Σκληρό μπρα ντε φερ Μητσοτάκη - Ερντογάν στο Λονδίνο - Οσα θα ειπωθούν
Στα ελληνοτουρκικά είναι προτιμότερος ο διάλογος από τους εκατέρωθεν μονολόγους για εσωτερική κατανάλωση ή τις ένθεν κακείθεν διαρροές🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
«Κλειδί» για τη μετέπειτα πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ως εκ τούτου τη στάση της Αθήνας έναντι της αυξανόμενης τουρκικής επιθετικότητας θεωρείται από την ελληνική κυβέρνηση η σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο ξενοδοχείο The Grove, στο Γουότφορντ του Χερντφορσάιρ, στα περίχωρα του Λονδίνου, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.
Η επαφή των δύο ηγετών, η μορφή της οποίας οριστικοποιήθηκε τις τελευταίες ώρες, κρίθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβλημένη, στο φόντο της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Μεταναστευτικό, καθώς είναι προσφιλής η τακτική της γείτονος να... τεστάρει τις αντοχές των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων, ιδίως στην έναρξη της θητείας τους.
Μολονότι η αρχική σκέψη του πρωθυπουργού και των επιτελών του ήταν να λάβει χώρα ένα ολιγόλεπτο τετ α τετ, η επιμονή της Άγκυρας για μια «κανονική» συνάντηση –σαφής ένδειξη κατά την Αθήνα ότι η αντίπερα όχθη του Αιγαίου δεν επιθυμεί την διεθνή απομόνωση της εξαιτίας και της έντονης διπλωματικής κινητικότητας, που επέδειξε τα τελευταία 24ωρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης– έπεισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι μία αναβαθμισμένη συνάντηση, στην οποία θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος, αλλά και η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, θα επέτρεπε στην ελληνική πλευρά να ανοίξει τη «βεντάλια» της επιθετικής τουρκικής συμπεριφοράς.
Κατά συνέπεια, ο Έλληνας πρωθυπουργός προσέρχεται στην απογευματινή συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο με «ανοιχτά χαρτιά» θέτοντας υπ' όψιν της τουρκικής πλευράς την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, την παραβατικότητά της εντός των ορίων της κυπριακής ΑΟΖ και την ανακολουθία της στο Προσφυγικό, με την υπόμνηση ότι στα ελληνοτουρκικά είναι προτιμότερος ο διάλογος από τους εκατέρωθεν μονολόγους για εσωτερική κατανάλωση ή τις ένθεν κακείθεν διαρροές.
Κατά τις συνεχείς συσκέψεις των τελευταίων ωρών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε σε στενούς του συνεργάτες ότι «είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες» εκτιμώντας πως «η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος και το Καστελόριζο, με τεχνάσματα, όπως άκυρα διεθνή μνημόνια δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα και δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας.
Είναι ξεκάθαρο πως η Αθήνα επιδιώκει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου με μία Τουρκία, η οποία, πάντως, αντιδρά μάλλον σπασμωδικά τους τελευταίους μήνες, όχι μόνο στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει απτή πρόοδος μετά και τη σημερινή επαφή, η Αθήνα καλείται να επανεξετάσει την τακτική της έναντι της Άγκυρας. Καίτοι, ουδείς μπορεί να προκαταβάλει το αποτέλεσμα συναντήσεων στο ανώτατο επίπεδο, το αποτέλεσμα των οποίων είναι συνισταμένη πολλών φανερών και... κρυφών παραγόντων οι έως τώρα ενδείξεις δεν επιτρέπουν στην Αθήνα να αισιοδοξεί για ουσιαστική μεταστροφή της συμπεριφοράς της Τουρκίας.
Το αποτέλεσμα –εάν υπάρξει τέτοιο– από το σημερινό τετ α τετ αναμένεται να καθορίσει, εν πολλοίς, και το πώς θα κινηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο αμέσως προσεχές διάστημα και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν ενημέρωση, ου μην και στο υψηλότερο επίπεδο.
Προσώρας η τηλεφωνική ενημέρωση, που παρείχει στους εκπροσώπους των κομμάτων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κρίθηκε επαρκής, ωστόσο δεν αποκλείεται να απαιτηθεί στο εγγύς μέλλον ενημέρωση και των πολιτικών αρχηγών εφόσον αυτό κριθεί επιβεβλημένο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Εντατικές διαπραγματεύσεις με φαρμακοποιούς για τη διάθεση των ακριβών φαρμάκων στις γειτονιές: Μέτρα Άδωνι μετά το φιάσκο της Λ. Αλεξάνδρας
«Μονομαχίες» κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Βουλή: Οι κρίσιμες ψηφοφορίες, τα ανοιχτά μέτωπα και τα επόμενα νομοσχέδια
Ουραγοί στην ανακύκλωση: «Αγκάθι» παραμένει το τέλος ταφής - Καφέ κάδος και διαλογή στην πηγή, το νέο στοίχημα
Ύστατη προσπάθεια από τα πανεπιστήμια να «σώσουν» από τις διαγραφές τους φοιτητές που έχουν υπερβεί τα έτη φοίτησης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr