Ψήφος αποδήμων: Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο
Αποτελείται από 54 άρθρα που περιγράφουν την εκλογική διαδικασία στα εκτός επικράτειας εκλογικά κέντρα - Δείτε το σχέδιο νόμου και τα βασικά σημεία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Στη Βουλή κατατέθηκε τη Δευτέρα το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους.
Το σχέδιο νόμου αποτελείται από 54 άρθρα που περιγράφουν την εκλογική διαδικασία στα εκτός επικράτειας εκλογικά κέντρα και τις επιπρόσθετες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι εκλογείς για να ασκήσουν το δικαίωμά τους. Επίσης, προβλέπεται η αύξηση των βουλευτών Επικρατείας από 12 που είναι σήμερα σε 15 ώστε τα κόμματα να επιλέγουν εφόσον το επιθυμούν υποψηφίους από την ομογένεια.
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο νόμου αποτελεί προϊόν διακομματικής συνεννόησης καθώς για την έγκρισή του απαιτείται η σύμφωνη γνώμη τουλάχιστον 200 βουλευτών.
Το πρώτο βήμα για την ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος των Ελλήνων του εξωτερικού εγινε πριν από λίγες ημέρες όταν η Βουλή με ευρεία πλειοψηφία τροποποίησε το σχετικό άρθρο του Συντάγματος. Το μόνο κόμμα που εναντιώθηκε στη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο θα τεθεί σε ψηφοφορία στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας και με τα έως τώρα δεδομένα φαίνεται να εξασφαλίζει την απαραίτητη πλειοψηφία καθώς ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση το στηρίζουν.
Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου
1. Διεξαγωγή της ψηφοφορίας με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους. Ο ελάχιστος αριθμός για να συγκροτηθεί εκλογικό τμήμα είναι οι 40 εκλογείς.
2. Η ψήφος των ανωτέρω εκλογέων θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, για τη συνολική κατανομή των εδρών.
3. Αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές επικρατείας. Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Εναπόκειται στα κόμματα αν θα επιλέξουν έναν ή περισσότερους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο επικρατείας που θα προέρχονται από τον Ελληνισμό της διασποράς.
4. Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν οι εκλογείς οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:
α. Τα τελευταία 35 χρόνια να έχουν ζήσει δύο έτη στην Ελλάδα
β. Έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.
5. Να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος ώστε να είναι συμβατοί με το Σύνταγμα οι περιορισμοί του σημείου 4.
Η αίτηση του εκλογέα θα γίνεται ηλεκτρονικά σε ειδική πύλη η οποία αναμένεται να λειτουργήσει εντός δύο μηνών από τη ψήφιση του νόμου. Εφόσον τα διαθέσιμα στοιχεία για την απόδειξη των κριτηρίων του σημείου 4 είναι διαθέσιμα σε βάσεις δεδομένων του Δημοσίου (και συναινεί ο εκλογέας) αυτά θα αντλούνται αυτεπάγγελτα άμεσα.
Η πιστοποίηση των κριτηρίων διαμονής γίνεται με δημόσια έγγραφα και ιδίως:
α) Βεβαίωση φοίτησης από σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
β) Βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής
γ) Βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή
Δεν απαιτείται υποβολή φορολογικής δήλωσης εφόσον ο εκλογέας:
-δεν έχει συμπληρώσει 30 ζωής και
- έχει υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α' βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Δείτε εδώ την Αιτιολογική Έκθεση
Δείτε εδώ το Σχέδιο Νόμου.
«Η δυστοπία έγινε πραγματικότητα»: Ο «τυφώνας» Τραμπ σαρώνει τα πάντα στις ΗΠΑ - «Βόμβες» με το «καλημέρα» από τον νέο πρόεδρο
Οι Έλληνες καλεσμένοι που έδωσαν το παρόν στην ορκωμοσία Τραμπ - Ποιοι ξεχώρισαν
Η πρώτη αντίδραση Μασκ μετά το σάλο για τον ναζιστικό χαιρετισμό: Πώς σχολίασε την κίνησή του στην ορκωμοσία του Τραμπ
Βεντέτα στο Ηράκλειο: Είδε τα εγγόνια του και μετά παραδόθηκε ο 78χρονος που πυροβόλησε τον Κοκολογιάννη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr