Αλλαγές στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ζητούν με ψήφισμά τους ευρωβουλευτές
Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 465 υπέρ, 150 κατά και 67 αποχές🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Αλλαγές στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ζητούν με ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 465 υπέρ, 150 κατά και 67 αποχές, ενώ ήρθε προς ψήφιση, στο πλαίσιο της έκτακτης Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής επί του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και του ταμείου ανάκαμψης συνολικού ύψους 1,82 τρισ.ευρώ.
Οι ευρωβουλευτές προσδιόρισαν τα σημεία στα οποία επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί στη συμφωνία των 27 ηγετών για τον προϋπολογισμό. «Το Ευρωκοινοβούλιο δεν αποδέχεται την πολιτική συμφωνία για το ΠΔΠ 2021-2027 ως έχει, είναι έτοιμο να συμμετάσχει αμέσως σε εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο για τη βελτίωση της πρότασης, υπενθυμίζει την εντολή του Κοινοβουλίου του Νοεμβρίου 2018 και τονίζει ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να δώσει την έγκρισή του στη συμφωνία για τον κανονισμό του προϋπολογισμού», αναφέρει το ψήφισμα.
Συγκεκριμένα το Ευρωκοινοβούλιο «χαιρετίζει την αποδοχή εκ μέρους των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, ενός Ταμείου Ανάκαμψης για την επανεκκίνηση της οικονομίας, όπως προτάθηκε από το Κοινοβούλιο τον Μάιο· αναγνωρίζει τη δημιουργία του μέσου ανάκαμψης, το οποίο αντιπροσωπεύει μια ιστορική κίνηση για την Ε.Ε· εκφράζει, ωστόσο, τη λύπη του για τη μείωση της συνιστώσας των επιχορηγήσεων στην τελική συμφωνία· υπενθυμίζει ότι η νομική βάση που επελέγη για τη θέσπιση του Μέσου Ανάκαμψης δεν δίνει επίσημο ρόλο στα εκλεγμένα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Επίσης, για το κράτος δικαίου, οι ευρωβουλευτές «εκφράζουν τη βαθιά λύπη του για το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποδυνάμωσε σημαντικά τις προσπάθειες της Επιτροπής και του Κοινοβουλίου για την προάσπιση του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στο πλαίσιο του ΠΔΠ και του μέσου ΕΕ-Επόμενη Γενεά (NGEU) και επαναβεβαιώνουν το αίτημά τους για ολοκλήρωση των εργασιών του συννομοθέτη όσον αφορά τον προτεινόμενο μηχανισμό της Επιτροπής για την προστασία του προϋπολογισμού της ΕΕ σε περίπτωση συστημικής απειλής για τις αξίες, και όταν διακυβεύονται τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης».
Μάλιστα, διευκρινίζει ότι για να είναι αποτελεσματικός, ο εν λόγω μηχανισμός θα πρέπει να ενεργοποιείται με αντίστροφη ειδική πλειοψηφία. Νωρίτερα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ είχε μιλήσει για «καθοριστική στιγμή στην ευρωπαϊκή ιστορία με την απόφαση για ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας με 1,8 τρισ. ευρώ, ένα ποσό δυσανάλογα υψηλό σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας και σε σχέση με το τι έπραξαν άλλες περιοχές του πλανήτη».
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι για πρώτη φορά υφίσταται σύνδεση εκταμιεύσεων με την τήρηση των κανόνων του Κράτος Δικαίου. Εξήγησε ότι για να καταστεί δυνατή ομοφωνία από τους 27, «όλοι έπρεπε να δώσουν κάτι για να πάρουν κάτι».
Ο ίδιος χαρακτήρισε το πακέτο των 750 δισ. ευρώ ως «δίκαιο και ισορροπημένο». Σημείωσε ότι περιέχει 390 δισ.ευρώ σε επιχορηγήσεις και 360 δισ. ευρώ σε δάνεια με στόχο να παρασχεθεί στήριξη στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο. Κατέγραψε δε την πρόβλεψη για "σχυρή διακυβέρνηση" ώστε να υπάρχει έλεγχος για την ορθή χρήση των κονδυλίων.
Σε σχέση με τον προϋπολογισμό, ο Πρόεδρος εξήγησε ότι βλέποντας το μέγεθος των 1.074 δισ. ευρώ «κάποιοι μιλάνε για περικοπές», αλλά όπως εξήγησε στην πραγματικότητα έχουμε γιγάντια αύξηση σε σχέση με το τι δαπανάται σήμερα από τον τρέχοντα προϋπολογισμό για τις διάφορες πολιτικές.
Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ξεκίνησε την τοποθέτηση της μνημονεύοντας τα ως τώρα 600.000 θύματα του κορωνοϊού και το χτύπημα της πανδημίας στην οικονομία.
Η Πρόεδρος σημείωσε ότι «δεν έχουμε βγει από το δάσος, αλλά βλέπουμε την αυγή να φέρνει το φως», το «φως στο τέλος του τούνελ», όπως σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας της. «Προφανώς είχε δούναι και λαβείν» κάτι αυτονόητο όταν 27 κράτη πρέπει να συμφωνήσουν, είπε και υπενθύμισε ότι «δεν είναι μακριά ο καιρός όταν κάποιοι έλεγαν απέρριπταν κάθε επιχορήγηση».
Η Πρόεδρος βεβαίως παραδέχθηκε ότι για να καταστεί δυνατός ο συμβιβασμός χρειάστηκε να περικοπούν προγράμματα όπως το InvestEU, το EU4Health και το Horizon, κάτι «που είναι δύσκολο να το καταπιούμε», αν και έτσι κι αλλιώς το γενικό επίπεδο των εν λόγω δαπανών είναι υψηλότερο από το σημερινό - όχι όμως όσο είχε προτείνει η Κομισιόν.
Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr