Μαξίμου-Νίμιτς: Επαναφέρουν τις κόκκινες γραμμές στο «Μακεδονικό»
Η δυσαρέσκεια του Μαξίμου για τις δηλώσεις Ζάεφ περί διδασκαλίας της «μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα προκάλεσε εντέλει αποκατάσταση των κόκκινων γραμμών στο «Μακεδονικό», με τη σκοπιανή κυβέρνηση να αναδιπλώνεται και να εκφράζει τη λύπη της μιλώντας για παρερμηνείες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να επικοινωνήσει, κατά τις πληροφορίες, με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, εντούτοις τη δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου για τα λεγόμενα του Ζάρεφ Ζάεφ εντός της σκοπιανής Βουλής φέρεται να μετέφερε ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης προς τον αντίστοιχο σύμβουλο της άλλης πλευράς, Ντάνιελ Ταλέσκι. Σημειωτέον πως οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών ενδέχεται να συναντηθούν ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ, για να «χτενίσουν» όλη τη Συμφωνία και να μην υπάρχουν παρερμηνείες που θα επιτρέψουν στο μέλλον στη σκοπιανή πλευρά να εγείρει ζητήματα.
Ο πρωθυπουργικός σύμβουλος είπε στον κ. Ταλέσκι πως όσα ανέφερε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός για τη «μακεδονική γλώσσα» δεν προβλέπονται σε καμία περίπτωση στη Συμφωνία των Πρεσπών, ζητώντας να γίνει διόρθωση τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων από την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ. Οσο η ελληνική κυβέρνηση αξίωνε την επαναφορά των κόκκινων γραμμών, ο Μάθιου Νίμιτς εγκαλούσε τον Σκοπιανό πρωθυπουργό για το περιεχόμενο των δηλώσεών του σε τηλεφωνική επικοινωνία που επεδίωξε μαζί του.
Οσα ανέφερε ο Ζάεφ για τη «μακεδονική γλώσσα» δεν προβλέπονται σε καμία περίπτωση στη Συμφωνία των Πρεσπών
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας προτίμησε να στείλει τα μηνύματά του στο γειτονικό κράτος μέσω του Σλοβένου προέδρου Μπόρουτ Πάχορ που επισκέπτεται επισήμως τη χώρα μας. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών λέγοντας πως «οι γείτονες προχωρούν γοργά τη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματός τους, όπως προβλέπει η Συμφωνία, και αλλάζουν τη συνταγματική τους ονομασία». Με το γάντι θύμισε πως και η Σλοβενία, η οποία είναι μία από τις χώρες που αναγνωρίζουν τους γείτονές μας με τη συνταγματική τους ονομασία, δηλαδή ως Μακεδονία, από εδώ και στο εξής «θα την αναγνωρίζετε και θα την ονομάζετε ως Βόρεια Μακεδονία, γιατί για τον ελληνικό λαό αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό».
Παράλληλα, όμως, το Μέγαρο Μαξίμου εξαπέλυσε επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας με αιχμή δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκης που εμμέσως πλην σαφώς άνοιξε θέμα «μειονότητας» στη χώρα μας. «Δεν φθάνει που ο κ. Μητσοτάκης ξεχνάει ότι επί των ημερών της παράταξής του αναγνωρίστηκε η ύπαρξη ‘’μακεδονικής γλώσσας’’ το 1977 στη διάσκεψη του ΟΗΕ. Δεν φθάνει που σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Politico άνοιξε αυτοβούλως ζήτημα ‘’αυτονομιστικών δυνάμεων’’ στην Ελλάδα. Συνεχίζει τον επικίνδυνο και ολισθηρό δρόμο ανοίγοντας τώρα αυτοβούλως και θέμα ‘’μειονότητας’’, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι και το τελευταίο παράθυρο σε μια τέτοια πιθανότητα κλείνει οριστικά η ίδια η Συμφωνία των Πρεσπών, μια Συμφωνία που η ΠΓΔΜ και ο κ. Ζάεφ οφείλουν να τηρήσουν μέχρι κεραίας για να ενταχθούν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ» ήταν τα σχόλια του πρωθυπουργικού γραφείου.
Ορκωμοσία Τραμπ: Ο κόσμος ελπίζει για το καλύτερο και είναι απροετοίμαστος για το χειρότερο
Παλαιό Φάληρο: Τα σενάρια για τη δολοφονία του ιδιοκτήτη πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών - Τι βρέθηκε δίπλα του
ΗΠΑ: Ο Τραμπ πετάει κάτω τα πράγματα του Μπάιντεν - Το σκίτσο του «Time»
«Μεγάλη τιμή που μύρισα κάποια μονοπάτια σου»: Ο αποχαιρετισμός της Κλέλιας Ρένεση στην Καίτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr