Δένδιας: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να στηρίξει την επόμενη μέρα με δυνάμεις τη Λιβύη
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον στρατάρχη Χαφτάρ και ο υπουργός Εξωτερικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίξει η Ελλάδα με δυνάμεις την επόμενη μέρα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα στη Λιβύη. Είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες που χρειάζονται για να υπάρξει η ανακωχή είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και της μεταφοράς μισθοφόρων στη Λιβύη» είπε ο Νίκος Δένδιας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Χαλίφα Χαφτάρ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίξει με δυνάμεις τη Λιβύη στο άμεσο μέλλον. Λίγο αργότερα, το υπουργείο Εξωτερικών, με σχετική διευκρίση ξεκαθάρισε ότι η «βοήθεια με δυνάμεις» αφορά αποκλειστικά σε παρατηρητές στο πλαίσιο ενός ενδεχόμενου διεθνή μηχανισμού επιτήρησης εκεχειρίας» και όχι στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
Μεταξύ άλλων, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Είχαμε μια μακρά συνομιλία με τον στρατάρχη Χαφτάρ για όλα τα θέματα. Την κατάσταση στη Λιβύη, τη Διάσκεψη στο Βερολίνο και την επόμενη μέρα στη Λιβύη και τη γύρω περιοχή. Επιθυμούμε κατάπαυση πυρός, απομάκρυνση των μισθοφόρων κι ακύρωση των παράνομων μνημονίων. Το ευτυχές είναι ότι ο Χαφτάρ συμφώνησε σε όλα τα παραπάνω. Του είπα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη. Ολα τα παραπάνω αποτελούν συνεισφορά στο μέλλον του λιβυκού λαού. Θέλουμε η Λιβύη να είναι μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα»
Ακολούθως εξέφρασε την πικρία της ελληνικής πλευράς για τη μη κλήση της στη Διάσκεψη του Βερολίνου και έριξε το... μπαλάκι στη Μέρκελ, ζητώντας από τη Γερμανία να πράξει τα συμφωνηθέντα: «Η Ελλάδα δεν είναι μέλος της διαδικασίας του Βερολίνου, που ξέρουμε ότι δεν μετείχε στις συνομιλίες από το 2015, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η οικοδέσποινα θα έβλεπε τη συμμετοχή μας σαν κάτι θετικό. Περιμένουμε, ωστόσο, από τη Γερμανία να είναι θεματοφύλακας. Η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση, αναγνωρίζει την ακυρότητα των μνημονίων (σ.σ.: μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης). Περιμένουμε ως Ευρωπαίοι από τη Γερμανία να εκφράσει αυτή τη θέση, το ίδιο κι από τις άλλες συμμετέχουσες χώρες».
Πριν κλείσουν οι κάμερες και αποχωρήσουν οι δημοσιογράφοι και φωτογράφοι για να συζητήσουν οι δυο άνδρες κατ' ιδίαν, ο Νίκος Δένδιας δώρισε στον Λίβυο στρατάρχη ένα βιβλίο, με τον μεταφραστή του να του εξηγεί περί τίνος πρόκειται.
Μετά τη συνάντηση ο ο Χαφτάρ αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις και στη μία συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο γραφείο του στη Βουλή. Η συνάντηση των δύο ανδρών δεν λαμβάνει χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς δεν πρόκειται για επίσημο ηγέτη κράτους.
Ετοίμαζαν εκρηκτικό μηχανισμό πριν την έκρηξη που διέλυσε το διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους; Στο μικροσκόπιο και δεύτερη γυναίκα
Axios: Το Ιράν σχεδιάζει να επιτεθεί στο Ισραήλ ως αντίποινα για το χτύπημα στην Τεχεράνη
Μενίδι: «Δεν ήθελα να της κάνω κακό» - Τι λέει ο 18χρονος που έσπρωξε την 72χρονη μπροστά στο ΑΤΜ
Οι R.E.M. κυκλοφόρησαν νέο βίντεο για τις αμερικανικές εκλογές και στηρίζουν την Κάμαλα Χάρις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr