Σφίγγει ο διπλωματικός κλοιός γύρω από την Τουρκία - Το σχέδιο του Μητσοτάκη
Ο Μητσοτάκης έχει προετοιμάσει το έδαφος και έχει ζητήσει από Ευρώπη και ΝΑΤΟ να καταδικάσουν Τούρκους - Λίβυους για την παράνομη συμφωνία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Συντονισμένες όσο και πολυεπίπεδες είναι οι πρωτοβουλίες, που αναλαμβάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να αποτυπωθεί σφοδρή η καταδίκη της διεθνούς κοινότητας έναντι της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης για τον καθορισμό των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών.
Μετά το... τερέν του ΟΗΕ, όπου η Αθήνα επιδιώκει, κατά πληροφορίες, να εκμεταλλευθεί, μεταξύ άλλων, την αμερικανική προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Αθήνα στρέφει το βλέμμα της στις Βρυξέλλες και συγκεκριμένα στο αυριανό και μεθαυριανό Συμβούλιο Κορυφής. Για το Μέγαρο Μαξίμου μία ξεκάθαρη και χωρίς αναστολές και αστερίσκους καταδίκη των αμφιλεγόμενων χειρισμών της Αγκυρας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο θεωρείται κρίσιμης πολιτικής σημασίας, ώστε να καμφθεί η τουρκική παραβατικότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει προετοιμάσει το έδαφος τα προηγούμενα 24ωρα και έχει διαμηνύσει τόσο στους κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους όσο και στους σημαντικότερους παίκτες του Συμβουλίου Κορυφής ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει ικανοποιημένη με τίποτε λιγότερο από μία σαφή, όσο και ξεχωριστή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων, όπου θα υπογραμμίζεται η καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας και θα επισημαίνεται πως η συμφωνία ανάμεσα σε Αγκυρα και Τρίπολη δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, ικανά να θέσουν εν αμφιβόλω τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.
Η έως τώρα σχετική αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου ότι «η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα» κινείται κατ' αρχήν στο πνεύμα των ελληνικών επιδιώξεων. Κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν πως η Ελλάδα ανεβάζει τον πήχη και δεν αρκείται στην επαναβεβαίωση του πλαισίου κυρώσεων, που ούτως ή άλλως έχει ήδη αποφασίσει η Ε.Ε.
Εν τω μεταξύ, το Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβει την ικανοποίησή του και για την εναντίωση των ΗΠΑ στις τουρκικές πρωτοβουλίες, έτσι όπως διοχετεύθηκε μέσω της πρόσφατης ανακοίνωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και επαναβεβαιώθηκε κατά το χθεσινό ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, που διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα.
«Εξαιρετική συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας προκειμένου να συζητήσουμε το ταξίδι του στις 7 Ιανουαρίου για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ένα σαφές μήνυμα για την αυξανόμενη σημασία της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον ως πυλώνα σταθερότητας σε αυτή την κρίσιμη και περίπλοκη περιοχή και τη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε την πλήρη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας» ήταν το μήνυμα του κ. Πάιατ στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, κάτι, που ερμηνεύθηκε από την Αθήνα ως ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα σε μία περίοδο γεωπολιτικών, αλλά και οικονομικών προκλήσεων.
Η συνάντηση των δύο ανδρών είχε ως κυρίως μενού την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα με τον κ. Μητσοτάκη να εξοικειώνει τον συνομιλητή του για τις στοχεύσεις των ελληνικών πρωτοβουλιών και δη τις δύο επιστολές, που εστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου αναπτύσσεται όλη η επιχειρηματολογία της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τζέφρι Πάιατ επανέλαβε ότι η Άγκυρα προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες.
Διευρυμένες συνομιλίες στην Ουάσινγκτον
Κομβικό χαρακτηρίζουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού το ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στις 7 Ιανουαρίου στον Λευκό Οίκο. Όπως έγινε γνωστό, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα παραμείνει στις ΗΠΑ το τριήμερο 6-8 Ιανουαρίου και, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν θα ταξιδέψει μόνος, καθώς θα έχει μαζί του τρεις με τέσσερις υπουργούς, μεταξύ άλλων τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, τον υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.
Η πολυάριθμη ελληνική αποστολή ήταν επιθυμία της αμερικανικής πλευράς, σαφής ένδειξης, κατά κυβερνητικούς παράγοντες, ότι υπάρχουν συμφωνίες και projects σε προχωρημένο βαθμό ωρίμανσης σε τομείς όπως οι επενδύσεις, η ενέργεια και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και της Οικονομίας.
Ανήμερα των Θεοφανίων, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να παραστεί στην τελετή της Ομογένειας για τον Αγιασμό των Υδάτων στο Tarpon Springs της Φλόριδα, ενώ την επομένη θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου εκτός του ραντεβού με τον Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να έχει γεμάτη ατζέντα με κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες της αντίπερα όχθης του Ατλαντικού.
Τα 3 μέτρα που ανακοίνωσε ο Άδωνις για περιοριστούν οι ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ– Τι είπε μετά τη σύσκεψη
«Αμυδρά είχε σφυγμούς»: Τι είπε ο γιατρός που έδωσε τις πρώτες βοήθειες στο Μίμη Δομάζο
Πετρούπολη: Κοπέλα πήγε έντρομη στο Τμήμα μετά από επίθεση επιδειξία - Η απάντηση της ΕΛΑΣ για τις καταγγελίες της
Πραγματοποιήθηκε η τελευταία επιθυμία της Καίτης Γκρέυ - Το αντίο με τα δύο εμβληματικά της τραγούδια
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr