Προκόπης Παυλόπουλος: Φαιδρό το «Μνημόνιο Κατανόησης» Τουρκίας και Λιβύης
Διπλές δηλώσεις του Προέδρου Της Δημοκρατίας για το θέμα– Τι είπε αντίστοιχα ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Το «Μνημόνιο Κατανόησης» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, του οποίου η θεσμική σαθρότητα αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας, πρέπει να καταγγελθεί, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως παντελώς ανυπόστατο, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «η κυβέρνηση της Λιβύης πρέπει να προειδοποιηθεί, αμέσως, για τις βαρύτατες επιπτώσεις εις βάρος της, όσο ακολουθεί την ανεύθυνη πολιτική του πειθήνιου υπηρέτη της τουρκικής αυθαιρεσίας και προκλητικότητας», και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιδράσει άμεσα επιβάλλοντας κυρώσεις στην Τουρκία για προσβολή των αρχών του ανθρωπισμού στο πεδίο του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, υπερασπιζόμενη το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Υπενθύμισε, επίσης, ότι η δράση της Τουρκίας, ως προς την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης -που είναι Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη όχι μόνο της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης- αποτελεί επιδεικτική περιφρόνηση του Δικαίου της Θάλασσας κατά την Συνθήκη του Montego Bay του 1982.
«Διότι όπως η Ελλάδα δεν μπορεί να διανοηθεί την πορεία της προς το μέλλον έξω από την μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, εξίσου και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορούσε να πορευθεί προς την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος δίχως την Ελλάδα» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.
«Η Τουρκία ακολουθεί τον ολισθηρό δρόμο της διεθνούς περιθωριοποίησης και απαξίωσής της», τόνισε σήμερα από την Πάτρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε δηλώσεις που έκανε μετά την λιτάνευση της Τίμιας Κάρας του Αγίου Ανδρέα.
Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «εμείς, οι Έλληνες, είμαστε αποφασισμένοι να υπηρετούμε τον άνθρωπο, τον κάθε άνθρωπο, πέρα και έξω από τα επιμέρους διακριτικά του χαρακτηριστικά».
«Και με τον τρόπο αυτό», συνέχισε, «θα δίνουμε την απάντηση που πρέπει σ’ εκείνους, όπως η Τουρκία, οι οποίοι προσβάλλουν βάναυσα τον χειμαζόμενο άνθρωπο και την αρχή του ανθρωπισμού, κατά προκλητική παράβαση κάθε έννοιας του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου».
«Και έτσι», επεσήμανε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «θα οδηγούμε την πατρίδα μας, την Ελλάδα, στον δρόμο της καταξίωσής της, τόσο στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής μας οικογένειας όσο και στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας εν γένει, αφήνοντας την Τουρκία ν’ ακολουθεί τον ολισθηρό δρόμο της διεθνούς περιθωριοποίησης και απαξίωσής της».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέπτεται την Πάτρα με αφορμή την εορτή του Πολιούχου Αγίου Ανδρέα και όπως ανέφερε στην αρχή των δηλώσεών του, «με τον βίο του αλλά και με το μαρτύριό του, ο Πολιούχος της Πάτρας, ο Απόστολος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος, έβαλε βαθιά στην πνευματική γη του Χριστιανισμού τον σπόρο του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης», προσθέτοντας ότι «είναι αυτός ο σπόρος που σήμερα έχει βλαστήσει, έτσι ώστε ν’ αποτελεί την βάση τόσο του δικού μας, του ελληνικού πολιτισμού, όσο και του κοινού μας ευρωπαϊκού πολιτισμού».
Τασούλας: Ανιστόρητη, αγεωγράφητη και εκτός διεθνούς δικαίου η στάση της Τουρκίας
Το σύμφωνο που πρόσφατα υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη δείχνει την ανιστόρητη, εκτός διεθνούς δικαίου και αγεωγράφητη προκλητικότητα της Τουρκίας δήλωσε ο Κώστας Τασούλας.
Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας βρέθηκε στα Χανιά και συμμετείχε στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος» που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία των εκδηλώσεων της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.
Ο Κώστας Τασούλας μιλώντας στους δημοσιογράφους για το σύμφωνο που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη δήλωσε: «Θα έλεγα ότι αυτό το σύμφωνο αφ' ενός δείχνει την ανιστόρητη, αγεωγράφητη και εκτός κάθε έννοιας διεθνούς, προκλητικότητα της Τουρκίας.
Αλλά δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε σε αυτές τις λέξεις, γιατί και άλλα πράγματα ήταν ανιστόρητα και εκτός διεθνούς δικαίου που έκανε η Τουρκία και εν τούτοις με βάση το μακάριοι οι κατέχοντες, όπως η κατοχή της Κύπρου, εξακολουθούν να μας βασανίζουν και να αποτελούν πληγή στο σώμα του ελληνισμού. Συνεπώς όλα αυτά τα πράγματα θα τα αντιμετωπίσουμε και στο διπλωματικό και σε άλλο αποφασιστικό πεδίο ως Ελλάδα, αλλά και ως Ευρώπη».
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Βουλής αφού τόνισε ότι είναι τιμή του να βρίσκεται στα Χανιά εν όψει του εορτασμού της 106ης επετείου, της Ενώσεως της Κρήτης με την Ελλάδα, επισήμανε ότι «σήμερα εδώ στο Εθνικό Ίδρυμα μελετών και ερευνών "Ελευθέριος Βενιζέλος", θα έχω μια συνεργασία με το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος για την εξαίρετο δράση του, την οποία η Βουλή όχι μόνο στήριξε και στηρίζει, αλλά θα στηρίξει ακόμα πιο αποφασιστικά στο μέλλον. Γιατί πρέπει αυτή η δράση, αυτή η μνήμη, αυτή η γνώση όλων εκείνων των δεδομένων που οδήγησαν στην ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, αλλά και το μεγάλωμα της Ελλάδας να γίνουν κτήμα για κάθε Έλληνα. Και η συμβολή του ιδρύματος σ' αυτό είναι καθοριστική».
Τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα καλωσόρισε στα Χανιά ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος», Νίκος Παπαδάκης.
Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr