Ερευνα: Τι πιστεύουν οι Ελληνες για χώρες-συμμάχους - Ποιους ηγέτες εμπιστεύονται
Το ethnos.gr εξασφάλισε την έρευνα της Kapa Research για τις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας και την άποψη που έχουν οι πολίτες για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ιδιαίτερα τώρα η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια δυναμική στρατηγική θεώρηση ώστε να ανταποκριθεί σε αυτούς τους κρίσιμους καιρούς που το Διεθνές Δίκαιο παρουσιάζει μια επικίνδυνη μετεώριση.
Οι διμερείς επαφές με τους γείτονές της αλλά και το παγκοσμιοποιημένο πλαίσιο εντός του οποίου καλείται να λειτουργήσει, ως μια χώρα του σύγχρονου δυτικού κόσμου, επιτάσσουν λεπτές κινήσεις και αναλυτικό σχεδιασμό στο πεδίο της διπλωματίας.
Οι Έλληνες αξιωματούχοι, λοιπόν, καλούνται να διευθετήσουν τις διεθνείς σχέσεις, που ορίζονται ως μια διασταύρωση και αλληλενέργεια των εθνικών συμφερόντων μας εντός του πολιτικού διεθνούς συστήματος. Αναμφίβολα, αυτές οι επαφές αποτελούν ένα κράμα διαμάχης, ανταγωνισμού και συνεργασίας, με συνεχή παλινδρόμηση μεταξύ πολέμου και ειρήνης.
Ωστόσο, πέρα από τον πολιτικό χώρο, απορίας άξιον είναι πώς αντιλαμβάνονται οι Ελληνες τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, καθώς και το πλέγμα των συσχετισμών όπως εκδηλώνεται στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Στο ερώτημα αυτό απαντά η έρευνα της Κάπα Research, την οποία εξασφάλισε κατ' αποκλειστικότητα το ethnos.gr.
Για να δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας πατήστε εδώ (αρχείο pdf)
Στην έρευνα που διεξήχθη σε άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 17 ετών και άνω, σε 1.001 άτομα στις 13 περιφέρειες της χώρας, με τη μέθοδο τηλεφωνικών συνεντεύξεων και βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα: Στην ερώτηση «για ποια θέματα πιστεύετε ότι θα πρέπει να μιλά ο πολιτικός κόσμος της χώρας σήμερα;» αναδεικνύεται ως θέμα μείζονος σημασίας το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό, ενώ τα εθνικά θέματα, προεξαρχόντων των επαφών με την Τουρκία, είναι δεύτερα τη τάξει. Ακολουθούν η ενίσχυση της μεσαίας τάξης και ο εκσυγχρονισμός του κράτους και αποκατάσταση των θεσμών της χώρας.
Δείτε τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας που εξασφάλισε το ethnos.gr:
Σε ό,τι αφορά τις επιθυμητές χώρες συμμάχους, στην ελληνική κοινή γνώμη σε πτώση είναι οι ΗΠΑ, Ρωσία και Γερμανία, ενώ κερδίζουν έδαφος Γαλλία και Κίνα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη των πολιτών ανάλογα με την κομματική επιλογή, με τις ΗΠΑ να συγκεντρώνουν την προτίμηση των ψηφοφόρων της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τη Ρωσία προκρίνουν οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ.
Στην ερώτηση «τι γνώμη έχετε σχηματίσει για κάθε έναν από τους παρακάτω ηγέτες μεγάλων δυνάμεων;», στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, με τους Τραμπ, Τζόνσον και Μέρκελ να τυγχάνουν αρνητικής αντιμετώπισης. Παράλληλα, στο «πόσο πιθανό θεωρείτε να υποκαταστήσει η Κίνα της ΗΠΑ ως παγκόσμια υπερδύναμη τα επόμενα χρόνια;», η πλειονότητα απαντά «αρκετά πιθανό».
Τέλος, σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συγκρατημένα... απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι Έλληνες για το έργο της.
Ορκωμοσία Τραμπ: Ο κόσμος ελπίζει για το καλύτερο και είναι απροετοίμαστος για το χειρότερο
Παλαιό Φάληρο: Τα σενάρια για τη δολοφονία του ιδιοκτήτη πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών - Τι βρέθηκε δίπλα του
ΗΠΑ: Ο Τραμπ πετάει κάτω τα πράγματα του Μπάιντεν - Το σκίτσο του «Time»
«Μεγάλη τιμή που μύρισα κάποια μονοπάτια σου»: Ο αποχαιρετισμός της Κλέλιας Ρένεση στην Καίτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr