ΝΔ: Σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον ο φάκελος «προκλήσεις Ερντογάν»
Όπως αναφέρει το Έθνος της Κυριακής, ο πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτηµα της σύµπραξης Τουρκίας-Λιβύης στη επικείµενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ - Το θέµα θα τεθεί και στη συνάντηση µε τον Τραµπ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Στην υλοποίηση των επόµενων βηµάτων της εθνικής στρατηγικής έναντι της διαρκώς αυξανόµενης τους τελευταίους µήνες τουρκικής προκλητικότητας προχωρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο της συνάντησής του µε τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Γουότφορντ, στα βόρεια περίχωρα του Λονδίνου, στο περιθώριο της πανηγυρικής Συνόδου του ΝΑΤΟ.
Στο Μέγαρο Μαξίµου αποκρούουν τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η ελληνική κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε τόσο από τους τουρκικούς χειρισµούς -που κατέληξαν στη σύναψη συµφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες ανάµεσα σε Αγκυρα και Τρίπολη- όσο και από τη στάση του κ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια αλλά και µετά το ραντεβού του µε τον κ. Μητσοτάκη. Υψηλόβαθµοι κυβερνητικοί αξιωµατούχοι αντιτείνουν πως η κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας παρακολουθεί πολύ στενά και επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει από τις πρώτες εβδοµάδες της θητείας της τις κινήσεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Ταυτόχρονα, τα ίδια πρόσωπα επιµένουν πως πρωτοβουλίες όπως η συνάντηση των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας Κωστή Χατζηδάκη, Κύπρου Γιώργου Λακκοτρύπη, Ισραήλ Yuval Steinitz και του βοηθού υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ Francis Fannon, το πρώτο 10ήµερο του περασµένου Αυγούστου στην Ελλάδα, καταδεικνύουν πως η Αθήνα προετοίµαζε µήνες πριν τις προσήκουσες διπλωµατικές απαντήσεις µέσω του περαιτέρω συντονισµού του βηµατισµού της µε τους συµµάχους της στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών,Νίκος Δένδιας είχε εγκαίρως βολιδοσκοπήσει τον Λίβυο οµόλογό του, κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωµένων Εθνών, τον περασµένο Σεπτέµβριο στη Νέα Υόρκη, για τις διαπραγµατεύσεις ανάµεσα στη χώρα του και την Τουρκία, που είχαν περιέλθει σε γνώση της Αθήνας, µε τον κ. Σιγιάλα να τονίζει στον επικεφαλής της ελληνικής διπλωµατίας ότι οι συνοµιλίες δεν θα καρποφορήσουν, καθώς η προτεινόµενη συµφωνία αντίκειται στο διεθνές δίκαιο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη τελικώς στην επιλογή µιας αναβαθµισµένης συνάντησης µε τον Τούρκο πρόεδρο µε τη συµµετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Αµυνας, γνωρίζοντας εκ των προτέρων τις δυσκολίες που θα είχε ένα τέτοιο ραντεβού και χωρίς να εθελοτυφλεί όσον αφορά τουλάχιστον τα βραχυπρόθεσµα αποτελέσµατά του. Γνώµονας των πρωτοβουλιών του παραµένει το γεγονός ότι είναι προτιµότερο να τίθενται όλα τα ζητήµατα, ακόµη και µε τον κίνδυνο να καταγραφούν ριζικές διαφωνίες, παρά να µεσολαβούν παρερµηνείες σχετικά µε τις θέσεις των δύο χωρών, οι οποίες πιθανόν να οδηγήσουν σε περαιτέρω επιπλοκές. Εναντι της συνεχιζόµενης τουρκικής προκλητικότητας η Αθήνα ενεργοποιεί ένα ευρύ δίκτυο συνεννοήσεων και εντέλει συµµαχιών, µε στόχο να αυξήσει σε τέτοιο βαθµό το κόστος των ριψοκίνδυνων ελιγµών της Αγκυρας, ώστε να την πείσει µεσοπρόθεσµα να εγκαταλείψει τις αναθεωρητικές της εµµονές.
«Υπογράψατε MοU µε τη Λιβύη, που αποτελεί ωµή παραβίαση των δικαιωµάτων της Ελλάδας. Η συµφωνία µε τη Λιβύη είναι νοµικά άκυρη. Είναι σαν να λέει ότι η Ελλάδα και η Κρήτη δεν έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Αυτό δεν πρόκειται να το δεχθώ. Και δεν πρόκειται να το δεχθεί ούτε η ΕΕ» φέρεται να επεσήµανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον κ. Ερντογάν στο Λονδίνο. Και η τακτική της διεθνοποίησης της συστηµατικής τουρκικής παραβατικότητας δείχνει προς το παρόν να απειλεί την Αγκυρα µε διεθνή αποµόνωση, εάν συνεκτιµηθούν οι ανακοινώσεις του Στέιτ Ντιπάρτµεντ, του ρωσικού και του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και οι άκρως επικριτικές δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, Εµανουέλ Μακρόν. Στο πλαίσιο της συνεχιζόµενης ενίσχυσης των διεθνών µας ερεισµάτων, ο Ελληνας πρωθυπουργός αναµένεται να θέσει το ζήτηµα της σύµπραξης Τουρκίας-Λιβύης στην επικείµενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, Πέµπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ενώ αυτό θα είναι και το κύριο περιεχόµενο των διµερών επαφών που θα έχει στο περιθώριο της Συνόδου µε ξένους ηγέτες. Το ζήτηµα αναµένεται να απασχολήσει, σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες, και τη συνάντηση Μητσοτάκη - Τραµπ, στις 7 Ιανουαρίου, στον Λευκό Οίκο.
Ταυτόχρονα, η Αθήνα κλιµακώνει την πίεσή της προς την ευρισκόµενη σε εµφύλιο πόλεµο Λιβύη, µέσω της έλευσης στην Αθήνα του προέδρου της Βουλής της χώρας, που διάκειται εχθρικά προς την ασταθή κυβέρνηση. Παράλληλα, ο Νίκος ∆ένδιας έχει επιδοθεί σε ένα µπαράζ επαφών στην ευρύτερη περιοχή: βρέθηκε την προηγούµενη εβδοµάδα στην Αίγυπτο, γίνονται κινήσεις στο παρασκήνιο και για την περαιτέρω ενδυνάµωση των σχέσεων µε το Ισραήλ. Στόχος της προαναφερθείσας τακτικής αποτελεί η ακύρωση του µνηµονίου Τουρκίας-Λιβύης.
Για το προσφυγικό
Σηµαντικές πρωτοβουλίες φέρεται έτοιµη να αναλάβει η ελληνική πλευρά και στο µέτωπο του Προσφυγικού. «Οι ροές έχουν αυξηθεί σηµαντικά σε σύγκριση µε το 2017 και το 2018. Να εφαρµοστεί πλήρως η συµφωνία της ΕΕ µε την Τουρκία. Να τη στηρίξουµε απόλυτα γιατί είναι αµοιβαία ωφέλιµη. Και εµείς θα σας στηρίξουµε να πάρετε πρόσθετη οικονοµική βοήθεια» σηµείωσε, κατά πληροφορίες, στον Τούρκο πρόεδρο ο Ελληνας πρωθυπουργός. Η ελληνική διπλωµατία αξιοποιεί το οικονοµικό δέλεαρ προκειµένου να πείσει την Τουρκία να αναστείλει την εργαλειακή αξιοποίηση του Προσφυγικού, ωστόσο διαµηνύει, την ίδια ώρα, πως είναι έτοιµη να σκληρύνει τη στάση της, ιδίως στο σκέλος της φύλαξης των συνόρων µας, χερσαίων και θαλάσσιων, εφόσον δεν συνετιστεί η Αγκυρα.
Ταυτόχρονα, η Αθήνα, υποστηριζόµενη από τους πλέον σηµαντικούς δρώντες στην ΕΕ, τη Γερµανία, τη Γαλλία και τις χώρες του Νότου, ασκεί κλιµακούµενες πιέσεις για την αναµόρφωση του Κανονισµού του ∆ουβλίνου και τον δικαιότερο επιµερισµό των βαρών ανά την ευρωπαϊκή ήπειρο. Μολονότι τόσο η αλλαγή στάσης της Αγκυρας όσο και η µεταβολή της ευρωπαϊκής πολιτικής έχουν αποδειχθεί χρονοβόρες, η Αθήνα εκφράζει συγκρατηµένη αισιοδοξία ότι εντός των επόµενων µηνών θα υπάρξουν θετικά αποτελέσµατα. «Εάν πράγµατι θέλετε να κάνουµε επανεκκίνηση, όπως είχατε πει (στη Νέα Υόρκη), να το δείχνουµε έµπρακτα» είπε χαρακτηριστικά στον Ερντογάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Νέα όπλα και πυρηνικές απειλές - Πόσο άλλαξαν τα δεδομένα του πολέμου στην Ουκρανία σε μια εβδομάδα
«Κίνημα Δημοκρατίας» το όνομα του νέου κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη
Μανούσος Μανουσάκης: Το τελευταίο «αντίο» στον σκηνοθέτη των μεγάλων επιτυχιών - Καταρρακωμένη η σύζυγός του
Ποιος φοβάται τη woke κουλτούρα;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr