Εφη Αχτσιόγλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μέσο, το στοίχημα αφορά την κοινωνία
Η ενίσχυση του κόμματος θα προκύψει μέσα από την ενδυνάμωση των δεσμών με τον κόσμο της εργασίας, τους νέους και τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, τονίζει η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ στο Έθνος της Κυριακής🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καταργεί τη 13η σύνταξη, κάτι που πρακτικά σημαίνει περικοπή συντάξεων της τάξης των 500 ευρώ, δηλώνει η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου. Για το θέμα της διεύρυνσης του κόμματος επισημαίνει πως όσο πιο μαζικός θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο πιο ριζοσπαστικός θα γίνει.
Σας ακούω να διαμαρτύρεστε γιατί η νέα κυβέρνηση «ξηλώνει» όλες τις ρυθμίσεις που εσείς ως υπουργός προωθήσατε για την προστασία των εργαζομένων. Από την άλλη όμως δεν βλέπω τον κόσμο της εργασίας να ξεσηκώνεται. Γιατί αυτό;
Η κυβέρνηση έσπευσε να καταργήσει θετικές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους. Και αυτό είναι γεγονός, είτε διαμαρτύρομαι είτε όχι. Κατήργησε την αιτιολόγηση των απολύσεων και μέτρα προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων, υποβάθμισε το ΣΕΠΕ, έπληξε τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις δημιουργώντας έναν μηχανισμό μείωσης μισθών. Δεν συμφωνώ ότι δεν υπάρχει αντίδραση των εργαζομένων. Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν γενικές απεργίες και κινητοποιήσεις που τα τελευταία χρόνια δεν υπήρχαν. Η αίσθησή μου είναι ότι ολοένα και περισσότερο οι εργαζόμενοι αισθάνονται την τιμωρητική απέναντί τους πολιτική της ΝΔ και όσο οι αντιδράσεις τους χλευάζονται από την κυβέρνηση, τόσο θα κινητοποιούνται.
Πιστεύετε ότι οι συνταξιούχοι θα πρέπει να «αποχαιρετήσουν» οριστικά τη λεγόμενη 13η σύνταξη που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε τον προηγούμενο Μάιο;
Δυστυχώς, υπό την παρούσα κυβέρνηση η 13η σύνταξη (ολόκληρη για χαμηλοσυνταξιούχους και ποσοστιαία για ψηλότερες συντάξεις) δεν θα καταβληθεί. Αυτό το έχουν πια δηλώσει και μέλη της κυβέρνησης. Καταργείται λοιπόν όχι μια έκτακτη παροχή -όπως επιχειρεί ψευδώς να το παρουσιάσει η ΝΔ-, αλλά ένα μόνιμο μέτρο ενίσχυσης του εισοδήματος όλων των συνταξιούχων. Πρακτικά τούτο σημαίνει περικοπή συντάξεων της τάξης των 500 ευρώ. Είναι μια πολιτική επιλογή μνημονιακού χαρακτήρα.
Την ώρα που οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα παραμένουν κολλημένοι σε χαμηλά επίπεδα, διαπιστώνεται μια εντυπωσιακή αύξηση εισοδημάτων διαφόρων μετακλητών υπαλλήλων με τη μορφή επιδομάτων. Δεν είναι αναγκαίες κάποιες διορθώσεις;
Πέρα από την πορεία της οικονομίας, ώθηση στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα δίνουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και η αύξηση του κατώτατου μισθού. Είναι χαρακτηριστικό ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν από το καλοκαίρι του 2019, ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 4,5% περίπου σε σχέση με το 2018. Τούτο συνέβη ακριβώς διότι επαναφέραμε την καθολική ισχύ των κλαδικών συμβάσεων, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11% και κατά 27% για τους νέους, καταργώντας τον υποκατώτατο. Η ΝΔ κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Υποβάθμισε και πάλι τις συλλογικές συμβάσεις, όπως συνέβαινε στην περίοδο του μνημονίου, και φαίνεται ότι δεν θα προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού. Δημιουργεί έτσι έναν μηχανισμό συμπίεσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, την ίδια ώρα που αυξάνει τους μετακλητούς υπαλλήλους και τις αμοιβές τους. Πρόκειται για μια βαθιά προσβλητική και προκλητική απέναντι στην κοινωνία στάση.
Η μεσαία τάξη έγινε «σημαία» της σημερινής κυβέρνησης προεκλογικά. Τώρα διαπιστώνουμε ότι δεν ευνοείται από τις όποιες φοροελαφρύνσεις ή τις προβλέψεις του προϋπολογισμού. Γιατί θα πρέπει και πάλι τα μεσαία νοικοκυριά να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά;
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Η μείωση φόρων αποδείχτηκε κοροϊδία των 17 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους και πρόσθετος φόρος αν δεν συγκεντρώσουν 30% του εισοδήματος σε ηλεκτρονικές συναλλαγές. Τη συντριπτική πλειονότητα (85%) των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων περιμένουν αυξήσεις 20% στις εισφορές τους. Εξάλλου, ήδη οι πολίτες επιβαρύνονται με τις άδικες αυξήσεις στο ρεύμα. Μόνοι κερδισμένοι μέχρι στιγμής το 2,5% των επιχειρήσεων και το 1% των φορολογουμένων, δηλαδή μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις και ατομικά εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ. Είναι πραγματικά κρίμα οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας να χρησιμοποιούνται με τόσο κατάφωρα άδικο τρόπο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πως «ενθαρρύνει» τις αστυνομικές δυνάμεις να υπερβαίνουν τα όρια, σε σημείο παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μήπως όμως το δόγμα «νόμος και τάξη» είναι αποτελεσματικό;
Οχι. Η ακραία καταστολή, η παράνομη βία και η διαπόμπευση διαδηλωτών ούτε ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, ούτε εξάλλου στοχεύουν εκεί. Ουσιαστικά επιλέγονται από την κυβέρνηση κυρίως για να ικανοποιήσει ένα συντηρητικό και ακροδεξιό ακροατήριο. Η ασφάλεια δεν κερδίζεται με επίδειξη δύναμης, επικοινωνιακά σόου και αυταρχισμό. Αλλά είναι προφανές ότι γι’ αυτήν την κυβέρνηση η επικοινωνία, και όχι η ουσία, καθοδηγεί τις μέρες της.
Πώς αξιολογείτε τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική;
Η κυβέρνηση εμφανίστηκε διπλωματικά ανέτοιμη και αμήχανη απέναντι στην ένταση της τουρκικής προκλητικότητας. Δείτε το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Παρά τις τυμπανοκρουσίες, το Συμβούλιο έμεινε μόνο σε καταδικαστικές δηλώσεις για την Τουρκία. Δεν είμαστε, όμως, πια στη φάση των δηλώσεων, αλλά στη φάση των κυρώσεων που θα πρέπει να περιλαμβάνουν και την περιοχή της ελληνικής ΑΟΖ. Μην ξεχνάτε ότι υπό την πρωθυπουργία του κ. Τσίπρα ελήφθη απόφαση για κυρώσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτήν τη φορά, και παρότι η τουρκική προκλητικότητα έχει αναβαθμιστεί και απειλεί ευθέως κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο περιορίστηκε σε δηλώσεις. Και πώς θα μπορούσε να κάνει αλλιώς, αφού ο κ. Μητσοτάκης ούτε καν ζήτησε την εφαρμογή κυρώσεων. Με τέτοια στάση όμως ή με διαπιστώσεις του τύπου «όλα θα βελτιωθούν αν υπάρχει καλή διάθεση», δεν θέτεις θεμέλια απόκρουσης παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά στον μετασχηματισμό του. Μπορεί να κερδίσει το στοίχημα για την κυβερνώσα Αριστερά;
Το στοίχημα αφορά την ίδια την κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα, είναι απλώς το μέσο, το όχημα. Ο στόχος είναι πάντα η κοινωνία. Μια δίκαιη ευημερούσα κοινωνία για τους πολλούς. Και αυτόν τον στόχο δεν μπορούμε να τον κατακτήσουμε χωρίς τη συμμετοχή της ίδιας της κοινωνίας. Εξάλλου, η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ προέκυψε από την κοινωνική του αναφορά. Ουδέποτε ήταν η δύναμή μας η στήριξη από συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα ή ΜΜΕ. Επομένως και ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ θα προκύψει μέσα από την ενδυνάμωση των δεσμών με τον κόσμο της εργασίας, τους νέους και τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Οι δικές τους ανάγκες, οι προσδοκίες και οι ελπίδες θα αποτυπωθούν στο πρόγραμμα της προοδευτικής διακυβέρνησης της επόμενης μέρας.
Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει όρια;
Υποθέτω ότι στην ερώτηση υποκρύπτεται το ζήτημα του κινδύνου «πασοκοποίησης». Η άποψή μου είναι ότι όσο πιο μαζικός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο πιο ριζοσπαστικός θα είναι. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχές και προσανατολισμό. Δεν κινδυνεύουν αυτά από τη διεύρυνση. Το αντίθετο πρέπει να αποκλείσουμε. Να συζητούν τρεις «πεφωτισμένοι» σε κλειστά γραφεία για τις ανάγκες και τα προβλήματα των εργαζομένων. Υπό αυτήν την έννοια, η μαζικοποίηση είναι ζήτημα ταυτοτικό για ένα κόμμα που θέλει να εκπροσωπεί τον κόσμο της εργασίας, τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.
Η βία των γυναικών μια επιδημία που δεν τελειώνει: Πάνω από 16.000 έπεσαν θύματα το 2024 - Θύτες οι σύζυγοι
Ισραήλ: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για κατάπαυση πυρός με τον Λίβανο – Πότε θα εγκριθεί
Φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι: Σοκαριστικές μαρτυρίες και αναφορές για ποδοπατήματα
Η Κιμ Καρντάσιαν προκαλεί ξανά με ημίγυμνη εμφάνιση και ένα σταυρό - Δείτε φωτογραφίες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr