Κωνσταντινούπολη: Κατέρρευσε πύργος 1.500 ετών στα Θεοδοσιανά Τείχη
Οι τουρκικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο ο πύργος να έπεσε λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης το βράδυ του Σαββάτου - Ποια η ιστορία των τειχών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Κατέρρευσε την Κυριακή -για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο- ένας από τους πύργους των Θεοδοσιανών τειχών που προστατεύουν εδώ και 1.500 χρόνια την Κωνσταντινούπολη. Ο πυργίσκος διέθετε ήδη υποστυλώματα προκειμένου να μην πέσει, ωστόσο από ό,τι αποδείχθηκε δεν ήταν αρκετά ισχυρά για να τον συγκρατήσουν. Οι τουρκικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο ο πύργος να έπεσε λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης το βράδυ του Σαββάτου.
Τα κομμάτια του τείχους πέφτοντας στον δρόμο προκάλεσαν πάντως μεγάλο θόρυβο, σύμφωνα με κάποιους αυτόπτες μάρτυρες, ωστόσο δεν τραυματίστηκε ευτυχώς κανείς, καθώς λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας που ίσχυε το Σαββατοκύριακο δεν διέρχονταν από το σημείο εκείνο ούτε πολίτες, ούτε οχήματα.
Ο Μαχίρ Πολάτ, επικεφαλής του τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς του δήμου της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ότι αρμόδια συνεργεία του δημαρχείου ξεκίνησαν ήδη εργασίες καθαρισμού του οδοστρώματος από τις πέτρες, αν και προειδοποίησε ότι τα βυζαντινά τείχη είναι σε πολύ άσχημη φυσική κατάσταση και ότι 20 προμαχώνες των τειχών κινδυνεύουν να καταρρεύσουν ή να κοπούν στα δύο.
Ρωγμές στα βυζαντινά τείχη της Πόλης προκαλούν ανησυχία
Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε προκαλέσει έντονη ανησυχία η διαπίστωση ρωγμών στα ιστορικά βυζαντινά τείχη από το σεισμό των 6 ρίχτερ που είχε χτυπήσει την Κωνσταντινούπολη.
Ο σεισμός δημιούργησε ρωγμές σε μερικά από τα προπύργια των τειχών του Γεντικουλέ (Επταπύργιο) στην Κωνσταντινούπολη και ειδικά στα σημεία που τα τείχη χωρίζονται στα δύο, οι ρωγμές μπορεί να αποβούν πολύ επικίνδυνες, απειλώντας με κατάρρευση τους προμαχώνες.
Τα «Θεοφύλακτα» Θεοδοσιανά Τείχη
Ως Θεοδοσιανά τείχη της Κωνσταντινούπολης είναι γνωστά τα χερσαία τείχη με τα οποία ο Θεοδόσιος Β' «εντοίχισε» την πρωτεύουσα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η κατασκευή τους ξεκίνησε το 408 υπό την επίβλεψη του επάρχου των πραιτορίων της Ανατολής Ανθέμιου, ενώ μετά από ένα σεισμό επισκευάστηκαν και απέκτησαν την τελική τους μορφή το 447. Η ισχυρή διπλή σειρά των τειχών προστάτευσε την πόλη και κατά συνέπεια την Αυτοκρατορία σε πολλές πολιορκίες δια μέσω των αιώνων, οδηγώντας στην προσωνυμία τους ως «θεοφύλακτα». Η μόνη φορά που παραβιάστηκαν από εχθρό ήταν το 1453, όταν οι Οθωμανοί, με τη χρήση ισχυρού πυροβολικού, τα διέσπασαν και κατέλαβαν την πόλη, καταλύοντας έτσι και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα: Επιμένει ο Νετανιάχου στο τελεσίγραφό του – Καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς
Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών – Τι πρέπει να ξέρετε
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr