Κίνα: Πώς η καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων νίκησε τον κορονοϊό
Η Κίνα διανύει την πιο σκοτεινή περίοδό της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Έτσι νίκησαν και τον κορονοϊό, αποφαίνονται οι ειδικοί.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Η Κίνα διανύει την πιο σκοτεινή περιόδου για τα ανθρώπινα δικαιώματα μετά τη σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν το 1989, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) καταγράφει εκατοντάδες διώξεις στη Σινγιάνγκ, στη Μογγολία, στο Θιβέτ και στο Χονγκ Κονγκ και καταδικάζει την αυταρχική πολιτική του Πεκίνου.
Η ένταση των διωγμών των εθνοτικών μειονοτήτων στη Σινγιάνγκ (αυτόνομη περιοχή των Μουσουλμάνων Τούρκων και Ουιγούρων), την Εσωτερική Μογγολία και το Θιβέτ, η στόχευση των διαμαρτυρομένων, η καταστολή στο Χονγκ Κονγκ και οι απόπειρες κάλυψης της πανδημίας του κορονοϊού ήταν όλα ένα κομμάτι μόνο από την συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση, υπό τον Πρόεδρο Xi Jinping, ανέφερε η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Αυτή ήταν η πιο σκοτεινή περίοδος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα μετά τη σφαγή του 1989, όταν κατεστάλη το κίνημα της δημοκρατίας στην πλατεία Τιενανμέν», ανέφερε η έκθεση για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως.
«Ο αυταρχισμός της κινεζικής κυβέρνησης αποκαλύφθηκε πλήρως το 2020 καθώς ήρθε αντιμέτωπη με το θανατηφόρο ξέσπασμα του κορονοϊού, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Γουχάν», αναφέρεται στην έκθεση, που περιγράφει την αρχική προσπάθεια συγκάλυψης της πανδημίας από τις αρχές και την τιμωρία των γιατρών και των δημοσιογράφων που επιχείρησαν να την αποκαλύψουν και την αυστηρή έως απάνθρωπη επιτήρηση των κατοίκων και την τις απειλές στις οικογένειες των θυμάτων του ιού για να μην μιλήσουν.
Ταυτόχρονα, «η απολυταρχική διακυβέρνηση της ηγεσίας του Πεκίνου - επιμένοντας στην πολιτική της πίστης στο κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα – έχει επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα», αναφέρεται.
«Στην Σινγιάνγκ , οι Μουσουλμάνοι συνεχίζουν να κρατούνται αυθαίρετα με μόνη ενοχή την ταυτότητά τους, ενώ άλλοι υπόκεινται σε καταναγκαστική εργασία, σε μαζική επιτήρηση και πολιτική κατήχηση . Στην Εσωτερική Μογγολία, διαμαρτυρίες ξέσπασαν τον Σεπτέμβριο όταν οι εκπαιδευτικές αρχές αποφάσισαν να αντικαταστήσουν τη Μογγολική γλώσσα με Κινέζικα Μανδαρίνικα σε διάφορες τάξεις στα σχολεία της περιοχής».
Και στο Θιβέτ, οι αρχές συνέχισαν «να περιορίζουν αυστηρά τη θρησκευτική ελευθερία, την ελεύθερη έκφραση, την κυκλοφορία και τις συγκεντρώσεις ενώ συνεχίζεται αυθαίρετα η αρπαγή γης από τοπικούς αξιωματούχους με τρομοκρατικές μεθόδους, εκφοβισμό και παράνομη χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας».
Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στην περιοχή του Χονγκ Κονγκ. Έπειτα από περισσότερους από έξι μήνες διαμαρτυριών το 2019, το Πεκίνο εφάρμοσε τον διεθνώς επικριθέντα νόμο περί «εθνικής ασφάλειας» στην πόλη, φιμώνοντας ακόμη και «φωνές» αντιπολίτευσης θεωρώντας τις ως «φωνές απόσχισης, ξένης συμπαιγνίας και τρομοκρατίας». Περίπου 100 άτομα συνελήφθησαν βάσει του νόμου από τον Ιούνιο. Η λογοκρισία στο διαδίκτυο, η παρακολούθηση πολιτών και οι διώξεις αλλοθρήσκων επεκτάθηκαν σε ολόκληρη την Κίνα, αναφέρεται στην σχετική έκθεση. Διακεκριμένοι, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν, εξαφανίστηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε εξορία.
«Από τότε που ο Xi Jinping ήρθε στην εξουσία, η σκληρή πολιτική καταστολής επιδεινώθηκε και διάβρωσε κάθε πτυχή της κινεζικής κοινωνίας», δήλωσε ο ερευνητής του Παρατηρητηρίου Yaqiu Wang.
Η έκθεση των 386 σελίδων επικεντρώθηκε στην περίπτωση της Κίνας σε μεγάλο ποσοστό λόγω της διεθνούς αντίδρασης για την επιδείνωση της καθεστωτικής πολιτικής. Το Παρατηρητήριο, δήλωσε ότι ο υπόλοιπος κόσμος είναι πλέον πιο σίγουρος όσον αφορά την αυστηρή κριτική στο καθεστώς του Πεκίνου, αφού τώρα δεν φοβάται αντίποινα. Τι εννοούν αντίποινα; Η Κίνα και οι ΗΠΑ άνοιξαν εμπορικό πόλεμο, και έκλεισαν τις πρεσβείες τους. Η Αυστραλία υπέστη ζημιογόνους δασμούς και απαγόρευση εξαγωγών στην Κίνα όταν εξέφρασε εκκλήσεις για ενδελεχή έρευνα σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επικρίνει την αντίδραση της Ε.Ε. προς την Κίνα και ειδικότερα την ολοκλήρωση μιας εμπορικής συμφωνίας με το Πεκίνο στα τέλη του περασμένου έτους. «Εάν η Ε.Ε. ήταν σοβαρή και επεδίωκε τον τερματισμό της καταναγκαστικής εργασίας στην επαρχία Σινγιάνγκ της Κίνας, θα μπορούσε να το απαιτήσει πριν συμφωνήσουν στην επενδυτική συμφωνία», δήλωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, Kenneth Roth.
Οι ΗΠΑ εξέδωσαν πολλές νομοθετικές πράξεις που στοχεύουν στις παραβιάσεις της Κίνας, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία και οι ΗΠΑ «έσκισαν» όλες τις συνθήκες που προέβλεπαν έκδοση πολιτών στην Κίνα λόγω της κατάστασης στο Χονγκ Κονγκ.
ΠΗΓΗ: The Guardian
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr