξε πως τα συστήματα, τα οποία έχουν επιφορτιστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας επεξεργάζονται όλα τα στοιχεία έτσι ώστε να διερευνήσουν κάθε είδους παρενέργεια.
Όπως εξήγησε ο Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσιους σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, αυτό δεν σημαίνει πως όλα τα γεγονότα συνδέονται με τον εμβολιασμό. «Είναι συνηθισμένη πρακτική να διερευνούμε, δείχνει ότι το σύστημα επιτήρησης λειτουργεί και πως υπάρχουν αποτελεσματικοί έλεγχοι», υπογράμμισε.
Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Πέθανε υγειονομικός στη Νορβηγία - Εξετάζεται αν σχετίζεται με το εμβόλιο AstraZeneca
Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας γνωστοποίησε πως μια συμβουλευτική επιτροπή θα συνεδριάσει την Τρίτη, 16 Μαρτίου, έτσι ώστε να συζητήσει για το εμβόλιο της AstraZeneca και για τις αναστολές χορήγησης των δόσεων που αποφασίστηκαν από χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Κύπρος. Οι εν λόγω χώρες προστέθηκαν σε μια σειρά από άλλες ευρωπαϊκές και μη που είχαν κάνει το ίδιο καταγράφοντας αρκετά προβλήματα σε ανθρώπους που εμβολιάστηκαν.
Η ανώτατη επιστήμονας του ΠΟΥ, ωστόσο, επανέλαβε πως δεν πρέπει να υπάρξει κανένας πανικός στους πολίτες και τόνισε ότι δεν υπάρχει καταγεγραμμένος θάνατος που να σχετίζεται με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού. «Δεν θέλουμε να πανικοβληθεί ο κόσμος», υπογράμμισε η Σουμία Σουαμινάθαν στην ίδια συνέντευξη Τύπου εξηγώντας πως για την ώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί η σύνδεση των θρομβοεμβολικών γεγονότων που καταγράφηκαν σε κάποιες χώρες με τα εμβόλια.
«Από ό,τι έχουμε δει μέχρι τώρα στα προκαταρκτικά δεδομένα, δεν υπάρχει αύξηση των περιπτώσεων θρομβοεμβολικών γεγονότων», πρόσθεσε με τη σειρά της η υποδιευθύντρια του ΠΟΥ, Μαριάντζελ Σιμάο. Μάλιστα, επανέλαβε τη θέση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων καθώς ανέφερε ότι για την ώρα τα οφέλη από τα εμβόλια είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους.
Οι 18 χώρες που έχουν αναστείλει το εμβόλιο της AstraZeneca
Εκτός από τον ΠΟΥ που συνεδριάζει εκτάκτως και ο ΕΜΑ προχωρά σε συνεδρίαση την Πέμπτη 18 Μαρτίου για να πάρει αποφάσεις σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Σημειώνεται ότι συνολικά 18 είναι οι ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες «παγώνουν» τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Astrazeneca, μέχρι να εξεταστούν τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί. Συγκεκριμένα το εμβόλιο της AstraZeneca έχουν αναστείλει οι εξής χώρες:
- Γερμανία
- Γαλλία
- Ιταλία
- Αυστρία
- Ιρλανδία
- Ολλανδία
- Βουλγαρία
- Νορβηγία
- Δανία
- Εσθονία
- Λιθουανία
- Λετονία
- Λουξεμβούργο
- Ισλανδία
- Ισπανία
- Κύπρος
- Πορτογαλία
- αλλά και η Ταϊλάνδη
Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά μέχρι την Πέμπτη εν αναμονή της νέα γνωμάτευσης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Σημειώνεται πως αύριο Τρίτη 16 Μαρτίου συνεδριάζουν δύο επιτροπές που σχετίζονται με τη χρήση του εμβολίου στη χώρα μας, και συγκεκριμένα η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης και η Επιτροπή Εμβολιασμών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV το γεγονός πως Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία πάγωσαν τη χορήγηση του εμβολίου, ίσως παίξει ρόλο στις αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση οι υγειονομικές Αρχές στην Ελλάδα αποφασίζουν με βάση τα δεδομένα της χώρας μας, όπου μέχρι στιγμής έχει καταγραφεί ένα περιστατικό θρόμβωσης, το οποίο και εξετάζεται.
Στη χώρα μας έχει αρχίσει τις τελευταίες εβδομάδες η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, στην ηλικιακή ομάδα 60- 64 ετών και είχε δοθεί το «πράσινο φως» και για χορήγηση σε μεγαλύτερες ηλικίες. Μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει κάτι στο πρόγραμμα εμβολιασμών, ενώ η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, καλείται να αποφασίσει με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα.
Πάντως σε ανακοίνωση της την Κυριακή, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναφέρει πως σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι τα επεισόδια αυτά σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό.
Διαβάστε επίσης: Σκέψη για «σπαστή» άρση lockdown από 22 Μαρτίου - Φόβοι για 3.000 κρούσματα μέσα στην εβδομάδα
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr