Τουρκία: Νέα μείωση θανάτων και κρουσμάτων – Πάνω από 3.500 χιλιάδες τα εξιτήρια
Ποια είναι τα 4 φάρμακα που «διώχνουν» τον κορονοϊό… στην Τουρκία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Καθοδική και σήμερα, Κυριακή, η πορεία του κορονοϊού στην Τουρκία. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Υγείας, οι θάνατοι σήμερα έπεσαν κάτω των 100, μετρώντας 99 νεκρούς, και τα κρούσματα επέστρεψαν στις 2 περίπου χιλιάδες, καταγράφοντας σε ένα 24ωρο 2.357 ασθενείς.
Σήμερα ήταν η ημέρα με το μικρότερο αριθμό κρουσμάτων εδώ και 20 ημέρες, σύμφωνα με τον Φαχρετίν Κοτζά. Αντίστοιχα, οι ασθενείς που ανάρρωσαν ξεπερνούν τις 3.500 χιλιάδες την ημέρα.
Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται στις 2.805 και των κρουσμάτων στις 110.130.
Ελπίδες για περαιτέρω καθοδική πορεία της εξάπλωσης του κορονοϊού εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Υγείας, καθώς τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των ασθενών που αναρρώνουν καθημερινώς έχει ξεπεράσει τον αριθμό των κρουσμάτων.
Ο Φαχρετίν Κοτζά απέδωσε μάλιστα την «επιτυχία» της Τουρκίας απέναντι στον κορονοϊό σε 4 ουσίες/φάρμακα και πρακτικές που εφαρμόζονται στους ασθενείς: Στη χλωροκίνη/υδροξυχλωροκίνη, αζιθρομυκίνη, το Favipiravir και το υπερβαρικό οξυγόνο.
Όπως εξήγησε ο Τούρκος υπουργός, αντίθετα με την πρακτική που ακολουθείται σε άλλες χώρες, στην Τουρκία τα κρούσματα δεν μένουν στο σπίτι τους λαμβάνοντας αντιπυρετικά, αλλά εισάγονται στο νοσοκομείο και ξεκινά η θεραπεία πρώτον με χλωροκίνη, χωρίς να αναμένεται το αποτέλεσμα του τεστ.
Δεύτερον, ξεκινούν επιπρόσθετα τη χορήγηση αζιθρομυκίνης από νωρίς, αυξάνοντας τις πιθανότητες αποτελέσματος της θεραπευτικής αγωγής.
Τρίτον, το φάρμακο Favipiravir, που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κίνα σε διασωληνωμένους ασθενείς με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, χορηγείται στους ασθενείς στην Τουρκία σε αρχικό στάδιο, δηλ. μόλις ξεκινούν τα αναπνευστικά προβλήματα και η μείωση της πυκνότητας του οξυγόνου στο αίμα.
Τέταρτον, σε ασθενείς στην εντατική χορηγείται υπερβαρικό οξυγόνο σε επίσης αρχικό στάδιο. Μάλιστα, κατά τη χορήγηση του υπερβαρικού οξυγόνου στο αίμα ξαπλώνουν μπρούμυτα τον ασθενή, που βρίσκεται στην εντατική, διευκολύνοντας έτσι την πρόσληψη του οξυγόνου και την αποβολή του διοξειδίου του άνθρακα. Χάρη σε αυτή την πρακτική, αποβιώνουν λιγότεροι ασθενείς από πνευμονολογική ανεπάρκεια.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, με αυτή τη «στρατηγική πρόληψης» -όπως την ονομάζει- έχουν πετύχει να εισάγεται μικρότερος αριθμός ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας, που χρειάζονται διασωλήνωση, αλλά το κυριότερο να χάνονται ζωές.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr