Έλληνες Μαδρίτης για lockdown και κορονοϊό: Εδώ χώρισαν τους πλούσιους από τους φτωχούς
Δύο Έλληνες που ζουν τα τελευταία χρόνια στη Μαδρίτη και ένας γιατρός στη Βαρκελώνη αξιολογούν την καραντίνα γειτονιάς στην πρωτεύουσα της Ισπανίας και κατά πόσο αυτή μπορεί να εφαρμοστεί στην Αθήνα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Ενώσεις γειτονιών διαδηλώνουν μπροστά από το Κέντρο Υγείας Angela Uriarte στη Μαδρίτη υπέρ της δημόσιας υγείας. Είναι μια από τις διαδηλώσεις κατοίκων της Μαδρίτης που πραγματοποιούνται τις τελευταίες μέρες στους κατά τόπους δήμους της πρωτεύουσας της Ισπανίας, αντιδρώντας στην απόφαση της Περιφέρειας να τεθούν σε καραντίνα ολόκληρες γειτονιές και πυκνοκατοικημένοι δήμοι της Μαδρίτης που εμφανίζουν βαρύ επιδημιολογικό φορτίο (1.300 κρούσματα κορονοϊού καθημερινά).
Σύμφωνα με αυτήν, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες δεν μπορούν να φύγουν από τη συνοικία τους, εκτός κι αν πρόκειται για πολύ συγκεκριμένους λόγους: να πάνε στη δουλειά τους ή για σπουδές, να πάνε στον γιατρό, να ανταποκριθούν σε κλήτευσή τους ή να ασχοληθούν με πρόσωπα τα οποία εξαρτώνται από αυτούς. Άνδρες της Αστυνομίας και του Στρατού επιτηρούν την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων ενώ από βδομάδα θα επιβάλλονται και αυστηρά πρόστιμα.
Την ίδια ώρα σε όλες τις συνοικίες οι εμπορικοί χώροι, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα καταστήματα δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 50% της επιτρεπόμενης χωρητικότητας και θα κλείνουν στις 10:00 μ.μ., με εξαίρεση φαρμακευτικές, ιατρικές, κτηνιατρικές υπηρεσίες και πρατήρια βενζίνης. Σε εφαρμογή «μοντέλου Μαδρίτης» προσανατολίζεται και το ελληνικό κυβερνητικό επιτελείο για τη συγκράτηση του δεύτερου κύματος κορονοϊού στην Αττική. Μπορεί, όμως, να εφαρμοστεί στην Αθήνα και αν ναι, πώς;
«Ουσιαστικά χώρισαν τους πλούσιους από τους φτωχούς»
«Κανείς μας δεν πιστεύει ότι θα αποδώσει αυτό το μέτρο. Είναι μια μεσοβέζικη λύση και ουσιαστικά δεν είναι λύση. Και τα μέτρα εφαρμόστηκαν σε περιοχές πυκνοκατοικημένες που το βιοτικό επίπεδο είναι χαμηλότερο, διαχωρίζοντας με έναν τρόπο τους πλούσιους από τους φτωχούς. Είναι άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν από το σπίτι. Οπότε, στριμώχνονται στα Μέσα Μεταφοράς. Αν ο κόσμος συνεχίσει να συνωστίζεται στο μετρό κα στα άλλα Μέσα Μεταφοράς ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος» είπε στο ethnos.gr η σκηνοθέτης, Ελίνα Φέσσα, η οποία ζει τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη Μαδρίτη. Αρκετοί κάτοικοι της Μαδρίτης διαδηλώνουν καθημερινά - τηρώντας τα μέτρα προστασίας - και ζητούν αντί για το ιδιότυπο lockdown σε γειτονιές της Μαδρίτης την ενίσχυση των δρομολογίων των λεωφορείων και του μετρό.
«Ουσιαστικά τα μέτρα παίρνονται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, γι’ αυτό και η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου σε κάποιες περιοχές και λιγότερο σε κάποιες άλλες». Αν και θερμόαιμοι οι Ισπανοί είναι λιγότερο ατίθασοι από τους Έλληνες. «Ο κόσμος είναι τυπικός, φορά τις μάσκες και ακολουθεί πιστά τα μέτρα προστασίας, ενώ οι εταιρείες ενθαρρύνουν την τηλεργασία». Η ίδια εκτιμά ότι θα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί το μοντέλο Μαδρίτης στην Αθήνα, καθώς η κατάσταση θα γίνει έκρυθμη. «Φανταστείτε, να κλείσουν Ζωγράφου, Εξάρχεια και Καλλιθέα και να αφήσουν την Εκάλη ανοιχτή, Ο κόσμος θα εξαγριωθεί» συμπλήρωσε η κυρία Φέσσα.
Πρακτικά αδύνατο να εφαρμοστεί το μοντέλο Μαδρίτης στην Αθήνα
Με μια βεβαίωση ότι εργάζεται στο Ερευνητικό Κέντρο Βιολογίας της Μαδρίτης CBMSO κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Βιολογίας Πολυνείκης Καϊμάκης. «Εδωσαν σε όλους στη δουλειά ένα χαρτί σε περίπτωση που η ζώνη που μένουμε "κοκκινίσει" και χρειαστεί να μετακινηθούμε στη δουλειά. Πολλοί είναι, όμως, αυτοί που δεν καταλαβαίνουν πως θα λειτουργήσει το κλείσιμο των γειτονιών». Αν και τα πράγματα δεν θυμίζουν την περίοδο της άνοιξης όπου η ισπανική πρωτεύουσα μπήκε σε καθολικό lockdown ο κ. Καϊμάκης εκτιμά ότι η Περιφέρεια της Μαδρίτης άργησε να πάρει κάποια μέτρα και έδειχνε να μην αντιμετωπίζει την κατάσταση τόσο σοβαρά όσο στην πραγματικότητα ήταν. «Σε σχέση με αυτό που βιώσαμε την άνοιξη τα πράγματα λειτουργούν, δεν λειτουργούν σωστά, αλλά η εικόνα δεν έχει καμία σχέση με πριν. Βέβαια, υπάρχει ο φόβος να ξανάρθει ένα γενικό κλείσιμο όσο τα κρούσματα ανεβαίνουν».
Σε ό,τι αφορά την Αττική πιστεύει ότι θα είναι πρακτικά δύσκολο να εφαρμοστεί. «Τα όρια θα είναι συγκεχυμένα και θα πρέπει να καλύψουν πάρα πολύ μεγάλες επιφάνειες στην Αττική. Πώς θα χωρίσουν τα Εξάρχεια με το Κολωνάκι αν οι δύο γειτονιές έχουν διαφορετικό επιδημιολογικό φορτίο;» Ακόμη και στην Μαδρίτη, σύμφωνα με το μεταδιδακτορικό ερευνητή, «είναι δύσκολο να εφαρμοστεί, όπως στη γειτονιά Lavapiés, η οποία συνορεύει με το κέντρο».
Θέμα χρόνου να εφαρμοστεί το μοντέλο Μαδρίτης και στη Βαρκελώνη
Εκτός από την Αττική, κοντά στην εφαρμογή του μοντέλου Μαδρίτης είναι και η Βαρκελώνη αν και η πολιτική ηγεσία αρνείται πεισματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Προς το παρόν, όπως είπε ο παθολόγος Ζήσιμος Αντώνης Χαρμπαλής, που εργάζεται τα τελευταία 8 χρόνια σε νοσοκομεία της Ισπανίας η καταλανική πρωτεύουσα εφαρμόζει plan b αποκεντρώνοντας διάφορα συστήματα υγείας. Στο πλαίσιο αυτό τον επόμενο μήνα που ξεκινά το εμβόλιο της γρίπης, αυτό δεν θα γίνεται στα Κέντρα Υγείας και στα νοσσοκομεία. Η Πολιτεία νοίκιασε κάποιους άλλους δημόσιους χώρους για τα εμβόλια προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός των ευπαθών κοινωνικών ομάδων ενώ το ίδιο θα γίνει και με τα τεστ PCR όπου κάθε γειτονιά θα έχει το δικό της Κέντρο.
«Η κατάσταση εδώ είναι πολύ χειρότερη από ό,τι είναι στην Ελλάδα. Και χρειάζεται προσοχή γιατί ο ιός προσβάλει και τους νέους. Η θνησιμότητα στους νέους μπορεί να είναι μικρότερη απ΄ ότι στις άλλες ηλικιακές ομάδες αλλά υπάρχει. Δυστυχώς δεν έχουμε πειθαρχία. Φταίνε οι νέοι. Αν ήταν πιο πειθαρχημένοι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί το lockdown. Και ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων ειδικά στη Μαδρίτη είναι μεγαλύτερος απ΄ ό,τι στο πρώτο κύμα. Και αυτό οφείλεται γιατί πριν ένα μήνα είχαμε τεράστια έλλειψη από ιχνηλατήσεις».
Μόνο η έλλειψη κοινωνικού αυτοματισμού μπορεί να ακυρώσει την επιτυχία ενός lockdown
Ο Έλληνας παθολόγος που ζει στη Βαρκελώνη εκτιμά ότι τα μέτρα είναι απαραίτητα για να προστατευτεί η κοινωνία και στην Αττική. «Αν δεν πετύχουν, αυτό θα οφείλεται στην απειθαρχία του κόσμου και στην έλλειψη κοινωνικού αυτοματισμού. Τα μέτρα είναι απαραίτητα για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας αλλά και τους συνανθρώπους μας. Μιλάμε για την υγεία και δεν πρέπει να ακούμε τους συνωμοσιολόγους του facebook, αλλά τους επιστήμονες. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή χωρίς ένα lockdown. Aλλιώς δεν θα δεις μεγάλα αποτελέσματα» είπε ο κ. Χαρμπαλής και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει κάποιος στην Ισπανία που να μην έχει φίλο ή γνωστό που να μην έχει χάσει ένα αγαπημένο του πρόσωπο. Έχουν καταλάβει τι σημαίνει κορονοϊός. Αυτό βοηθά τους Ισπανούς να τηρούν τα μέτρα σε αντίθεση με την Ελλάδα». Όσο για το μεγαλύτερό του φόβο είναι να μην βρεθεί το εμβόλιο αλλά και το γεγονός ότι το πρώτο κύμα ήρθε άνοιξη ενώ το δεύτερο φθινόπωρο όπου το ανοσοποιητικό σύστημα είναι περισσότερο εξασθενημένο (λόγω και γρίπης).
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr